Placinta cu mere

AutorRaoul Gheorghe
DificultateIntermediar

Aceasta placinta cu mere este delicioasa si usor de facut. Arata-ti partea creativa decorand-o cum vrei si surprinde-ti prietenii cu ceva bun.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 40 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total1 oră 55 minute

Ingrediente:

Pentru aluat :
 400 gr faina
 200 gr unt
  tsp sare
 100 gr zahar
 1 mg apa rece
 1 ou (pentru culoare)
Umplutura :
 7 mere (decojite si fara samburi)
 2 scortisoara
 50 gr unt
 2 faina
 ½ mg apa
 200 gr zahar
 150 gr nuci macinate

Mod de preparare:

Aluatul :
1

Taie untul (rece, de la frigider) cuburi si amesteca intr-un vas cu faina, sarea si zaharul faramitand intre degete pana cand aluatul incepe sa prinda forma. Atentie la a nu topi untul (mainile reci si viteza sunt esentiale).

2

Adauga apa treptat si incepe sa framanti pana cand aluatul incepe sa se lege (ne intereseaza ca aluatul sa nu fie moale).

3

Pudreaza suprafata de lucru cu faina, scoate aluatul din vas si modeleaza-l intr-o bila, trage in folie si lasa-l la frigider o ora.

Umplutura :
4

Topeste untul la foc mic si adauga faina treptat, amestecand continuu. Gateste faina pana devine aurie spre maro.

5

Adauga apa treptat, amestecand continuu la foc mic.

6

Adauga zaharul si scortisoara, amestecand continuu pana cand zaharul este complet dizolvat.

7

Taie merele in 8 si amesteca-le cu sosul obtinut si cu nucile.

8

Incalzeste cuptorul la 180˚C .

9

Pentru a monta placinta scoate aluatul din frigider si taie-l in jumatate. Pudreaza suprafata de lucru cu faina si cu un facalet intinde jumatatile de aluat pana la o grosime de 3 mm. (daca aluatul se lipeste de suprafata sau de facalet mai pudreaza-le cu faina)

10

Unge tava cu unt pentru a preveni placinta sa se lipeasca si adauga aluatul in tava. Aranjeaza-l in tava si impunge-l cu o furculita pe toata suprafata (doar pe fund) pentru a-l opri din a creste. Taie surplusul ce atarna in afara tavi.

11

Adauga umplutura si decoreaza dupa plac cu aluatul ramas. (Cea mai simpla metoda e ca pur si simplu sa acoperi placinta cu aluatul ramas. Daca alegi aceasta metoda nu uita sa faci o mica incizie in aluat pentru a nu avea o surpriza exploziva).

12

Bate oul si unge aluatul pentru culoare.

13

Pune la cuptor pentru 30-40 de minute pana cand aluatul prinde o culoare aurie spre maroniu.

14

Cand e gata lasa placinta sa se odihneasca 15 minute. Sa ai pofta!

Ingrediente

Pentru aluat :
 400 gr faina
 200 gr unt
  tsp sare
 100 gr zahar
 1 mg apa rece
 1 ou (pentru culoare)
Umplutura :
 7 mere (decojite si fara samburi)
 2 scortisoara
 50 gr unt
 2 faina
 ½ mg apa
 200 gr zahar
 150 gr nuci macinate

Indicații

Aluatul :
1

Taie untul (rece, de la frigider) cuburi si amesteca intr-un vas cu faina, sarea si zaharul faramitand intre degete pana cand aluatul incepe sa prinda forma. Atentie la a nu topi untul (mainile reci si viteza sunt esentiale).

2

Adauga apa treptat si incepe sa framanti pana cand aluatul incepe sa se lege (ne intereseaza ca aluatul sa nu fie moale).

3

Pudreaza suprafata de lucru cu faina, scoate aluatul din vas si modeleaza-l intr-o bila, trage in folie si lasa-l la frigider o ora.

Umplutura :
4

Topeste untul la foc mic si adauga faina treptat, amestecand continuu. Gateste faina pana devine aurie spre maro.

5

Adauga apa treptat, amestecand continuu la foc mic.

6

Adauga zaharul si scortisoara, amestecand continuu pana cand zaharul este complet dizolvat.

7

Taie merele in 8 si amesteca-le cu sosul obtinut si cu nucile.

8

Incalzeste cuptorul la 180˚C .

9

Pentru a monta placinta scoate aluatul din frigider si taie-l in jumatate. Pudreaza suprafata de lucru cu faina si cu un facalet intinde jumatatile de aluat pana la o grosime de 3 mm. (daca aluatul se lipeste de suprafata sau de facalet mai pudreaza-le cu faina)

10

Unge tava cu unt pentru a preveni placinta sa se lipeasca si adauga aluatul in tava. Aranjeaza-l in tava si impunge-l cu o furculita pe toata suprafata (doar pe fund) pentru a-l opri din a creste. Taie surplusul ce atarna in afara tavi.

11

Adauga umplutura si decoreaza dupa plac cu aluatul ramas. (Cea mai simpla metoda e ca pur si simplu sa acoperi placinta cu aluatul ramas. Daca alegi aceasta metoda nu uita sa faci o mica incizie in aluat pentru a nu avea o surpriza exploziva).

12

Bate oul si unge aluatul pentru culoare.

13

Pune la cuptor pentru 30-40 de minute pana cand aluatul prinde o culoare aurie spre maroniu.

14

Cand e gata lasa placinta sa se odihneasca 15 minute. Sa ai pofta!

Placinta cu mere