fbpx

Panettone

AutorHunger Management by LD
DificultateIntermediar

Extrem de aromat și pufos, acest cozonac este perfect pentru masa de Crăciun.

ShareSalvează
Produce10 PorțiiTimp de Preparare2 ore 45 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total3 ore 25 mins

Ingrediente:

 180 ml Apa
 3 Galbenusuri
 2 Oua
 Coaja de la o portocala
 Coaja de la o lamaie
 1 linguriță(e) Esență de vanilie
 490 g Faina
 100 g Zahar
 1 linguri(ă) Drojdie uscata instant
 1 linguriță(e) Sare
 115 g Unt la temperatura camerei
 225 g Amestec fructe uscate (stafide, merișoare, coaja de portocala și lămâie confiate)
 60 ml Rom

Mod de preparare:

1

Într-un bol se amesteca apa, gălbenușurile, ouăle, esența de vanilie și coaja de la portocala și lamaie

2

Dacă folosiți un mixer planetar, adăugați amestecul pregătit anterior, faina, zaharul, sarea și drojdia în bol și amestecați la viteza mica pana când totul se omogenizează. Alternativ, frământați pentru 10-15 minute totul într-un bol.

3

După ce aluatul începe sa se desprindă de pereții bolului, începeți sa incorporați untul, câte o lingura pe rand - cu mixerul la viteza mica.

4

După ce tot untul este bine incorporat, mai lăsați aluatul în mixer la viteza medie pentru 5 minute. Alternativ, frământați pentru încă 10-15 minute.

5

Lăsați aluatul la dospit intr-un loc cald, pentru o ora și jumătate. Puteți sa îl lăsați în cuptor cu lumina aprinsa.

6

Între timp, se amesteca fructele uscate cu romul și se lasă într-un bol. Dacă folosiți și coaja de lămâie și portocala confiate, nu le adăugați și pe acelea în bol.

7

După ce aluatul s-a dublat în volum, am răsturnat aluatul pe blatul curat și am incorporat fructele uscate, impaturind aluatul pana când fructele au întrat în aluat.

8

Formam aluatul într-o bila și îl punem într-o forma speciala de panettone. Dacă nu aveți una, puteți folosi o forma de tort rotunda cu diametrul de 16-18 cm, cu o foaie de copt care sa înalte pereții tavii

9

Mai lăsăm cozonacul la crescut pentru o ora și un sfert. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 C.

10

După ce panettone s-a dublat în volum, îl coacem pentru 40 de minute.

11

Când scoatem panettone din cuptor, îl lăsăm la răcit înainte de a-l tăia. Pentru a avea o structura mai buna, puteți sa îl înțepați la baza cu 2 bețe de frigărui și sa îl suspendați pana se răcește.

Ingrediente

 180 ml Apa
 3 Galbenusuri
 2 Oua
 Coaja de la o portocala
 Coaja de la o lamaie
 1 linguriță(e) Esență de vanilie
 490 g Faina
 100 g Zahar
 1 linguri(ă) Drojdie uscata instant
 1 linguriță(e) Sare
 115 g Unt la temperatura camerei
 225 g Amestec fructe uscate (stafide, merișoare, coaja de portocala și lămâie confiate)
 60 ml Rom

Direcții

1

Într-un bol se amesteca apa, gălbenușurile, ouăle, esența de vanilie și coaja de la portocala și lamaie

2

Dacă folosiți un mixer planetar, adăugați amestecul pregătit anterior, faina, zaharul, sarea și drojdia în bol și amestecați la viteza mica pana când totul se omogenizează. Alternativ, frământați pentru 10-15 minute totul într-un bol.

3

După ce aluatul începe sa se desprindă de pereții bolului, începeți sa incorporați untul, câte o lingura pe rand - cu mixerul la viteza mica.

4

După ce tot untul este bine incorporat, mai lăsați aluatul în mixer la viteza medie pentru 5 minute. Alternativ, frământați pentru încă 10-15 minute.

5

Lăsați aluatul la dospit intr-un loc cald, pentru o ora și jumătate. Puteți sa îl lăsați în cuptor cu lumina aprinsa.

6

Între timp, se amesteca fructele uscate cu romul și se lasă într-un bol. Dacă folosiți și coaja de lămâie și portocala confiate, nu le adăugați și pe acelea în bol.

7

După ce aluatul s-a dublat în volum, am răsturnat aluatul pe blatul curat și am incorporat fructele uscate, impaturind aluatul pana când fructele au întrat în aluat.

8

Formam aluatul într-o bila și îl punem într-o forma speciala de panettone. Dacă nu aveți una, puteți folosi o forma de tort rotunda cu diametrul de 16-18 cm, cu o foaie de copt care sa înalte pereții tavii

9

Mai lăsăm cozonacul la crescut pentru o ora și un sfert. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 C.

10

După ce panettone s-a dublat în volum, îl coacem pentru 40 de minute.

11

Când scoatem panettone din cuptor, îl lăsăm la răcit înainte de a-l tăia. Pentru a avea o structura mai buna, puteți sa îl înțepați la baza cu 2 bețe de frigărui și sa îl suspendați pana se răcește.

Panettone