Prăjitură Primavera

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Pentru că toată lumea îmi cerea ceva dulce pentru week-end, am pregătit o prăjitură cu blat de cacao, glazură de ciocolată și frișcă în două culori. M-am jucat cu ornamente de decor de toate felurile și a ieșit așa veselă și primăvăratică, încât i-am spus Primavera.

ShareSave
Randamente16 porțiiTimp de pregătire1 orăTimp de preparare26 minuteTimp total1 oră 26 minute

Ingrediente:

Pentru blat :
 5 ouă
 sare
 1 tbsp zeamă de lămâie
 5 ml îndulcitor
 5 ulei
 5 apă rece
 2 cacao neagră
 4 făină
 5 gr praf de cop
Glazura de ciocolata :
 100 gr ciocolată neagră
 200 ml lapte
 25 gr unt
Pentru decor :
 180 ml frișcă lichidă
 zeamă de la salata de sfeclă roșie
 ornamente de zahăr: fire colorate și inimioare

Mod de preparare:

Blatul :
1

Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, până se fac spumă. Se adaugă treptat gălbenușurile și uleiul, iar după ce se adaugă ingredientele uscate : praful de copt, cacaoa și făina, se amestecă de jos în sus cu o spatulă, pentru a păstra compoziția aerată. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox imativ 30 de minute. Se lasă la răcit.

Glazura de ciocolată :
2

Se pun într-un ibric laptele, untul și ciocolata neagră ruptă bucățele și se fierb pe foc mic. Aveți grijă pentru că atunci când amestecul fierbe, se umflă și trebuie dat de pe foc un pic, apoi se ține iar pe foc, până se îngroașă ușor. Se lasă la răcit câteva minute.

Montare n:
3

Se taie prăjitura în pătrate sau în forma dorită și se glazurează cu ciocolată, sprijinind bucățile pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi.
Se bate frișca lichida, cu mixerul, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. Se dă deoparte o treime din frișcă, într-un bol, pentru a o amesteca împreună cu zeama de la salata de sfeclă roșie, după gust. Va prinde o frumoasă nuanță de roz.

Decor :
4

Restul de frișcă se lasă albă. Se umple un poș cu cele două culori și se ornează prăjiturile. Acest efect îmi place mult, pentru că arată ca înghețata. Apoi se decorează cu bombonele și ce vă mai place și se dă la frigider, până la servire.

Ingrediente

Pentru blat :
 5 ouă
 sare
 1 tbsp zeamă de lămâie
 5 ml îndulcitor
 5 ulei
 5 apă rece
 2 cacao neagră
 4 făină
 5 gr praf de cop
Glazura de ciocolata :
 100 gr ciocolată neagră
 200 ml lapte
 25 gr unt
Pentru decor :
 180 ml frișcă lichidă
 zeamă de la salata de sfeclă roșie
 ornamente de zahăr: fire colorate și inimioare

Indicații

Blatul :
1

Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, până se fac spumă. Se adaugă treptat gălbenușurile și uleiul, iar după ce se adaugă ingredientele uscate : praful de copt, cacaoa și făina, se amestecă de jos în sus cu o spatulă, pentru a păstra compoziția aerată. Se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox imativ 30 de minute. Se lasă la răcit.

Glazura de ciocolată :
2

Se pun într-un ibric laptele, untul și ciocolata neagră ruptă bucățele și se fierb pe foc mic. Aveți grijă pentru că atunci când amestecul fierbe, se umflă și trebuie dat de pe foc un pic, apoi se ține iar pe foc, până se îngroașă ușor. Se lasă la răcit câteva minute.

Montare n:
3

Se taie prăjitura în pătrate sau în forma dorită și se glazurează cu ciocolată, sprijinind bucățile pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi.
Se bate frișca lichida, cu mixerul, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. Se dă deoparte o treime din frișcă, într-un bol, pentru a o amesteca împreună cu zeama de la salata de sfeclă roșie, după gust. Va prinde o frumoasă nuanță de roz.

Decor :
4

Restul de frișcă se lasă albă. Se umple un poș cu cele două culori și se ornează prăjiturile. Acest efect îmi place mult, pentru că arată ca înghețata. Apoi se decorează cu bombonele și ce vă mai place și se dă la frigider, până la servire.

Note

Prăjitură Primavera