fbpx

Poale-n brâu

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Ultima oară când am cumpărat brânză dulce de vacă, mi s-a părut uşor făinoasă, aşa că acum am găsit nişte urdă dulce care a fost mult mai gustoasă, îţi venea s-o mănânci aşa simplă. Am vrut să pregătesc mai multe cu ea şi m-am hotărât la poale-n brâu. Am pus mai puţin zahăr la aluat, decât se foloseşte de obicei, însă mi s-au părut suficient de dulci. Pentru ai mei, le-am adăugat în umplutură şi coajă de lămâie şi stafide. Au ieşit foarte fragede şi gustoase.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 20 minsTimp de gătire / răcire25 minsTimp Total1 oră 45 mins

Ingrediente:

Aluat:
 25 g drojdie proaspătă
 2 ouă
 2 zahăr
 250 ml lapte călduț
 50 g unt la temperatura camerei
 1 linguriță(e) rasă cu sare
 500 g făină
pentru crema de brânză:
 300 g urdă
 1 linguri(ă) smântână
 2 zahăr
 2 zahăr pudră vanilat de casă
 1 ou
 1 albuș
 stafide
 Coajă de lămâie
În plus:
 1 gălbenuş
 lapte
 100 g făină pentru blatul de lucru

Mod de preparare:

1

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ cu zahărul, se adaugă apoi ouăle, restul de lapte, untul şi sare. Se amestecă, adăugând făina până când aluatul devine consistent. Se frământă, adăugând uleiul puţin câte puţin.
Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul (o oră).

2

Pentru umplutură: se dă urda pe răzătoare, se amestecă împreună cu un ou şi un albuş bătute înainte într-o ceşcuţă, apoi cu smântâna, zahărul, zahărul pudră vanilat de casă (adică eu mi-l fac în casă dând zahărul la râşniţă până iese fin şi-l amestec cu zahăr Bourbon sau o păstaie de vanilie mărunţită şi ea).

3

Se împarte aluatul în două părţi, pentru a lucra mai uşor. Se presară făină pe masa de lucru. Se întinde primul aluat în foaie potrivită ca grosime. Se taie pătrate, se adaugă puţină umplutură, se presară stafide şi coajă de lămâie. Se ung marginile cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi se împătureşte, aducând împreună colţurile opuse, lipindu-le tot cu gălbenuş cu lapte, să nu se desfacă la copt. Se ung şi pe deasupra şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt.

4

Se pregăteşte la fel şi al doilea aluat.

5

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu cam 5 minute, ca să se umfle, apoi se dă focul mic, pentru a se coace bine şi înauntru şi se lasă până se rumenesc bine (aprox 20 de minute).

6

Sugestie de servire: se pudrează cu zahăr.
Eu am obţinut 3 tăvi.
Porţii: 20 de bucăţi
Poftă Bună!

Ingrediente

Aluat:
 25 g drojdie proaspătă
 2 ouă
 2 zahăr
 250 ml lapte călduț
 50 g unt la temperatura camerei
 1 linguriță(e) rasă cu sare
 500 g făină
pentru crema de brânză:
 300 g urdă
 1 linguri(ă) smântână
 2 zahăr
 2 zahăr pudră vanilat de casă
 1 ou
 1 albuș
 stafide
 Coajă de lămâie
În plus:
 1 gălbenuş
 lapte
 100 g făină pentru blatul de lucru

Direcții

1

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ cu zahărul, se adaugă apoi ouăle, restul de lapte, untul şi sare. Se amestecă, adăugând făina până când aluatul devine consistent. Se frământă, adăugând uleiul puţin câte puţin.
Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul (o oră).

2

Pentru umplutură: se dă urda pe răzătoare, se amestecă împreună cu un ou şi un albuş bătute înainte într-o ceşcuţă, apoi cu smântâna, zahărul, zahărul pudră vanilat de casă (adică eu mi-l fac în casă dând zahărul la râşniţă până iese fin şi-l amestec cu zahăr Bourbon sau o păstaie de vanilie mărunţită şi ea).

3

Se împarte aluatul în două părţi, pentru a lucra mai uşor. Se presară făină pe masa de lucru. Se întinde primul aluat în foaie potrivită ca grosime. Se taie pătrate, se adaugă puţină umplutură, se presară stafide şi coajă de lămâie. Se ung marginile cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi se împătureşte, aducând împreună colţurile opuse, lipindu-le tot cu gălbenuş cu lapte, să nu se desfacă la copt. Se ung şi pe deasupra şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt.

4

Se pregăteşte la fel şi al doilea aluat.

5

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu cam 5 minute, ca să se umfle, apoi se dă focul mic, pentru a se coace bine şi înauntru şi se lasă până se rumenesc bine (aprox 20 de minute).

6

Sugestie de servire: se pudrează cu zahăr.
Eu am obţinut 3 tăvi.
Porţii: 20 de bucăţi
Poftă Bună!

Poale-n brâu