În data de 13 decembrie, suedezii sărbătoresc Sf. Lucia și obișnuiesc să pregătească melcișori cu șofran. Anul acesta, am decis să încerc o abordare diferită a rețetei lor clasice, dar care a fost pe placul tuturor.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se topește untul și se amestecă cu laptele.
Într-un bol, se sfărâmă drojdia și se adaugă mixul de lapte-unt (mixul nu trebuie să fie mai cald de 37 de grade).
Se adaugă sarea, zahărul, ouăle și șofranul.
Se adaugă făină, puțin câte puțin și se amestecă constant, până la incorporarea completă.
Se frământă aluatul pentru 10 minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină, pentru ca aluatul să nu fie prea lipicios.
Se acoperă bolul cu o cârpă și se lasă să crească pentru aproximativ 40 de minute.
Se frământă din nou aluatul și se transferă într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt.
Se acoperă aluatul, din nou, pentru 30 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Se coace prăjitura pentru 20 de minute.
Se lasă să se răcească, se taie cubulețe și se acoperă cu zahăr vanilat/pudră.
Ingrediente
Indicații
Se topește untul și se amestecă cu laptele.
Într-un bol, se sfărâmă drojdia și se adaugă mixul de lapte-unt (mixul nu trebuie să fie mai cald de 37 de grade).
Se adaugă sarea, zahărul, ouăle și șofranul.
Se adaugă făină, puțin câte puțin și se amestecă constant, până la incorporarea completă.
Se frământă aluatul pentru 10 minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină, pentru ca aluatul să nu fie prea lipicios.
Se acoperă bolul cu o cârpă și se lasă să crească pentru aproximativ 40 de minute.
Se frământă din nou aluatul și se transferă într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt.
Se acoperă aluatul, din nou, pentru 30 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Se coace prăjitura pentru 20 de minute.
Se lasă să se răcească, se taie cubulețe și se acoperă cu zahăr vanilat/pudră.