fbpx

Pască împletită

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Acum doi ani am pregătit pască împletită cu brânză dulce, într-un mod diferit de ce am mai pregătit altă dată. A ieşit peste aşteptările mele, am rezistat cu greu să nu ciugulesc din ea până a doua zi, iar felul cum s-a bucurat naşa mea de ea, când i-am dăruit-o, m-a bucurat şi mai tare.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 20 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total2 ore

Ingrediente:

Pentru aluat :
 25 g drojdie proaspătă
 2 ouă
 3 linguri(ă) zahăr
 200 ml lapte călduț
 180 ml apă călduță
 1 linguriță(e) (rasă) sare
 600 g făină
 100 ml ulei
Pentru crema de brânză :
 500 g brânză dulce
 4 linguri(ă) zahăr
 1 pliculeț zahăr vanilat
 2 ouă
 1 albuș
 stafide
Pentru decor :
 1 gălbenuș
 lapte
 1 linguri(ă) zahăr

Mod de preparare:

1

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ. După amestecăm ouăle, zahărul, restul de lapte, apa şi sarea. Se amestecă adăugând făina până când aluatul devine consistent. Eu l-am mutat apoi într-un vas înalt de plastic pentru că frământ mai uşor în el. Se frământă, adăugând mereu puţin câte puţin ulei.
Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.

Pregătirea cremei de brânză :
2

Se amestecă brânza dulce cu zahărul, zahărul vanilat și gălbenuşurile, apoi se încorporează treptat albuşurile bătute spumă.

3

Se împarte aluatul în trei părţi : 2 mai mari şi una mai mică. Se presară făină pe masa de lucru sau se lucrează pe o planşetă din silicon.

4

Din primul aluat (mai micuţ) se întinde o foaie, care va fi baza păştii şi care se aşază într-o formă rotundă pentru copt (foaie de copt sau unsă cu grăsime şi tapetată cu făină). Se ridică cu degetele aluatul pe marginile tăvii şi se presează puţin, ca să nu se verse umplutura.

5

Din al doilea aluat (şi cel mai mare) se întinde o foaie care se împarte în 6 fâşii, care se ung cu doar puţină umplutură, apoi se formează 2 împletituri. Se aşază împletiturile sub forma unui cerc, peste baza păştii.
În mijloc se umple cu crema de brânză.

6

Din al treilea aluat (mai micuţ) se întinde o foaie care se împarte în 4 fâşii : acestea se răsucesc două câte două şi se formează crucea.

7

Se mai lasă la crescut în tavă, apoi se poate unge cu gălbenuş amestecat cu puţin lapte, se presară zahăr şi se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aproximativ 40 de minute.

8

Aveți nevoie de o tavă de copt rotundă de dimensiunea : 25 cm diametru.

Ingrediente

Pentru aluat :
 25 g drojdie proaspătă
 2 ouă
 3 linguri(ă) zahăr
 200 ml lapte călduț
 180 ml apă călduță
 1 linguriță(e) (rasă) sare
 600 g făină
 100 ml ulei
Pentru crema de brânză :
 500 g brânză dulce
 4 linguri(ă) zahăr
 1 pliculeț zahăr vanilat
 2 ouă
 1 albuș
 stafide
Pentru decor :
 1 gălbenuș
 lapte
 1 linguri(ă) zahăr

Direcții

1

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ. După amestecăm ouăle, zahărul, restul de lapte, apa şi sarea. Se amestecă adăugând făina până când aluatul devine consistent. Eu l-am mutat apoi într-un vas înalt de plastic pentru că frământ mai uşor în el. Se frământă, adăugând mereu puţin câte puţin ulei.
Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.

Pregătirea cremei de brânză :
2

Se amestecă brânza dulce cu zahărul, zahărul vanilat și gălbenuşurile, apoi se încorporează treptat albuşurile bătute spumă.

3

Se împarte aluatul în trei părţi : 2 mai mari şi una mai mică. Se presară făină pe masa de lucru sau se lucrează pe o planşetă din silicon.

4

Din primul aluat (mai micuţ) se întinde o foaie, care va fi baza păştii şi care se aşază într-o formă rotundă pentru copt (foaie de copt sau unsă cu grăsime şi tapetată cu făină). Se ridică cu degetele aluatul pe marginile tăvii şi se presează puţin, ca să nu se verse umplutura.

5

Din al doilea aluat (şi cel mai mare) se întinde o foaie care se împarte în 6 fâşii, care se ung cu doar puţină umplutură, apoi se formează 2 împletituri. Se aşază împletiturile sub forma unui cerc, peste baza păştii.
În mijloc se umple cu crema de brânză.

6

Din al treilea aluat (mai micuţ) se întinde o foaie care se împarte în 4 fâşii : acestea se răsucesc două câte două şi se formează crucea.

7

Se mai lasă la crescut în tavă, apoi se poate unge cu gălbenuş amestecat cu puţin lapte, se presară zahăr şi se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aproximativ 40 de minute.

8

Aveți nevoie de o tavă de copt rotundă de dimensiunea : 25 cm diametru.

Pască împletită