fbpx

Placinta cu dovleac

AutorLaura
DificultateÎncepător

Preferata mea, reteta pe care bunica mi-o pregatea ori de cate ori ceream. Placinta cu foi fragede si umplutura dulce si aromata - un deliciu!

ShareSalvează
Produce12 PorțiiTimp Total1 oră

Ingrediente:

 7 zahar
 7 ulei
 7 lapte
 1 oz zahar vanilat
 400 g faina
 1 ou
 ½ linguriță bicarbonat de sodiu
 coaja rasa de la o lamaie
 1 lingură zeama de lamaie
 700 g dovleac ras
 ½ mg zahar tos
 scortisoara dupa preferinte

Mod de preparare:

Foile
1

Intr-o cratita punem zaharul, (cele 7 linguri, nu cel pentru umplutura) uleiul, laptele si zaharul vanilat. Le amestecam bine si le punem la foc mediu pana cand zaharul se dizolva iar compozitia clocoteste. Se lasa la racit.

2

Odata racita compozitia, putem adauga oul, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, coaja de lamaie si amestecam bine.

3

Punem faina treptat, cate o lingura odata, amestecand pana cand aluatul se ingroasa. Cand este suficient de inchegat se poate scoate din oala pentru a il framanta de mana. Aluatul trebuie sa ramana moale si pufos insa nu atat de moale incat sa nu se poata intinde cu sucitor.

4

Impartim aluatul in doua parti egale, il acoperim cu folie alimentara si il dam la frigider cat timp pregatim dovleacul.

Compozitia de dovleac
5

Radem dovleacul pe razatoarea medie si il scurgem bine de zeama. Se pune la calit cu o lingura de unt intr-o oala suficient de incapatoare. Cand scade din volum adaugam scortisoara si zaharul si amestecam continuu pana cand zaharul se topeste.

6

Scoatem aluatul de la frigider si intindem doua foi de marimea tavii in care coacem. Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt, o presaram cu putin gris de grau pentru a nu se umezi de la umplutura, si adaugam dovleacul stors bine.

7

Punem cea de-a doua foaie peste, intepand-o din loc in loc pentru a nu forma goluri de aer. Optional o putem unge cu ou batut iar peste putem presara zahar.

8

Dam tava la cuptor la 180 de grade timp de 30-35 de minute sau pana cand placinta este bine rumenita pe deasupra.

9

Nu taiati placinta cand este calda pentru ca se poate rupe usor aluatul. Asteptati pana cand s-a racit. Odata racita, se pudreaza cu zahar pudra , se taie in bucati generoase si se pastreaza in recipiente acoperite pentru a ramane frageda.

Ingrediente

 7 zahar
 7 ulei
 7 lapte
 1 oz zahar vanilat
 400 g faina
 1 ou
 ½ linguriță bicarbonat de sodiu
 coaja rasa de la o lamaie
 1 lingură zeama de lamaie
 700 g dovleac ras
 ½ mg zahar tos
 scortisoara dupa preferinte

Direcții

Foile
1

Intr-o cratita punem zaharul, (cele 7 linguri, nu cel pentru umplutura) uleiul, laptele si zaharul vanilat. Le amestecam bine si le punem la foc mediu pana cand zaharul se dizolva iar compozitia clocoteste. Se lasa la racit.

2

Odata racita compozitia, putem adauga oul, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, coaja de lamaie si amestecam bine.

3

Punem faina treptat, cate o lingura odata, amestecand pana cand aluatul se ingroasa. Cand este suficient de inchegat se poate scoate din oala pentru a il framanta de mana. Aluatul trebuie sa ramana moale si pufos insa nu atat de moale incat sa nu se poata intinde cu sucitor.

4

Impartim aluatul in doua parti egale, il acoperim cu folie alimentara si il dam la frigider cat timp pregatim dovleacul.

Compozitia de dovleac
5

Radem dovleacul pe razatoarea medie si il scurgem bine de zeama. Se pune la calit cu o lingura de unt intr-o oala suficient de incapatoare. Cand scade din volum adaugam scortisoara si zaharul si amestecam continuu pana cand zaharul se topeste.

6

Scoatem aluatul de la frigider si intindem doua foi de marimea tavii in care coacem. Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt, o presaram cu putin gris de grau pentru a nu se umezi de la umplutura, si adaugam dovleacul stors bine.

7

Punem cea de-a doua foaie peste, intepand-o din loc in loc pentru a nu forma goluri de aer. Optional o putem unge cu ou batut iar peste putem presara zahar.

8

Dam tava la cuptor la 180 de grade timp de 30-35 de minute sau pana cand placinta este bine rumenita pe deasupra.

9

Nu taiati placinta cand este calda pentru ca se poate rupe usor aluatul. Asteptati pana cand s-a racit. Odata racita, se pudreaza cu zahar pudra , se taie in bucati generoase si se pastreaza in recipiente acoperite pentru a ramane frageda.

Placinta cu dovleac