Penne cu pui și sos alb cu ciuperci

AutorPetru Apostoaia
DificultateIntermediar

Pastele perfecte pentru o seară cu prietenii.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră

Ingrediente:

 500 gr paste penne
 900 gr smântână grasă (20-25%) sau smântână pentru gătit
 500 gr ciuperci champignon
 100 gr unt gras (80-82%)
 4 ulei de măsline
 800 gr piept de pui
 150 ml vin alb demisec/sec
 8 căței de usturoi
 50 gr parmezan
 sare, piper, mărar (dupa gust)

Mod de preparare:

1

Pieptul de pui se taie cubulețe și se pune la făcut
în tigaie, cu o lingură de ulei de măsline, la foc mic-mediu. Imediat după ce este pus în tigaie, se presară sare și piper (după gust), după care se toarnă vinul și se acoperă. Din când în când, se întoarce și se verifică să fie gătit pe toate părțile. Puiul este gata atunci când mai rămâne doar puțină zeamă în tigaie (mare grijă să nu se ardă).

2

După ce puiul a fost pus la făcut, se pun la fiert pastele penne într-o oală în deajuns de mare (din aceasta oală se vor servi persoanele) cu o linguriță de sare și, după 8 minute de fierbere, se verifică și se opresc atunci când textura lor este cea dorită. Personal, le scurg și le clătesc cu apa rece (pe care o scurg, de asemenea), pentru a preveni gătirea lor în continuare sau lipirea. În același timp, cățeii de usturoi (necurățați) se pun într-o cană cu apă călduță, pentru a ușura curățarea lor.

3

Ciupercile se curăță cu mâna : se rupe piciorul ciupercii, după care, ținând pălăria cu susul în jos, se apucă de margine și se curăță fâșie cu fâșie (după puțin exercițiu, treaba va merge foarte repede). Personal, nu clătesc ciupercile, nu văd rostul. După ce au fost curățate, ciupercile se pot tăia fâșii subțiri (2 mm), groase (4-5 mm) sau cubulețe, după preferință (cu cât sunt mai groase, cu atât aroma se păstrează mai bine în bucata de ciupercă și se dezvăluie atunci când este mestecată).

4

După ce ciupercile au fost curățate și tăiate, într-o oală de cam 1.5 litri se toarnă 3 linguri de ulei de măsline și se pun 100 gr de unt (gras, 80-82% grăsime), la foc mic. După ce untul se topește, bucățile de ciuperci se pun în oală și se gătesc la foc mic-mediu, până când rămâne doar puțină zeamă. În timp ce ciupercile se gătesc, se curăță cei 8-9 căței de usturoi de mărime medie, care au fost puși la înmuiat.

5

Atunci când rămâne doar puțină zeamă, astfel încât ciupercile să nu se ardă, se toarnă smântâna în această oală și se amestecă, până sosul devine omogen. Imediat, usturoiul se zdrobește (cu un zdrobitor sau într-un mojar) și se adaugă în amestec. Se așteaptă până sosul începe să fiarbă și se adaugă puiul (cu tot cu zeama rămasă). Tot atunci se pun sarea și piperul, după gust. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, timp în care se mai amestecă, astfel încât să nu se ardă, și se adaugă mărarul proaspăt tocat/uscat, după gust, cu cel mult 2 minute înainte de a opri sosul. Dacă mărarul este proaspăt, este bine să fie tocat cât mai fin; dacă este uscat, se freacă între palme, deasupra oalei cu sos, și se pune puțin câte puțin, pentru a dezvălui aroma.

6

Sosul de ciuperci cu pui se toarnă în oala cu paste, se amestecă, se pune pe masă și se servește cu un polonic (fiind mult sos lichid).

7

La servire, se presară parmezan ras peste paste.

Ingrediente

 500 gr paste penne
 900 gr smântână grasă (20-25%) sau smântână pentru gătit
 500 gr ciuperci champignon
 100 gr unt gras (80-82%)
 4 ulei de măsline
 800 gr piept de pui
 150 ml vin alb demisec/sec
 8 căței de usturoi
 50 gr parmezan
 sare, piper, mărar (dupa gust)

Indicații

1

Pieptul de pui se taie cubulețe și se pune la făcut
în tigaie, cu o lingură de ulei de măsline, la foc mic-mediu. Imediat după ce este pus în tigaie, se presară sare și piper (după gust), după care se toarnă vinul și se acoperă. Din când în când, se întoarce și se verifică să fie gătit pe toate părțile. Puiul este gata atunci când mai rămâne doar puțină zeamă în tigaie (mare grijă să nu se ardă).

2

După ce puiul a fost pus la făcut, se pun la fiert pastele penne într-o oală în deajuns de mare (din aceasta oală se vor servi persoanele) cu o linguriță de sare și, după 8 minute de fierbere, se verifică și se opresc atunci când textura lor este cea dorită. Personal, le scurg și le clătesc cu apa rece (pe care o scurg, de asemenea), pentru a preveni gătirea lor în continuare sau lipirea. În același timp, cățeii de usturoi (necurățați) se pun într-o cană cu apă călduță, pentru a ușura curățarea lor.

3

Ciupercile se curăță cu mâna : se rupe piciorul ciupercii, după care, ținând pălăria cu susul în jos, se apucă de margine și se curăță fâșie cu fâșie (după puțin exercițiu, treaba va merge foarte repede). Personal, nu clătesc ciupercile, nu văd rostul. După ce au fost curățate, ciupercile se pot tăia fâșii subțiri (2 mm), groase (4-5 mm) sau cubulețe, după preferință (cu cât sunt mai groase, cu atât aroma se păstrează mai bine în bucata de ciupercă și se dezvăluie atunci când este mestecată).

4

După ce ciupercile au fost curățate și tăiate, într-o oală de cam 1.5 litri se toarnă 3 linguri de ulei de măsline și se pun 100 gr de unt (gras, 80-82% grăsime), la foc mic. După ce untul se topește, bucățile de ciuperci se pun în oală și se gătesc la foc mic-mediu, până când rămâne doar puțină zeamă. În timp ce ciupercile se gătesc, se curăță cei 8-9 căței de usturoi de mărime medie, care au fost puși la înmuiat.

5

Atunci când rămâne doar puțină zeamă, astfel încât ciupercile să nu se ardă, se toarnă smântâna în această oală și se amestecă, până sosul devine omogen. Imediat, usturoiul se zdrobește (cu un zdrobitor sau într-un mojar) și se adaugă în amestec. Se așteaptă până sosul începe să fiarbă și se adaugă puiul (cu tot cu zeama rămasă). Tot atunci se pun sarea și piperul, după gust. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, timp în care se mai amestecă, astfel încât să nu se ardă, și se adaugă mărarul proaspăt tocat/uscat, după gust, cu cel mult 2 minute înainte de a opri sosul. Dacă mărarul este proaspăt, este bine să fie tocat cât mai fin; dacă este uscat, se freacă între palme, deasupra oalei cu sos, și se pune puțin câte puțin, pentru a dezvălui aroma.

6

Sosul de ciuperci cu pui se toarnă în oala cu paste, se amestecă, se pune pe masă și se servește cu un polonic (fiind mult sos lichid).

7

La servire, se presară parmezan ras peste paste.

Note

Penne cu pui și sos alb cu ciuperci