Prăjitură „tăvălită”

AutorAncutsa Cuisine
DificultateIntermediar

Această prăjitură o mâncam când eram mici, deși era de post, ne plăcea mult. Mi-am adus aminte de ea zilele trecute, nu am mai mâncat de ani buni. Comparativ cu rețeta pe care o am de la mama, eu am pus nucă și în blat, pentru mai multă aromă.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire26 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră 6 minute

Ingrediente:

Blatul:
 265 ml apă minerală
 sare
 5 gr pudră de vanilie Bourbon (sau zahăr vanilat, ce preferi)
 100 ml ulei
 35 gr nucă măcinată
 300 gr făină
 7 gr praf de copt
 60 gr zahăr
Glazura:
 350 ml apă
 15 gr cacao
 30 gr zahăr
 50 gr margarină
În plus:
 nucă măcinată
 fulgi de cocos
 1 tsp esență de rom

Mod de preparare:

Blatul:
1

Pui într-un vas încăpător apa minerală cu uleiul, sarea, vanilia și amesteci cu un tel. Adaugi treptat nuca, praful de copt și făina, omogenizând. Adaugi zahărul și amesteci. Obții un aluat de consistență mai groasă, pe care îl torni într-o tavă cu hârtie de copt.

2

Dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aprox 26 de minute (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.

Glazura:
3

Pui într-o crăticioară zahărul și cacaua, le amesteci un pic cu un tel, torni apa și amesteci bine. Le fierbi pe foc mic până se dizolvă zahărul, apoi adaugi margarina și mai fierbi 1-2 minute. Dai de pe foc.

Montare:
4

Îndepărtezi marginile blatului (sunt bune la degustat) și apoi tai blatul în cuburi mai mari, le dai prin glazură și le tăvălești prin nucă măcinată cu două furculițe sau cu mâna.

5

Opțional: poți adăuga esență de rom în glazură și apoi tăvălești cuburile prin fulgi de cocos.

Ingrediente

Blatul:
 265 ml apă minerală
 sare
 5 gr pudră de vanilie Bourbon (sau zahăr vanilat, ce preferi)
 100 ml ulei
 35 gr nucă măcinată
 300 gr făină
 7 gr praf de copt
 60 gr zahăr
Glazura:
 350 ml apă
 15 gr cacao
 30 gr zahăr
 50 gr margarină
În plus:
 nucă măcinată
 fulgi de cocos
 1 tsp esență de rom

Indicații

Blatul:
1

Pui într-un vas încăpător apa minerală cu uleiul, sarea, vanilia și amesteci cu un tel. Adaugi treptat nuca, praful de copt și făina, omogenizând. Adaugi zahărul și amesteci. Obții un aluat de consistență mai groasă, pe care îl torni într-o tavă cu hârtie de copt.

2

Dai la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aprox 26 de minute (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.

Glazura:
3

Pui într-o crăticioară zahărul și cacaua, le amesteci un pic cu un tel, torni apa și amesteci bine. Le fierbi pe foc mic până se dizolvă zahărul, apoi adaugi margarina și mai fierbi 1-2 minute. Dai de pe foc.

Montare:
4

Îndepărtezi marginile blatului (sunt bune la degustat) și apoi tai blatul în cuburi mai mari, le dai prin glazură și le tăvălești prin nucă măcinată cu două furculițe sau cu mâna.

5

Opțional: poți adăuga esență de rom în glazură și apoi tăvălești cuburile prin fulgi de cocos.

Prăjitură „tăvălită”