Paine Sorin

AutorAura27a
DificultateÎncepător

Painea cea de toate zilele dupa reteta lui Sorin Bontea.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 20 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total3 ore 10 minute

Ingrediente:

 1 kg faina
 780 ml apa
 1 gr drojdie uscata
 20 gr sare

Mod de preparare:

1

Se amesteca toate ingredientele pana la obtinerea unui aluat moale.

2

Se transfera aluatul obtinut anterior intr-un recipient cu putin ulei de masline si se pune la dospit pentru 20 de minute la temperatura camerei dupa care se impatura asemeni unei branzioici (se ia aluatul de colturi si se impatura).
Se repeta aceasta opratiune de 4 ori.

3

Aluatul framantat anterior prin metoda strech and fold se lasa la dospit pentru 12 ore la frigider.

4

Dupa 12 ore se transfera aluatul pe blatul infainat si se impatura asemeni branzoicilor de doua ori (2 ori 4 colturi) apoi se lasa la dospit la temperatura camerei ptentru 50 de minute timp in care preincalzim cuptorul la 250˚C.

5

Punem o oala de fonta la incins in cuptor pentru minim 20-30 minute.

6

Dupa trecerea timpului de dospire, aluatul se transfera in oala fierbinte si se coace timp de 30 minute cu capac si apoi inca 10-20 de minute fara capac, in functie de cat de rumenita doriti sa fie painea.

Ingrediente

 1 kg faina
 780 ml apa
 1 gr drojdie uscata
 20 gr sare

Indicații

1

Se amesteca toate ingredientele pana la obtinerea unui aluat moale.

2

Se transfera aluatul obtinut anterior intr-un recipient cu putin ulei de masline si se pune la dospit pentru 20 de minute la temperatura camerei dupa care se impatura asemeni unei branzioici (se ia aluatul de colturi si se impatura).
Se repeta aceasta opratiune de 4 ori.

3

Aluatul framantat anterior prin metoda strech and fold se lasa la dospit pentru 12 ore la frigider.

4

Dupa 12 ore se transfera aluatul pe blatul infainat si se impatura asemeni branzoicilor de doua ori (2 ori 4 colturi) apoi se lasa la dospit la temperatura camerei ptentru 50 de minute timp in care preincalzim cuptorul la 250˚C.

5

Punem o oala de fonta la incins in cuptor pentru minim 20-30 minute.

6

Dupa trecerea timpului de dospire, aluatul se transfera in oala fierbinte si se coace timp de 30 minute cu capac si apoi inca 10-20 de minute fara capac, in functie de cat de rumenita doriti sa fie painea.

Note

Paine Sorin