fbpx

Pască cu aluat pufos fără zahăr

AutorDenisa Ene @ cuciresellajoaca.ro
DificultateIntermediar

Sincer, nu intenționam să fac anul acesta o pască cu aluat, fără zahăr, mai ales că pasca fără aluat din anii trecuți, realizată special pentru Cireșel, a avut un real succes chiar și în rândul adulților.

Totuși, acum ceva timp am testat un aluat de care ne-am îndrăgostit.

Aveam și niște curmale Medjool, așa că pentru jumătate de aluat am realizat o umplutură toddler friendly, iar rezultatul a fost tare asemănător cu o pască.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare30 minsTimp de gătire / răcire2 oreTimp Total2 ore 30 mins

Ingrediente:

Aluat
 500 g Făină
 25 g Drojdie proaspătă
 250 ml Lapte
 3 Gălbenușuri de ou
 50 g Unt topit
Umplutură
 300 g Brânză proaspătă de casă
 150 g Curmale Medjool
 1 Banană
 5 g Pudră de vanilie bio
Extra
 1 Gălbenuș de ou
 3 linguri(ă) Lapte rece

Mod de preparare:

1

Am pus în bolul mixerului făina cernută, iar în mijlocul acesteia am adăugat laptele călduț, gălbenușurile și drojdia proaspătă dizolvată bine în puțin lapte cald.

Am montat cârligul pentru pentru aluat și am lăsat mixerul să-și facă treaba aproximativ 5 minute.

Am adăugat apoi și untul topit și răcit și am mai lăsat aluatul la frământat până acesta a devenit neted și lucios.

2

Am format apoi o bilă de aluat, am transferat-o din nou în bol și am lăsat-o la dospit, în bolul acoperit, până și-a dublat volumul.

Am împărțit apoi aluatul în două bucăți.

O bucată am folosit-o pentru a realiza câțiva melci umpluți, iar o bucată am întins-o sub formă de foaie dreptunghiulară, am pus umplutura cu brânză, am format un rulou, pe care apoi l-am rulat sub formă de melc mare.

3

Am transferat melcul într-o tavă ceramică rotundă, cu diametrul de aproximativ 30 de cm și l-am mai lăsat la dospit circa o oră.

Acesta își mărește volumul în timpul dospirii, dar și al coacerii, așa că nu folosiți o tavă mai mică.

Am uns cu ou înainte de a introduce tava în cuptor și am copt circa 35 de minute la foc potrivit.

4

Pentru umplutură am pasat banana cu ajutorul unei furculițe și am adăugat-o peste brânza sfărâmată, împreună cu pasta obținută prin tocarea curmalelor hidratate peste noapte.

Pentru un plus de savoare nu omiteți nici pudra de vanilie, dacă o aveți la dispoziție.

5

Când am scos pasca din cuptor am uns-o imediat cu puțin lapte rece, folosind o pensulă din silicon.

Acesta îi va conferi o crustă moale. Poate fi înlocuit și cu apă rece.

Pentru a rămâne moale și pufoasă, de pe o zi pe alta, după răcirea completă, acoperiți pasca cu folie alimentară.

Ingrediente

Aluat
 500 g Făină
 25 g Drojdie proaspătă
 250 ml Lapte
 3 Gălbenușuri de ou
 50 g Unt topit
Umplutură
 300 g Brânză proaspătă de casă
 150 g Curmale Medjool
 1 Banană
 5 g Pudră de vanilie bio
Extra
 1 Gălbenuș de ou
 3 linguri(ă) Lapte rece

Direcții

1

Am pus în bolul mixerului făina cernută, iar în mijlocul acesteia am adăugat laptele călduț, gălbenușurile și drojdia proaspătă dizolvată bine în puțin lapte cald.

Am montat cârligul pentru pentru aluat și am lăsat mixerul să-și facă treaba aproximativ 5 minute.

Am adăugat apoi și untul topit și răcit și am mai lăsat aluatul la frământat până acesta a devenit neted și lucios.

2

Am format apoi o bilă de aluat, am transferat-o din nou în bol și am lăsat-o la dospit, în bolul acoperit, până și-a dublat volumul.

Am împărțit apoi aluatul în două bucăți.

O bucată am folosit-o pentru a realiza câțiva melci umpluți, iar o bucată am întins-o sub formă de foaie dreptunghiulară, am pus umplutura cu brânză, am format un rulou, pe care apoi l-am rulat sub formă de melc mare.

3

Am transferat melcul într-o tavă ceramică rotundă, cu diametrul de aproximativ 30 de cm și l-am mai lăsat la dospit circa o oră.

Acesta își mărește volumul în timpul dospirii, dar și al coacerii, așa că nu folosiți o tavă mai mică.

Am uns cu ou înainte de a introduce tava în cuptor și am copt circa 35 de minute la foc potrivit.

4

Pentru umplutură am pasat banana cu ajutorul unei furculițe și am adăugat-o peste brânza sfărâmată, împreună cu pasta obținută prin tocarea curmalelor hidratate peste noapte.

Pentru un plus de savoare nu omiteți nici pudra de vanilie, dacă o aveți la dispoziție.

5

Când am scos pasca din cuptor am uns-o imediat cu puțin lapte rece, folosind o pensulă din silicon.

Acesta îi va conferi o crustă moale. Poate fi înlocuit și cu apă rece.

Pentru a rămâne moale și pufoasă, de pe o zi pe alta, după răcirea completă, acoperiți pasca cu folie alimentară.

Pască cu aluat pufos fără zahăr