O prăjitură delicioasă cu multă cafea, perfectă pentru onomastică sau week-end.
La mulți ani, sărbătoriților!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă (cu mixerul) untul rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful de copt și cacaua. Se încorporează albușurile bătute spumă, apoi se adaugă făina și se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se coace aproximativ 20 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate foaia de copt.
Se fierb un minut apa cu îndulcitorul, se stinge focul, se adaugă esența de rom și se lasă la răcit.
Se topesc pe baie de abur : frișca lichidă împreună cu ciocolata, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă. Eu m-am folosit chiar de vasul cu sirop, pe care tocmai îl luasem de pe foc, iar aburii erau perfecți pentru topirea celor de mai sus. Se amestecă până la omogenizare, se dă deoparte, să se răcească aproximativ 5 minute, apoi se dă la frigider, să se răcească bine, aproximativ 10 minute. În acest timp, se va mai îngroșa. Se poate bate acum cu mixerul, până devine cremoasă.
Pont: Cu cât ciocolata are un conținut mai mare de cacao, cu atât se încheagă mai repede crema. Mai demult, nici nu a mai trebuit s-o dau la frigider, că se închega pe măsură ce se răcea pe masă și amestecam, se făcuse tare frumoasă. Vă recomand să folosiți cuvertură de ciocolată (are 52 % cacao, e ceva mai dulce decât ciocolata amăruie, mie îmi place mai mult) sau ciocolată amăruie (peste 70 % cacao).
Se taie prăjitura în pătrate. Dacă obțineți un blat înalt, îl puteți tăia mai întâi în două foi, apoi în pătrate, mie mi-a fost teamă să nu tai strâmb, așa că am tăiat mai întâi în pătrate, apoi pe fiecare pătrat în 2 foi. Se scufundă rapid fiecare pătrat în sirop, apoi se lasă la zvântat pe o tavă.
Se poate bate acum și frișca lichidă, până devine cremoasă, mătăsoasă, ca să o aveți pregătită. Puteți umple poșul cu frișcă și să îl dați la frigider până îl folosiți.
Se distribuie uniform crema de cafea pe fiecare pătrat și i se pune capacul. Se pătrează cam 1 lingură și pentru decor.
Se pune ciocolata, laptele și untul într-un ibric, pe foc mic, amestecând des. Când începe să fiarbă și să se umfle, se îndepărtează ibricul de foc, amestecând des, apoi se pune iar pe foc până bulbucește iar. Se procedează astfel aproximativ 1 minut. Trebuie să se închidă la culoare și să se îngroașe ușor. Motivul pentru care trebuie să îndepărtați din când în când vasul de pe foc este ca să nu ardeți ciocolata. Tot odată, nu uitați să amestecați energic, pentru a nu se lipi. Se dă deoparte, la răcit, atât cât să se poată turna peste prăjitură (cam 5 minute). Verificați să fie călie, nu fierbinte, când o turnați. Nu o lăsați să se răcească prea tare, căci se va închega. Oricum, la frigider, se va închega frumos.
Se toarnă glazura de ciocolată pe fiecare pătrat umplut mai devreme cu cremă. Se lasă cam 5 minute să se răcească așa pe masă. Se umple un poș cu 2 linguri din frișca bătută mai devreme, amestecată cu crema de cafea rămasă și se decorează fiecare prăjitură. Apoi se ornează și cu frișcă. Se decorează cu triunghiuri mici decupate din pătrățele de ciocolată albă cu cappuccino sau sticks-uri de ciocolată.
Se dă la frigider. În momentul servirii, se pudrează cu cafea solubilă.
Ingrediente
Indicații
Se amestecă (cu mixerul) untul rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful de copt și cacaua. Se încorporează albușurile bătute spumă, apoi se adaugă făina și se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se coace aproximativ 20 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate foaia de copt.
Se fierb un minut apa cu îndulcitorul, se stinge focul, se adaugă esența de rom și se lasă la răcit.
Se topesc pe baie de abur : frișca lichidă împreună cu ciocolata, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă. Eu m-am folosit chiar de vasul cu sirop, pe care tocmai îl luasem de pe foc, iar aburii erau perfecți pentru topirea celor de mai sus. Se amestecă până la omogenizare, se dă deoparte, să se răcească aproximativ 5 minute, apoi se dă la frigider, să se răcească bine, aproximativ 10 minute. În acest timp, se va mai îngroșa. Se poate bate acum cu mixerul, până devine cremoasă.
Pont: Cu cât ciocolata are un conținut mai mare de cacao, cu atât se încheagă mai repede crema. Mai demult, nici nu a mai trebuit s-o dau la frigider, că se închega pe măsură ce se răcea pe masă și amestecam, se făcuse tare frumoasă. Vă recomand să folosiți cuvertură de ciocolată (are 52 % cacao, e ceva mai dulce decât ciocolata amăruie, mie îmi place mai mult) sau ciocolată amăruie (peste 70 % cacao).
Se taie prăjitura în pătrate. Dacă obțineți un blat înalt, îl puteți tăia mai întâi în două foi, apoi în pătrate, mie mi-a fost teamă să nu tai strâmb, așa că am tăiat mai întâi în pătrate, apoi pe fiecare pătrat în 2 foi. Se scufundă rapid fiecare pătrat în sirop, apoi se lasă la zvântat pe o tavă.
Se poate bate acum și frișca lichidă, până devine cremoasă, mătăsoasă, ca să o aveți pregătită. Puteți umple poșul cu frișcă și să îl dați la frigider până îl folosiți.
Se distribuie uniform crema de cafea pe fiecare pătrat și i se pune capacul. Se pătrează cam 1 lingură și pentru decor.
Se pune ciocolata, laptele și untul într-un ibric, pe foc mic, amestecând des. Când începe să fiarbă și să se umfle, se îndepărtează ibricul de foc, amestecând des, apoi se pune iar pe foc până bulbucește iar. Se procedează astfel aproximativ 1 minut. Trebuie să se închidă la culoare și să se îngroașe ușor. Motivul pentru care trebuie să îndepărtați din când în când vasul de pe foc este ca să nu ardeți ciocolata. Tot odată, nu uitați să amestecați energic, pentru a nu se lipi. Se dă deoparte, la răcit, atât cât să se poată turna peste prăjitură (cam 5 minute). Verificați să fie călie, nu fierbinte, când o turnați. Nu o lăsați să se răcească prea tare, căci se va închega. Oricum, la frigider, se va închega frumos.
Se toarnă glazura de ciocolată pe fiecare pătrat umplut mai devreme cu cremă. Se lasă cam 5 minute să se răcească așa pe masă. Se umple un poș cu 2 linguri din frișca bătută mai devreme, amestecată cu crema de cafea rămasă și se decorează fiecare prăjitură. Apoi se ornează și cu frișcă. Se decorează cu triunghiuri mici decupate din pătrățele de ciocolată albă cu cappuccino sau sticks-uri de ciocolată.
Se dă la frigider. În momentul servirii, se pudrează cu cafea solubilă.