fbpx

Pâine neagră, cu semințe de floarea soarelui

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Pentru că de Sărbători am primit mai multe tipuri de făinuri, am fost tare bucuroasă și nerăbdătoare să exprimentez tot felul de pâinici. Aceasta este o pâine neagră, cu semințe de floarea soarelui. Sper să vă placă.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 30 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total2 ore 10 mins

Ingrediente:

 5 g drojdie uscată
 1 linguriță(e) zahăr
 350 g făină neagră Băneasa
 70 g făină albă Băneasa
 1 linguriță(e) sare
 25 ml ulei
 270 ml apă caldă
În plus:
 50 ml apă caldă
 60 g făină albă

Mod de preparare:

1

Pui drojdia uscată în vasul cu apa caldă, adaugi zahărul și amesteci. Lași 5 minute, să se activeze drojdia (o să facă o spumă ușoară).

2

În bolul de la mixer răstorni amestecul de mai devreme, începi să adaugi făină neagră și pornești mixerul (sau începi să frămânți de mână). Făina o adaugi treptat, nu toată odată. Adaugi și făina albă în care ai amestecat sarea, dar și uleiul și frămânți. Eu am mai avut nevoie de încă 50 ml apă.

3

Când obții un aluat omogen, neted, te oprești din frământat și lași la dospit, până își dublează volumul (aprox 40 min).

4

5

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (două mâini cu făină sau aprox 60 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Îl tai în două și formezi două rulouri lungi, pe care le răsucești și le așezi într-o tavă de pâine pregătită cu hârtie de copt.

6

Mai lași la dospit cam o jumătate de oră, la loc cald. Eu am încins cuptorul, l-am stins și am pus tava în cuptor, cu ușa întredeschisă.

7

Pregătești pâinea pentru coacere, ungând-o cu puțină apă, apoi presari semințe pe ea. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 35 de minute sau până se rumenește. Se va coace mai greu decât o pâine obișnuită, pentru că avem făina neagră în compoziție. În ultimele 10 minute, o mai scoți din cuptor pentru a o unge cu puțină apă. Vei obține o crustă moale. Pâinea va fi moale, gustoasă și consistentă, nouă ne-a plăcut mult acest tip de pâine.
Poftă Bună!

Ingrediente

 5 g drojdie uscată
 1 linguriță(e) zahăr
 350 g făină neagră Băneasa
 70 g făină albă Băneasa
 1 linguriță(e) sare
 25 ml ulei
 270 ml apă caldă
În plus:
 50 ml apă caldă
 60 g făină albă

Direcții

1

Pui drojdia uscată în vasul cu apa caldă, adaugi zahărul și amesteci. Lași 5 minute, să se activeze drojdia (o să facă o spumă ușoară).

2

În bolul de la mixer răstorni amestecul de mai devreme, începi să adaugi făină neagră și pornești mixerul (sau începi să frămânți de mână). Făina o adaugi treptat, nu toată odată. Adaugi și făina albă în care ai amestecat sarea, dar și uleiul și frămânți. Eu am mai avut nevoie de încă 50 ml apă.

3

Când obții un aluat omogen, neted, te oprești din frământat și lași la dospit, până își dublează volumul (aprox 40 min).

4

5

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (două mâini cu făină sau aprox 60 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Îl tai în două și formezi două rulouri lungi, pe care le răsucești și le așezi într-o tavă de pâine pregătită cu hârtie de copt.

6

Mai lași la dospit cam o jumătate de oră, la loc cald. Eu am încins cuptorul, l-am stins și am pus tava în cuptor, cu ușa întredeschisă.

7

Pregătești pâinea pentru coacere, ungând-o cu puțină apă, apoi presari semințe pe ea. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 35 de minute sau până se rumenește. Se va coace mai greu decât o pâine obișnuită, pentru că avem făina neagră în compoziție. În ultimele 10 minute, o mai scoți din cuptor pentru a o unge cu puțină apă. Vei obține o crustă moale. Pâinea va fi moale, gustoasă și consistentă, nouă ne-a plăcut mult acest tip de pâine.
Poftă Bună!

Pâine neagră, cu semințe de floarea soarelui