fbpx

Pâine

AutorAlinPriceputu
DificultateIntermediar

Gustul și mirosul acestei pâini, făcute de tine acasă, dau dependență.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 30 minsTimp de gătire / răcire25 minsTimp Total1 oră 55 mins

Ingrediente:

 500 g făină
 300 g apă
 14 g drojdie uscată
 20 g sare
 50 g măsline feliate
 20 ml ulei de măsline

Mod de preparare:

1

Adăugați făina, apa, drojdia, măslinele si uleiul de măsline în bolul unui mixer și mixați la viteză medie timp de 10 minute.

2

Lăsați aluatul 10 minute la odihnit, după cele 10 minute adăugați sarea și mai mixați la viteză mică încă 10 minute.

3

Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați la dospit timp de 30 minute.

4

După cele 30 minute, înfăinați masa de lucru și dați forma pâinii ( rotundă sau franzelă).

5

Puneți aluatul în tavă rotundă sau dreptunghiulară, în funcție de ce formă ați ales pentru pâine.

6

Lăsați să dospească încă 30 de minute, după care coaceți la 240˚C timp de 15 minute cu abur și încă 10 minute la 200 fără abur.

7

Înainte de a introduce pâinea la copt crestați cu o lamă sau un cuțit bine ascuțit.

Util
8

Apa trebuie să fie la temperatura camerei și cântărită tot în grame, nu mililitri;
În loc de 14g de drojdie uscată puteți folosi 25g de drojdie proaspătă;
Măslinele feliate le dăm prin făină pentru a nu se lipi între ele;
Dacă nu aveți funcție de abur la cuptor ( nici eu nu am ) puneți un vas yena cu apă sub tava în care coaceți pâinea;
Nu stropiți pâinea cu apă și nici nu o acoperiți cu prosop după ce o scoateți din cuptor;
Înainte de a cresta aluatul presărați deasupra puțină făină.

Ingrediente

 500 g făină
 300 g apă
 14 g drojdie uscată
 20 g sare
 50 g măsline feliate
 20 ml ulei de măsline

Direcții

1

Adăugați făina, apa, drojdia, măslinele si uleiul de măsline în bolul unui mixer și mixați la viteză medie timp de 10 minute.

2

Lăsați aluatul 10 minute la odihnit, după cele 10 minute adăugați sarea și mai mixați la viteză mică încă 10 minute.

3

Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați la dospit timp de 30 minute.

4

După cele 30 minute, înfăinați masa de lucru și dați forma pâinii ( rotundă sau franzelă).

5

Puneți aluatul în tavă rotundă sau dreptunghiulară, în funcție de ce formă ați ales pentru pâine.

6

Lăsați să dospească încă 30 de minute, după care coaceți la 240˚C timp de 15 minute cu abur și încă 10 minute la 200 fără abur.

7

Înainte de a introduce pâinea la copt crestați cu o lamă sau un cuțit bine ascuțit.

Util
8

Apa trebuie să fie la temperatura camerei și cântărită tot în grame, nu mililitri;
În loc de 14g de drojdie uscată puteți folosi 25g de drojdie proaspătă;
Măslinele feliate le dăm prin făină pentru a nu se lipi între ele;
Dacă nu aveți funcție de abur la cuptor ( nici eu nu am ) puneți un vas yena cu apă sub tava în care coaceți pâinea;
Nu stropiți pâinea cu apă și nici nu o acoperiți cu prosop după ce o scoateți din cuptor;
Înainte de a cresta aluatul presărați deasupra puțină făină.

Pâine