Piftie de porc

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Un preparat tradițional românesc, nelipsit de pe masa de sărbători, pentru că cele mai frumoase sărbători sunt în familie.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare4 oreTimp total5 ore

Ingrediente:

 2 rasoale feliate
 ½ cap de porc (cu ureche)
 3 morcovi
 1 tbsp piper boabe
 2 sare
 3 cepe
 3 căpăţâni de usturoi
 1 tsp sare (pentru mujdei)

Mod de preparare:

1

Urechea de porc se pârleşte şi se spală bine. Se porţionează căpăţâna în bucăţi mai mici (râtul se aruncă).
Se pune carnea la fiert într-o oală de 8 litri şi se umple cu apă, cât să mai rămână 3 degete distanţă de la apă la marginea oalei. Apa se pune o singura dată, la început, nu se mai completează după aceea.

2

Se fierbe la foc potrivit şi se spumează, apoi se pun morcovii, sarea şi piperul. Se adaugă 2-3 cepe, care vor limpezi lichidul.
Se fierb cam 3-4 ore, până se desprinde carnea de pe oase. Apa trebuie să scadă mai mult de jumătate.

3

Între timp, se curăţă şi se pisează usturoiul, se prepară mujdeiul.

4

După ce a fiert carnea, se dă oala de pe foc şi se scoate carnea într-o tavă, se porţionează şi se îndepărtează de pe oase cu grijă, fiind fierbinte. Se aranjează în castroane, se adaugă, după plac, felii de morcov fiert şi mazăre fiartă, pentru decor.

5

În lichidul din oală se adaugă mujdeiul şi se amestecă bine. Apoi se vântură de 5-6 ori într-o altă oală.
Abia acum se strecoară toată zeama, care se toarnă în castroanele pregătite cu carne.
Se dă la loc răcoros până se întăreşte.
Porţii: 10

Pofta Buna!

Ingrediente

 2 rasoale feliate
 ½ cap de porc (cu ureche)
 3 morcovi
 1 tbsp piper boabe
 2 sare
 3 cepe
 3 căpăţâni de usturoi
 1 tsp sare (pentru mujdei)

Indicații

1

Urechea de porc se pârleşte şi se spală bine. Se porţionează căpăţâna în bucăţi mai mici (râtul se aruncă).
Se pune carnea la fiert într-o oală de 8 litri şi se umple cu apă, cât să mai rămână 3 degete distanţă de la apă la marginea oalei. Apa se pune o singura dată, la început, nu se mai completează după aceea.

2

Se fierbe la foc potrivit şi se spumează, apoi se pun morcovii, sarea şi piperul. Se adaugă 2-3 cepe, care vor limpezi lichidul.
Se fierb cam 3-4 ore, până se desprinde carnea de pe oase. Apa trebuie să scadă mai mult de jumătate.

3

Între timp, se curăţă şi se pisează usturoiul, se prepară mujdeiul.

4

După ce a fiert carnea, se dă oala de pe foc şi se scoate carnea într-o tavă, se porţionează şi se îndepărtează de pe oase cu grijă, fiind fierbinte. Se aranjează în castroane, se adaugă, după plac, felii de morcov fiert şi mazăre fiartă, pentru decor.

5

În lichidul din oală se adaugă mujdeiul şi se amestecă bine. Apoi se vântură de 5-6 ori într-o altă oală.
Abia acum se strecoară toată zeama, care se toarnă în castroanele pregătite cu carne.
Se dă la loc răcoros până se întăreşte.
Porţii: 10

Pofta Buna!

Note

Piftie de porc