Prăjitură cu bulion și cremă de griș

AutorNina
DificultateIntermediar

Orice iubitor de desert și nu numai, va adora această prăjitură cu bulion și cremă de griș, de la prima degustare.

ShareSave
Randamente14 porțiiTimp de pregătire50 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total1 oră 40 minute

Ingrediente:

Pentru foile cu bulion
 1 tsp amoniac sau bicarbonat stins
 100 gr zahăr
 100 ml ulei
 6 bulion
 1 ou
 2 smântână
 400-450 g făină
Pentru cremă
 ½ l lapte
 500 gr griș
 125 gr zahăr pudră
 100 gr unt
 250 gr magiun sau gem de prune
 50 gr nucă prăjită (opțional)
 coaja și zeama de la 1 lămâie

Mod de preparare:

Pregătești foile așa :
1

Pui toate ingredientele într-un vas și mixezi până se omogenizează. Adaugi treptat făina și frămânți un aluat mai moale ( cât să poți întinde foile). Lași coca câteva minute la odihnit ( nu se întâmplă nimic dacă stă și câteva ore la frigider), apoi o împarți în 4. Întinzi foile și le coci pe rând, pe fundul unei tăvi ( 40 x 32 cm ), în cuptorul preîncălzit la 180˚C, timp de 12 minute. Dacă cuptorul dispune de modul convecție, vei coace câte două tăvi în același timp, la 160˚C.

Pregătești crema așa :
2

Pui laptele la fiert și, când fierbe, torni treptat grișul, amestecând mereu. Fierbi până se îngroașă, apoi lași la răcit. Mixezi untul cu zahărul pudră, apoi adaugi treptat crema rece și mixezi ușor. Pui, după gust, esență de vanilie. Ungi prima foaie cu jumătate din cremă. Amesteci gemul cu nucile și ungi a doua foaie. Acoperi cu a treia foaie, distribui restul de cremă și acoperi cu ultima foaie. Lași prăjitura la temperatura camerei, până se înmoaie foile, apoi o păstrezi la frigider.

Ingrediente

Pentru foile cu bulion
 1 tsp amoniac sau bicarbonat stins
 100 gr zahăr
 100 ml ulei
 6 bulion
 1 ou
 2 smântână
 400-450 g făină
Pentru cremă
 ½ l lapte
 500 gr griș
 125 gr zahăr pudră
 100 gr unt
 250 gr magiun sau gem de prune
 50 gr nucă prăjită (opțional)
 coaja și zeama de la 1 lămâie

Indicații

Pregătești foile așa :
1

Pui toate ingredientele într-un vas și mixezi până se omogenizează. Adaugi treptat făina și frămânți un aluat mai moale ( cât să poți întinde foile). Lași coca câteva minute la odihnit ( nu se întâmplă nimic dacă stă și câteva ore la frigider), apoi o împarți în 4. Întinzi foile și le coci pe rând, pe fundul unei tăvi ( 40 x 32 cm ), în cuptorul preîncălzit la 180˚C, timp de 12 minute. Dacă cuptorul dispune de modul convecție, vei coace câte două tăvi în același timp, la 160˚C.

Pregătești crema așa :
2

Pui laptele la fiert și, când fierbe, torni treptat grișul, amestecând mereu. Fierbi până se îngroașă, apoi lași la răcit. Mixezi untul cu zahărul pudră, apoi adaugi treptat crema rece și mixezi ușor. Pui, după gust, esență de vanilie. Ungi prima foaie cu jumătate din cremă. Amesteci gemul cu nucile și ungi a doua foaie. Acoperi cu a treia foaie, distribui restul de cremă și acoperi cu ultima foaie. Lași prăjitura la temperatura camerei, până se înmoaie foile, apoi o păstrezi la frigider.

Note

Prăjitură cu bulion și cremă de griș