Prăjitura „Doamna Walewska”

AutorNina
DificultateIntermediar

Prăjitura "Doamna Walewska" este un desert rafinat, care combină armonios blatul sfărâmicios cu bezeaua, iar o notă aparte este oferită de gemul dulce-acrișor de coacăze.

ShareSave
Randamente10 porțiiTimp de pregătire1 orăTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 30 minute

Ingrediente:

Pentru aluat :
 250 gr unt
 2 ½ pahare făină ( 420g )
 ½ pahar zahăr (125g )
 1 tsp cu vârf de praf de copt
 4 ouă
 200 gr zahăr pudră
 2 făină de cartofi ( amidon )
 50 gr fulgi de migdale
 300 gr gem de coacăze negre
Pentru cremă :
 ¾ dintr-un pachet de unt ( 200g )
 500 ml lapte
 2 făină de cartofi/amidon sau 2 linguri făină
 3 gălbenușuri
 3 zahăr

Mod de preparare:

Pregătești aluatul așa :
1

Separi gălbenușurile de albușuri. Amesteci făina, praful de copt și zahărul. Adaugi gălbenușurile și untul. Amesteci totul cu mixerul. Frămânți rapid conținutul cu mâna, dându-i formă de minge. O învelești în folie alimentară și o lași în congelator timp de 20 de minute, pentru a se întări.

2

Tai aluatul răcit în jumătăți. Acoperi două tăvi identice ( cu dimensiunile de 22 x 27 cm ) cu hârtie de copt. Așezi aluatul în aceste forme și îl ungi cu gem. Introduci tăvile în cuptorul preîncălzit și coci timp de circa 15 minute, la 180˚C. Între timp, bați albușurile cu zahărul pudră. La sfârșit, adaugi făina de cartofi. Așezi amestecul pufos peste aluatul precopt și presari fulgii de migdale. Coci timp de alte 15 minute, apoi lași să se răcească în cuptorul deschis.

Pregătești crema așa :
3

Fierbi jumătate din cantitatea de lapte cu zahărul, iar restul de lapte îl amesteci cu făina și gălbenușurile. Torni amestecul de ou în laptele ce fierbe și amesteci mereu, până se îngroașă. Acoperi crema preparată și o lași să se răcească. Amesteci untul într-un castron, în timp ce adaugi treptat crema de budincă. Întinzi crema cu unt pe unul dintre blaturi, iar apoi îl acoperi cu al doilea. Dai prăjitura la frigider pentru câteva ore.

Ingrediente

Pentru aluat :
 250 gr unt
 2 ½ pahare făină ( 420g )
 ½ pahar zahăr (125g )
 1 tsp cu vârf de praf de copt
 4 ouă
 200 gr zahăr pudră
 2 făină de cartofi ( amidon )
 50 gr fulgi de migdale
 300 gr gem de coacăze negre
Pentru cremă :
 ¾ dintr-un pachet de unt ( 200g )
 500 ml lapte
 2 făină de cartofi/amidon sau 2 linguri făină
 3 gălbenușuri
 3 zahăr

Indicații

Pregătești aluatul așa :
1

Separi gălbenușurile de albușuri. Amesteci făina, praful de copt și zahărul. Adaugi gălbenușurile și untul. Amesteci totul cu mixerul. Frămânți rapid conținutul cu mâna, dându-i formă de minge. O învelești în folie alimentară și o lași în congelator timp de 20 de minute, pentru a se întări.

2

Tai aluatul răcit în jumătăți. Acoperi două tăvi identice ( cu dimensiunile de 22 x 27 cm ) cu hârtie de copt. Așezi aluatul în aceste forme și îl ungi cu gem. Introduci tăvile în cuptorul preîncălzit și coci timp de circa 15 minute, la 180˚C. Între timp, bați albușurile cu zahărul pudră. La sfârșit, adaugi făina de cartofi. Așezi amestecul pufos peste aluatul precopt și presari fulgii de migdale. Coci timp de alte 15 minute, apoi lași să se răcească în cuptorul deschis.

Pregătești crema așa :
3

Fierbi jumătate din cantitatea de lapte cu zahărul, iar restul de lapte îl amesteci cu făina și gălbenușurile. Torni amestecul de ou în laptele ce fierbe și amesteci mereu, până se îngroașă. Acoperi crema preparată și o lași să se răcească. Amesteci untul într-un castron, în timp ce adaugi treptat crema de budincă. Întinzi crema cu unt pe unul dintre blaturi, iar apoi îl acoperi cu al doilea. Dai prăjitura la frigider pentru câteva ore.

Prăjitura „Doamna Walewska”