Îmi place mult mixul de 4 semințe, de obicei mi le rumenesc puțin în tigaie și le mănânc atunci când aș ronțăi ceva (în loc de snacks-uri sau altceva). De asemenea, fac des pâine în casă, experimentând tot felul de variante de aluat. De data aceasta, am pregătit o pâine în formă de floare, cu iaurt, pentru un aluat pufos, pe care am presărat multe semințe, pentru că toată lumea „aleargă” după ele.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Mai întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 60 ml apă călduţă, se adaugă şi 50 g făină şi se amestecă bine până se obţine o pastă moale, care se lasă la crescut o jumătate de oră.
Apoi se adaugă 130 ml apă călduță, laptele, iaurtul, uleiul, sarea şi făină în ploaie, cât cuprinde (aprox 400 g), amestecând şi frământând până se obţine un aluat, pufos, ușor moale. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut o oră.
Se presară puţină făină pe masa și se mai adăugă făină la aluat, frământându-l până capătă consistență, la acest pas, mai avem nevoie de aproximativ 100 g făină.
Se împarte aluatul în 7 bucăți mici, cârora li se dă formă sferică. Se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, cu pereții ușor tapetați cu făină.
Se mai lasă la crescut încă o oră.
Se unge pâinea cu apă, se presară semințe, după gust.
Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic aproximativ 50 de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul vostru). În cuptor se introduce o altă tavă cu 300 ml apă, pentru ca aburii să frăgezească coaja pâinii. După ce se evaporă apa, nu se adaugă alta, ci se îndepărtează acea tavă, pentru ca pâinea să se rumenească.
Ingrediente
Indicații
Mai întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 60 ml apă călduţă, se adaugă şi 50 g făină şi se amestecă bine până se obţine o pastă moale, care se lasă la crescut o jumătate de oră.
Apoi se adaugă 130 ml apă călduță, laptele, iaurtul, uleiul, sarea şi făină în ploaie, cât cuprinde (aprox 400 g), amestecând şi frământând până se obţine un aluat, pufos, ușor moale. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut o oră.
Se presară puţină făină pe masa și se mai adăugă făină la aluat, frământându-l până capătă consistență, la acest pas, mai avem nevoie de aproximativ 100 g făină.
Se împarte aluatul în 7 bucăți mici, cârora li se dă formă sferică. Se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, cu pereții ușor tapetați cu făină.
Se mai lasă la crescut încă o oră.
Se unge pâinea cu apă, se presară semințe, după gust.
Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic aproximativ 50 de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul vostru). În cuptor se introduce o altă tavă cu 300 ml apă, pentru ca aburii să frăgezească coaja pâinii. După ce se evaporă apa, nu se adaugă alta, ci se îndepărtează acea tavă, pentru ca pâinea să se rumenească.