Prăjitură Espresso

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

O prăjitură delicioasă cu multă cafea, perfectă pentru onomastică sau week-end.
La mulți ani, sărbătoriților!

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total2 ore 50 minute

Ingrediente:

Pentru blat :
 5 ouă L
 100 gr unt
 5 ml îndulcitor
 sare
 5 gr praf de copt
 5 gr vanilie Bourbon pudră
 1 tbsp (cu vârf) cacao,
 150 gr făină
Pentru însiropat :
 350 ml apă
 5 ml îndulcitor
 1 tsp esență de rom
Crema de cafea :
 150 ml frișcă lichidă
 30 gr cuvertură de ciocolată neagră
 40 gr ciocolată amăruie
 2 cafea măcinată
 2 cafea solubilă (Nescafe Strong)
Glazura de ciocolată :
 30 gr cuvertură de ciocolată neagră
 40 gr ciocolată amăruie
 140 ml lapte
 30 gr unt
Decor :
 200 ml frișcă lichidă
 1 tsp cafea solubilă (Nescafe Strong)
 Ciocolată cu cappuccino
 Sticks-uri de ciocolată

Mod de preparare:

Pregatirea blatului :
1

Se amestecă (cu mixerul) untul rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful de copt și cacaua. Se încorporează albușurile bătute spumă, apoi se adaugă făina și se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se coace aproximativ 20 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate foaia de copt.

Pentru însiropat :
2

Se fierb un minut apa cu îndulcitorul, se stinge focul, se adaugă esența de rom și se lasă la răcit.

Crema de cafea :
3

Se topesc pe baie de abur : frișca lichidă împreună cu ciocolata, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă. Eu m-am folosit chiar de vasul cu sirop, pe care tocmai îl luasem de pe foc, iar aburii erau perfecți pentru topirea celor de mai sus. Se amestecă până la omogenizare, se dă deoparte, să se răcească aproximativ 5 minute, apoi se dă la frigider, să se răcească bine, aproximativ 10 minute. În acest timp, se va mai îngroșa. Se poate bate acum cu mixerul, până devine cremoasă.

4

Pont: Cu cât ciocolata are un conținut mai mare de cacao, cu atât se încheagă mai repede crema. Mai demult, nici nu a mai trebuit s-o dau la frigider, că se închega pe măsură ce se răcea pe masă și amestecam, se făcuse tare frumoasă. Vă recomand să folosiți cuvertură de ciocolată (are 52 % cacao, e ceva mai dulce decât ciocolata amăruie, mie îmi place mai mult) sau ciocolată amăruie (peste 70 % cacao).

Montare :
5

Se taie prăjitura în pătrate. Dacă obțineți un blat înalt, îl puteți tăia mai întâi în două foi, apoi în pătrate, mie mi-a fost teamă să nu tai strâmb, așa că am tăiat mai întâi în pătrate, apoi pe fiecare pătrat în 2 foi. Se scufundă rapid fiecare pătrat în sirop, apoi se lasă la zvântat pe o tavă.

6

Se poate bate acum și frișca lichidă, până devine cremoasă, mătăsoasă, ca să o aveți pregătită. Puteți umple poșul cu frișcă și să îl dați la frigider până îl folosiți.

7

Se distribuie uniform crema de cafea pe fiecare pătrat și i se pune capacul. Se pătrează cam 1 lingură și pentru decor.

Glazura de ciocolată :
8

Se pune ciocolata, laptele și untul într-un ibric, pe foc mic, amestecând des. Când începe să fiarbă și să se umfle, se îndepărtează ibricul de foc, amestecând des, apoi se pune iar pe foc până bulbucește iar. Se procedează astfel aproximativ 1 minut. Trebuie să se închidă la culoare și să se îngroașe ușor. Motivul pentru care trebuie să îndepărtați din când în când vasul de pe foc este ca să nu ardeți ciocolata. Tot odată, nu uitați să amestecați energic, pentru a nu se lipi. Se dă deoparte, la răcit, atât cât să se poată turna peste prăjitură (cam 5 minute). Verificați să fie călie, nu fierbinte, când o turnați. Nu o lăsați să se răcească prea tare, căci se va închega. Oricum, la frigider, se va închega frumos.

Decor :
9

Se toarnă glazura de ciocolată pe fiecare pătrat umplut mai devreme cu cremă. Se lasă cam 5 minute să se răcească așa pe masă. Se umple un poș cu 2 linguri din frișca bătută mai devreme, amestecată cu crema de cafea rămasă și se decorează fiecare prăjitură. Apoi se ornează și cu frișcă. Se decorează cu triunghiuri mici decupate din pătrățele de ciocolată albă cu cappuccino sau sticks-uri de ciocolată.
Se dă la frigider. În momentul servirii, se pudrează cu cafea solubilă.

Ingrediente

Pentru blat :
 5 ouă L
 100 gr unt
 5 ml îndulcitor
 sare
 5 gr praf de copt
 5 gr vanilie Bourbon pudră
 1 tbsp (cu vârf) cacao,
 150 gr făină
Pentru însiropat :
 350 ml apă
 5 ml îndulcitor
 1 tsp esență de rom
Crema de cafea :
 150 ml frișcă lichidă
 30 gr cuvertură de ciocolată neagră
 40 gr ciocolată amăruie
 2 cafea măcinată
 2 cafea solubilă (Nescafe Strong)
Glazura de ciocolată :
 30 gr cuvertură de ciocolată neagră
 40 gr ciocolată amăruie
 140 ml lapte
 30 gr unt
Decor :
 200 ml frișcă lichidă
 1 tsp cafea solubilă (Nescafe Strong)
 Ciocolată cu cappuccino
 Sticks-uri de ciocolată

Indicații

Pregatirea blatului :
1

Se amestecă (cu mixerul) untul rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful de copt și cacaua. Se încorporează albușurile bătute spumă, apoi se adaugă făina și se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se coace aproximativ 20 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate foaia de copt.

Pentru însiropat :
2

Se fierb un minut apa cu îndulcitorul, se stinge focul, se adaugă esența de rom și se lasă la răcit.

Crema de cafea :
3

Se topesc pe baie de abur : frișca lichidă împreună cu ciocolata, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă. Eu m-am folosit chiar de vasul cu sirop, pe care tocmai îl luasem de pe foc, iar aburii erau perfecți pentru topirea celor de mai sus. Se amestecă până la omogenizare, se dă deoparte, să se răcească aproximativ 5 minute, apoi se dă la frigider, să se răcească bine, aproximativ 10 minute. În acest timp, se va mai îngroșa. Se poate bate acum cu mixerul, până devine cremoasă.

4

Pont: Cu cât ciocolata are un conținut mai mare de cacao, cu atât se încheagă mai repede crema. Mai demult, nici nu a mai trebuit s-o dau la frigider, că se închega pe măsură ce se răcea pe masă și amestecam, se făcuse tare frumoasă. Vă recomand să folosiți cuvertură de ciocolată (are 52 % cacao, e ceva mai dulce decât ciocolata amăruie, mie îmi place mai mult) sau ciocolată amăruie (peste 70 % cacao).

Montare :
5

Se taie prăjitura în pătrate. Dacă obțineți un blat înalt, îl puteți tăia mai întâi în două foi, apoi în pătrate, mie mi-a fost teamă să nu tai strâmb, așa că am tăiat mai întâi în pătrate, apoi pe fiecare pătrat în 2 foi. Se scufundă rapid fiecare pătrat în sirop, apoi se lasă la zvântat pe o tavă.

6

Se poate bate acum și frișca lichidă, până devine cremoasă, mătăsoasă, ca să o aveți pregătită. Puteți umple poșul cu frișcă și să îl dați la frigider până îl folosiți.

7

Se distribuie uniform crema de cafea pe fiecare pătrat și i se pune capacul. Se pătrează cam 1 lingură și pentru decor.

Glazura de ciocolată :
8

Se pune ciocolata, laptele și untul într-un ibric, pe foc mic, amestecând des. Când începe să fiarbă și să se umfle, se îndepărtează ibricul de foc, amestecând des, apoi se pune iar pe foc până bulbucește iar. Se procedează astfel aproximativ 1 minut. Trebuie să se închidă la culoare și să se îngroașe ușor. Motivul pentru care trebuie să îndepărtați din când în când vasul de pe foc este ca să nu ardeți ciocolata. Tot odată, nu uitați să amestecați energic, pentru a nu se lipi. Se dă deoparte, la răcit, atât cât să se poată turna peste prăjitură (cam 5 minute). Verificați să fie călie, nu fierbinte, când o turnați. Nu o lăsați să se răcească prea tare, căci se va închega. Oricum, la frigider, se va închega frumos.

Decor :
9

Se toarnă glazura de ciocolată pe fiecare pătrat umplut mai devreme cu cremă. Se lasă cam 5 minute să se răcească așa pe masă. Se umple un poș cu 2 linguri din frișca bătută mai devreme, amestecată cu crema de cafea rămasă și se decorează fiecare prăjitură. Apoi se ornează și cu frișcă. Se decorează cu triunghiuri mici decupate din pătrățele de ciocolată albă cu cappuccino sau sticks-uri de ciocolată.
Se dă la frigider. În momentul servirii, se pudrează cu cafea solubilă.

Prăjitură Espresso