Poale-n brâu

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Ultima oară când am cumpărat brânză dulce de vacă, mi s-a părut uşor făinoasă, aşa că acum am găsit nişte urdă dulce care a fost mult mai gustoasă, îţi venea s-o mănânci aşa simplă. Am vrut să pregătesc mai multe cu ea şi m-am hotărât la poale-n brâu. Am pus mai puţin zahăr la aluat, decât se foloseşte de obicei, însă mi s-au părut suficient de dulci. Pentru ai mei, le-am adăugat în umplutură şi coajă de lămâie şi stafide. Au ieşit foarte fragede şi gustoase.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 20 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total1 oră 45 minute

Ingrediente:

Aluat:
 25 gr drojdie proaspătă
 2 ouă
 2 zahăr
 250 ml lapte călduț
 50 gr unt la temperatura camerei
 1 tsp rasă cu sare
 500 gr făină
pentru crema de brânză:
 300 gr urdă
 1 tbsp smântână
 2 zahăr
 2 zahăr pudră vanilat de casă
 1 ou
 1 albuș
 stafide
 Coajă de lămâie
În plus:
 1 gălbenuş
 lapte
 100 gr făină pentru blatul de lucru

Mod de preparare:

1

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ cu zahărul, se adaugă apoi ouăle, restul de lapte, untul şi sare. Se amestecă, adăugând făina până când aluatul devine consistent. Se frământă, adăugând uleiul puţin câte puţin.
Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul (o oră).

2

Pentru umplutură: se dă urda pe răzătoare, se amestecă împreună cu un ou şi un albuş bătute înainte într-o ceşcuţă, apoi cu smântâna, zahărul, zahărul pudră vanilat de casă (adică eu mi-l fac în casă dând zahărul la râşniţă până iese fin şi-l amestec cu zahăr Bourbon sau o păstaie de vanilie mărunţită şi ea).

3

Se împarte aluatul în două părţi, pentru a lucra mai uşor. Se presară făină pe masa de lucru. Se întinde primul aluat în foaie potrivită ca grosime. Se taie pătrate, se adaugă puţină umplutură, se presară stafide şi coajă de lămâie. Se ung marginile cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi se împătureşte, aducând împreună colţurile opuse, lipindu-le tot cu gălbenuş cu lapte, să nu se desfacă la copt. Se ung şi pe deasupra şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt.

4

Se pregăteşte la fel şi al doilea aluat.

5

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu cam 5 minute, ca să se umfle, apoi se dă focul mic, pentru a se coace bine şi înauntru şi se lasă până se rumenesc bine (aprox 20 de minute).

6

Sugestie de servire: se pudrează cu zahăr.
Eu am obţinut 3 tăvi.
Porţii: 20 de bucăţi
Poftă Bună!

Ingrediente

Aluat:
 25 gr drojdie proaspătă
 2 ouă
 2 zahăr
 250 ml lapte călduț
 50 gr unt la temperatura camerei
 1 tsp rasă cu sare
 500 gr făină
pentru crema de brânză:
 300 gr urdă
 1 tbsp smântână
 2 zahăr
 2 zahăr pudră vanilat de casă
 1 ou
 1 albuș
 stafide
 Coajă de lămâie
În plus:
 1 gălbenuş
 lapte
 100 gr făină pentru blatul de lucru

Indicații

1

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ cu zahărul, se adaugă apoi ouăle, restul de lapte, untul şi sare. Se amestecă, adăugând făina până când aluatul devine consistent. Se frământă, adăugând uleiul puţin câte puţin.
Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul (o oră).

2

Pentru umplutură: se dă urda pe răzătoare, se amestecă împreună cu un ou şi un albuş bătute înainte într-o ceşcuţă, apoi cu smântâna, zahărul, zahărul pudră vanilat de casă (adică eu mi-l fac în casă dând zahărul la râşniţă până iese fin şi-l amestec cu zahăr Bourbon sau o păstaie de vanilie mărunţită şi ea).

3

Se împarte aluatul în două părţi, pentru a lucra mai uşor. Se presară făină pe masa de lucru. Se întinde primul aluat în foaie potrivită ca grosime. Se taie pătrate, se adaugă puţină umplutură, se presară stafide şi coajă de lămâie. Se ung marginile cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi se împătureşte, aducând împreună colţurile opuse, lipindu-le tot cu gălbenuş cu lapte, să nu se desfacă la copt. Se ung şi pe deasupra şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt.

4

Se pregăteşte la fel şi al doilea aluat.

5

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu cam 5 minute, ca să se umfle, apoi se dă focul mic, pentru a se coace bine şi înauntru şi se lasă până se rumenesc bine (aprox 20 de minute).

6

Sugestie de servire: se pudrează cu zahăr.
Eu am obţinut 3 tăvi.
Porţii: 20 de bucăţi
Poftă Bună!

Poale-n brâu