Panettone

AutorHunger Management by LD
DificultateIntermediar

Extrem de aromat și pufos, acest cozonac este perfect pentru masa de Crăciun.

ShareSalvează
Randamente10 porțiiTimp de pregătire2 ore 45 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total3 ore 25 minute

Ingrediente:

 180 ml Apa
 3 Galbenusuri
 2 Oua
 Coaja de la o portocala
 Coaja de la o lamaie
 1 tsp Esență de vanilie
 490 gr Faina
 100 gr Zahar
 1 tbsp Drojdie uscata instant
 1 tsp Sare
 115 gr Unt la temperatura camerei
 225 gr Amestec fructe uscate (stafide, merișoare, coaja de portocala și lămâie confiate)
 60 ml Rom

Mod de preparare:

1

Într-un bol se amesteca apa, gălbenușurile, ouăle, esența de vanilie și coaja de la portocala și lamaie

2

Dacă folosiți un mixer planetar, adăugați amestecul pregătit anterior, faina, zaharul, sarea și drojdia în bol și amestecați la viteza mica pana când totul se omogenizează. Alternativ, frământați pentru 10-15 minute totul într-un bol.

3

După ce aluatul începe sa se desprindă de pereții bolului, începeți sa incorporați untul, câte o lingura pe rand - cu mixerul la viteza mica.

4

După ce tot untul este bine incorporat, mai lăsați aluatul în mixer la viteza medie pentru 5 minute. Alternativ, frământați pentru încă 10-15 minute.

5

Lăsați aluatul la dospit intr-un loc cald, pentru o ora și jumătate. Puteți sa îl lăsați în cuptor cu lumina aprinsa.

6

Între timp, se amesteca fructele uscate cu romul și se lasă într-un bol. Dacă folosiți și coaja de lămâie și portocala confiate, nu le adăugați și pe acelea în bol.

7

După ce aluatul s-a dublat în volum, am răsturnat aluatul pe blatul curat și am incorporat fructele uscate, impaturind aluatul pana când fructele au întrat în aluat.

8

Formam aluatul într-o bila și îl punem într-o forma speciala de panettone. Dacă nu aveți una, puteți folosi o forma de tort rotunda cu diametrul de 16-18 cm, cu o foaie de copt care sa înalte pereții tavii

9

Mai lăsăm cozonacul la crescut pentru o ora și un sfert. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 C.

10

După ce panettone s-a dublat în volum, îl coacem pentru 40 de minute.

11

Când scoatem panettone din cuptor, îl lăsăm la răcit înainte de a-l tăia. Pentru a avea o structura mai buna, puteți sa îl înțepați la baza cu 2 bețe de frigărui și sa îl suspendați pana se răcește.

Ingrediente

 180 ml Apa
 3 Galbenusuri
 2 Oua
 Coaja de la o portocala
 Coaja de la o lamaie
 1 tsp Esență de vanilie
 490 gr Faina
 100 gr Zahar
 1 tbsp Drojdie uscata instant
 1 tsp Sare
 115 gr Unt la temperatura camerei
 225 gr Amestec fructe uscate (stafide, merișoare, coaja de portocala și lămâie confiate)
 60 ml Rom

Indicații

1

Într-un bol se amesteca apa, gălbenușurile, ouăle, esența de vanilie și coaja de la portocala și lamaie

2

Dacă folosiți un mixer planetar, adăugați amestecul pregătit anterior, faina, zaharul, sarea și drojdia în bol și amestecați la viteza mica pana când totul se omogenizează. Alternativ, frământați pentru 10-15 minute totul într-un bol.

3

După ce aluatul începe sa se desprindă de pereții bolului, începeți sa incorporați untul, câte o lingura pe rand - cu mixerul la viteza mica.

4

După ce tot untul este bine incorporat, mai lăsați aluatul în mixer la viteza medie pentru 5 minute. Alternativ, frământați pentru încă 10-15 minute.

5

Lăsați aluatul la dospit intr-un loc cald, pentru o ora și jumătate. Puteți sa îl lăsați în cuptor cu lumina aprinsa.

6

Între timp, se amesteca fructele uscate cu romul și se lasă într-un bol. Dacă folosiți și coaja de lămâie și portocala confiate, nu le adăugați și pe acelea în bol.

7

După ce aluatul s-a dublat în volum, am răsturnat aluatul pe blatul curat și am incorporat fructele uscate, impaturind aluatul pana când fructele au întrat în aluat.

8

Formam aluatul într-o bila și îl punem într-o forma speciala de panettone. Dacă nu aveți una, puteți folosi o forma de tort rotunda cu diametrul de 16-18 cm, cu o foaie de copt care sa înalte pereții tavii

9

Mai lăsăm cozonacul la crescut pentru o ora și un sfert. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 C.

10

După ce panettone s-a dublat în volum, îl coacem pentru 40 de minute.

11

Când scoatem panettone din cuptor, îl lăsăm la răcit înainte de a-l tăia. Pentru a avea o structura mai buna, puteți sa îl înțepați la baza cu 2 bețe de frigărui și sa îl suspendați pana se răcește.

Panettone