Prăjitură cu miere şi smântână

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Prăjitura cu foi cu miere şi cremă cu smântână este nelipsită de Revelion. Cu foi fragede și cremă fină, nu este o prăjitură pretențioasă, se pregătește ușor, și este pe placul celor mari și celor mici.
Anul acesta am folosit reţeta clasică, pe care o am de la mama. Ea nu pune praf de copt la foi, ci bicarbonat stins în zeamă de lămâie. Am observat că le dă altă textură. Au ieşit mai fragede şi mai pufoase.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare25 minuteTimp total1 oră 25 minute

Ingrediente:

pentru foi:
 3 ouă mari
 120 gr miere
 150 ml ulei
 1 tsp bicarbonat de sodiu
 Zeama de la o jumătate de lămâie
 (vârf de cuțit) amidon din porumb
 500 gr făină
În plus:
 70 gr făină pentru blatul de lucru
pentru crema:
 400 gr smântână 18% grăsime
 4 zahăr pudră vanilat
 100 gr nucă rumenită şi măcinată

Mod de preparare:

Pentru foile cu miere:
1

se amestecă ouăle cu un praf de sare. Se adaugă mierea şi uleiul și se amestecă bine. Apoi se adaugă bicarbonatul stins în zeamă de lămâie, amidonul (pentru ca foile să se mențină mai mult timp fragede) şi făină cât cuprinde, eu am avut nevoie de aprox 500 g.

2

Se transferă aluatul pe masa presărată cu făină, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos.

3

Aluatul se împarte în bucăţi mai mici (5 foi), apoi se întinde fiecare aluat în foaie, apoi se rulează pe sucitor pentru a-l transfera pe dosul unei tăvi tapetate cu făină.

4

Se decupează marginile, pentru un aspect plăcut (marginile strânse se pot refrământa, obținând o foaie mai mică).

5

Se coace fiecare foaie la foc iute, pentru aprox 5 minute sau până devine uşor aurie.

Pentru cremă:
6

se amestecă smântâna cu zahărul pudră vanilat şi cu nuca măcinată.

Montare:
7

după ce s-au răcit foile, se distribuie egal crema între foi. Se aşază apoi peste prăjitură o tavă mai grea, pentru a sta presată.

8

Prăjitura se păstrează învelită în hârtie de copt în frigider sau într-o cămară rece.

9

Sfaturi: Puteți folosi o tavă cu baza detașabilă, pentru a monta și a scoate prăjitura mai ușor din formă.
De asemenea, vă recomand să faceţi foile mai grosuţe, aşa vor fi mai pufoase.

Ingrediente

pentru foi:
 3 ouă mari
 120 gr miere
 150 ml ulei
 1 tsp bicarbonat de sodiu
 Zeama de la o jumătate de lămâie
 (vârf de cuțit) amidon din porumb
 500 gr făină
În plus:
 70 gr făină pentru blatul de lucru
pentru crema:
 400 gr smântână 18% grăsime
 4 zahăr pudră vanilat
 100 gr nucă rumenită şi măcinată

Indicații

Pentru foile cu miere:
1

se amestecă ouăle cu un praf de sare. Se adaugă mierea şi uleiul și se amestecă bine. Apoi se adaugă bicarbonatul stins în zeamă de lămâie, amidonul (pentru ca foile să se mențină mai mult timp fragede) şi făină cât cuprinde, eu am avut nevoie de aprox 500 g.

2

Se transferă aluatul pe masa presărată cu făină, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos.

3

Aluatul se împarte în bucăţi mai mici (5 foi), apoi se întinde fiecare aluat în foaie, apoi se rulează pe sucitor pentru a-l transfera pe dosul unei tăvi tapetate cu făină.

4

Se decupează marginile, pentru un aspect plăcut (marginile strânse se pot refrământa, obținând o foaie mai mică).

5

Se coace fiecare foaie la foc iute, pentru aprox 5 minute sau până devine uşor aurie.

Pentru cremă:
6

se amestecă smântâna cu zahărul pudră vanilat şi cu nuca măcinată.

Montare:
7

după ce s-au răcit foile, se distribuie egal crema între foi. Se aşază apoi peste prăjitură o tavă mai grea, pentru a sta presată.

8

Prăjitura se păstrează învelită în hârtie de copt în frigider sau într-o cămară rece.

9

Sfaturi: Puteți folosi o tavă cu baza detașabilă, pentru a monta și a scoate prăjitura mai ușor din formă.
De asemenea, vă recomand să faceţi foile mai grosuţe, aşa vor fi mai pufoase.

Prăjitură cu miere şi smântână