Ratatouille (ghiveci de legume)

AutorPetru Apostoaia
DificultateÎncepător

O tavă plină cu savoare.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră 5 minute

Ingrediente:

 1 vânătă
 3 roșii
 1 dovlecel
 250 gr ciuperci champignon mari
 2 cepe roșii
 450 gr roșii pasate
 150 gr ardei copți
 4 tbsp ulei de măsline
 6 căței de usturoi
 2 foi de dafin
 cimbru uscat
 pătrunjel verde
 sare, piper
 50 gr parmezan ras

Mod de preparare:

Sosul de roșii :
1

Ardeii copți se taie cubulețe (latura de 0,5-1 cm) și se pun într-un bol, împreună cu roșiile pasate. Se presară, după gust, sare și piper.

Legumele :
2

Este ideal ca diametrul legumelor să fie cam același. Vânăta, dovlecelul, ciupercile champignon, cepele și roșiile se taie felii cu grosimea de cam 3 mm. Doar cepele se decojesc.

Uleiul aromat :
3

Într-un bol micuț, se pun cele 4 linguri de ulei de măsline, cățeii de usturoi tocați fin/zdrobiți cu presa, cimbrul uscat, pătrunjelul verde tocat fin, sare și piper. Se amestecă până se omogenizează.

Asamblarea :
4

Într-o tavă, se toarnă sosul de roșii cu ardei copți. Se ia câte o felie din fiecare legumă (vânătă, dovlecel, ciupercă, ceapă, roșie) și se pune, pe rând, în tavă, în poziție oblică. Se începe dinspre exterior înspre interiorul tăvii. Se repetă până se umple tava (este ideal ca ordinea feliilor de legume să fie păstrată, pentru a avea un conținut omogen în farfurie + aspectul este mai frumos).

5

Odată ce tava s-a umplut, peste conținut se pune uleiul aromat cu o lingură și se distribuie cât mai uniform. Se distribuie foile de dafin în conținut, fără a le rupe (vor fi scoase după gătire).

Gătirea :
6

Tava se bagă în cuptorul preîncălzit la 180˚C și se gătește în jur de 35 de minute.

7

La servire, se poate presăra parmezan ras.

Ingrediente

 1 vânătă
 3 roșii
 1 dovlecel
 250 gr ciuperci champignon mari
 2 cepe roșii
 450 gr roșii pasate
 150 gr ardei copți
 4 tbsp ulei de măsline
 6 căței de usturoi
 2 foi de dafin
 cimbru uscat
 pătrunjel verde
 sare, piper
 50 gr parmezan ras

Indicații

Sosul de roșii :
1

Ardeii copți se taie cubulețe (latura de 0,5-1 cm) și se pun într-un bol, împreună cu roșiile pasate. Se presară, după gust, sare și piper.

Legumele :
2

Este ideal ca diametrul legumelor să fie cam același. Vânăta, dovlecelul, ciupercile champignon, cepele și roșiile se taie felii cu grosimea de cam 3 mm. Doar cepele se decojesc.

Uleiul aromat :
3

Într-un bol micuț, se pun cele 4 linguri de ulei de măsline, cățeii de usturoi tocați fin/zdrobiți cu presa, cimbrul uscat, pătrunjelul verde tocat fin, sare și piper. Se amestecă până se omogenizează.

Asamblarea :
4

Într-o tavă, se toarnă sosul de roșii cu ardei copți. Se ia câte o felie din fiecare legumă (vânătă, dovlecel, ciupercă, ceapă, roșie) și se pune, pe rând, în tavă, în poziție oblică. Se începe dinspre exterior înspre interiorul tăvii. Se repetă până se umple tava (este ideal ca ordinea feliilor de legume să fie păstrată, pentru a avea un conținut omogen în farfurie + aspectul este mai frumos).

5

Odată ce tava s-a umplut, peste conținut se pune uleiul aromat cu o lingură și se distribuie cât mai uniform. Se distribuie foile de dafin în conținut, fără a le rupe (vor fi scoase după gătire).

Gătirea :
6

Tava se bagă în cuptorul preîncălzit la 180˚C și se gătește în jur de 35 de minute.

7

La servire, se poate presăra parmezan ras.

Ratatouille (ghiveci de legume)