Pâine de casă împletită

Autordia.0102
DificultateIntermediar

Pâine pentru zilele în care ai rămas fără sau pentru atunci când vrei să miroasă în toată casa a pâine proaspătă de casă.

ShareSave
Randamente2 porțiiTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total50 minute

Ingrediente:

 500 gr făină
 50 ml ulei
 10 gr drojdie uscată (sau 25 g de drojdie proaspătă)
 2 ouă
 1 gălbenuș
 200 ml lapte
 1 tsp rasă de sare
 puțin susan

Mod de preparare:

1

Preîncălzește cuptorul la 180 C.

2

Pune drojdia uscată peste laptele ușor călduț și amestecă, încât să se dizolve. Lasă deoparte pentru 5 minute.

3

Între timp, cerne făina într-un bol mare. Peste, adaugă cele 2 ouă, sarea, laptele și uleiul.

4

Amestecă până când se formează un aluat. După ce s-a format, pune-l pe blatul de lucru presărat cu făină și frământă timp de aproximativ 10 minute, sau până când aluatul devine elastic.

5

Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și asigură-te că tot aluatul este uns. Acoperă bolul cu o folie de plastic și lasă la dospit pentru 40 de minute sau până când își dublează volumul.

6

După ce aluatul a crescut, pune-l pe blatul de lucru și împarte-l în 6 bucăți egale.

7

Rulează bucățile ca pe un șnur de aproximativ 30-40 de centimetri.

8

Împletește 3 bucăți, punând capetele unul peste altul, presând foarte puțin.

9

După ce au rezultat 2 pâini împletite, pune-le pe o tavă cu hârtie de copt și acoperă-le cu o folie de plastic. Lasă-le să crească pentru 20 de minute.

10

După ce au crescut, unge-le cu gălbenușul amestecat cu puțină apă rece și opțional, presară semințe de susan.

11

Pune în cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 25-30 de minute.

Ingrediente

 500 gr făină
 50 ml ulei
 10 gr drojdie uscată (sau 25 g de drojdie proaspătă)
 2 ouă
 1 gălbenuș
 200 ml lapte
 1 tsp rasă de sare
 puțin susan

Indicații

1

Preîncălzește cuptorul la 180 C.

2

Pune drojdia uscată peste laptele ușor călduț și amestecă, încât să se dizolve. Lasă deoparte pentru 5 minute.

3

Între timp, cerne făina într-un bol mare. Peste, adaugă cele 2 ouă, sarea, laptele și uleiul.

4

Amestecă până când se formează un aluat. După ce s-a format, pune-l pe blatul de lucru presărat cu făină și frământă timp de aproximativ 10 minute, sau până când aluatul devine elastic.

5

Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și asigură-te că tot aluatul este uns. Acoperă bolul cu o folie de plastic și lasă la dospit pentru 40 de minute sau până când își dublează volumul.

6

După ce aluatul a crescut, pune-l pe blatul de lucru și împarte-l în 6 bucăți egale.

7

Rulează bucățile ca pe un șnur de aproximativ 30-40 de centimetri.

8

Împletește 3 bucăți, punând capetele unul peste altul, presând foarte puțin.

9

După ce au rezultat 2 pâini împletite, pune-le pe o tavă cu hârtie de copt și acoperă-le cu o folie de plastic. Lasă-le să crească pentru 20 de minute.

10

După ce au crescut, unge-le cu gălbenușul amestecat cu puțină apă rece și opțional, presară semințe de susan.

11

Pune în cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 25-30 de minute.

Pâine de casă împletită