Panettone by Kristina

AutorKristina
DificultateIntermediar

Sigur ai gustat deliciosul cozonac italian până acuma. Ei bine, la fel ca și în cazul cozonacului românesc, Panettone e mult mai gustos și mai sănătos dacă îl gătești în casă.
În plus, dacă vrei să îl faci cadou, cei dragi vor fi plăcut surprinși să știe că e făcut chiar de tine. Nu e deloc dificil de făcut, însă presupune multă răbdare.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare1 oră 20 minuteTimp total2 ore 20 minute

Ingrediente:

Pentru aluat
 250 gr făină
 150 gr unt plus 50 g pentru copt
 un plic drojdie uscată
 un plic zahăr vanilinat
 100 gr zahăr
 coajă confiată de lămâie
 4 gălbenușuri
 coajă confiată de portocală
 100 gr stafide aurii
 un praf de sare
Pentru servit
 2 albușuri
 2 tbsp zeamă de lămâie
 100 gr zahăr pudră
 colorant alimentar gel, decorațiuni din zahăr

Mod de preparare:

1

Se taie untul cubulețe și se pune în bolul robotului împreună cu făina, sarea, cele două tipuri de zahăr, drojdia și gălbenușurile.

2

La viteză medie se lasă robotul să funcționeze timp de 10 minute. Dacă aluatul este lipicios și nu se desprinde de palete, se mai adaugă puțină făină. Apoi, aluatul se scoate din bol, se învelește într-un prosop și se lasă la cald pentru o oră să crească.

3

Se frământă apoi aluatul crescut, se adaugă cojile fructelor de lămâie și de portocală, stafidele și se pune într-o formă înaltă unsă cu puțin unt topit din cele 50 de grame suplimentare. Se face deasupra o tăietură în formă de cruce și se lasă la crescut pentru încă o oră.

4

Se topesc 30 g unt, se unge cozonacul și se dă la cuptor pentru 10 minute la foc mare. Se micșorează focul și se continuă coacerea încă 30-40 de minute. La jumătatea coacerii, se unge cu restul de unt rămas. După răcirea completă, se unge cu glazură făcută din albușurile de ou bătute bine, împreună cu zahărul, zeama de lămâie și colorantul alimentar. Se decorează după gustul tău.

Ingrediente

Pentru aluat
 250 gr făină
 150 gr unt plus 50 g pentru copt
 un plic drojdie uscată
 un plic zahăr vanilinat
 100 gr zahăr
 coajă confiată de lămâie
 4 gălbenușuri
 coajă confiată de portocală
 100 gr stafide aurii
 un praf de sare
Pentru servit
 2 albușuri
 2 tbsp zeamă de lămâie
 100 gr zahăr pudră
 colorant alimentar gel, decorațiuni din zahăr

Indicații

1

Se taie untul cubulețe și se pune în bolul robotului împreună cu făina, sarea, cele două tipuri de zahăr, drojdia și gălbenușurile.

2

La viteză medie se lasă robotul să funcționeze timp de 10 minute. Dacă aluatul este lipicios și nu se desprinde de palete, se mai adaugă puțină făină. Apoi, aluatul se scoate din bol, se învelește într-un prosop și se lasă la cald pentru o oră să crească.

3

Se frământă apoi aluatul crescut, se adaugă cojile fructelor de lămâie și de portocală, stafidele și se pune într-o formă înaltă unsă cu puțin unt topit din cele 50 de grame suplimentare. Se face deasupra o tăietură în formă de cruce și se lasă la crescut pentru încă o oră.

4

Se topesc 30 g unt, se unge cozonacul și se dă la cuptor pentru 10 minute la foc mare. Se micșorează focul și se continuă coacerea încă 30-40 de minute. La jumătatea coacerii, se unge cu restul de unt rămas. După răcirea completă, se unge cu glazură făcută din albușurile de ou bătute bine, împreună cu zahărul, zeama de lămâie și colorantul alimentar. Se decorează după gustul tău.

Panettone by Kristina