Sigur ai gustat deliciosul cozonac italian până acuma. Ei bine, la fel ca și în cazul cozonacului românesc, Panettone e mult mai gustos și mai sănătos dacă îl gătești în casă.
În plus, dacă vrei să îl faci cadou, cei dragi vor fi plăcut surprinși să știe că e făcut chiar de tine. Nu e deloc dificil de făcut, însă presupune multă răbdare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se taie untul cubulețe și se pune în bolul robotului împreună cu făina, sarea, cele două tipuri de zahăr, drojdia și gălbenușurile.
La viteză medie se lasă robotul să funcționeze timp de 10 minute. Dacă aluatul este lipicios și nu se desprinde de palete, se mai adaugă puțină făină. Apoi, aluatul se scoate din bol, se învelește într-un prosop și se lasă la cald pentru o oră să crească.
Se frământă apoi aluatul crescut, se adaugă cojile fructelor de lămâie și de portocală, stafidele și se pune într-o formă înaltă unsă cu puțin unt topit din cele 50 de grame suplimentare. Se face deasupra o tăietură în formă de cruce și se lasă la crescut pentru încă o oră.
Se topesc 30 g unt, se unge cozonacul și se dă la cuptor pentru 10 minute la foc mare. Se micșorează focul și se continuă coacerea încă 30-40 de minute. La jumătatea coacerii, se unge cu restul de unt rămas. După răcirea completă, se unge cu glazură făcută din albușurile de ou bătute bine, împreună cu zahărul, zeama de lămâie și colorantul alimentar. Se decorează după gustul tău.
Ingrediente
Indicații
Se taie untul cubulețe și se pune în bolul robotului împreună cu făina, sarea, cele două tipuri de zahăr, drojdia și gălbenușurile.
La viteză medie se lasă robotul să funcționeze timp de 10 minute. Dacă aluatul este lipicios și nu se desprinde de palete, se mai adaugă puțină făină. Apoi, aluatul se scoate din bol, se învelește într-un prosop și se lasă la cald pentru o oră să crească.
Se frământă apoi aluatul crescut, se adaugă cojile fructelor de lămâie și de portocală, stafidele și se pune într-o formă înaltă unsă cu puțin unt topit din cele 50 de grame suplimentare. Se face deasupra o tăietură în formă de cruce și se lasă la crescut pentru încă o oră.
Se topesc 30 g unt, se unge cozonacul și se dă la cuptor pentru 10 minute la foc mare. Se micșorează focul și se continuă coacerea încă 30-40 de minute. La jumătatea coacerii, se unge cu restul de unt rămas. După răcirea completă, se unge cu glazură făcută din albușurile de ou bătute bine, împreună cu zahărul, zeama de lămâie și colorantul alimentar. Se decorează după gustul tău.