Ruladă de Crăciun: cu portocale și crăciunițe

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Din seria rulade de Crăciun, am pregătit ieri una cu cremă mascarpone, frișcă și portocale, iar pentru aluat am folosit de asemenea suc de portocală și un desen cu crăciunițe, la care am muncit vreo oră, dar a fost distractiv. A ieșit pufoasă și parfumată, încercați și-o să vă placă! Am pudrat-o cu zahăr pudră cu aromă de rom, care în combinație cu portocala, a fost delicios!

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total50 minute

Ingrediente:

 5 ouă
 sare
 5 ml îndulcitor
 4 apă rece
 2 linguri suc de portocală
 65 ml ulei
 120 gr făină
 30 gr amidon alimentar
 8 gr praf de copt
 3 portocale
 250 gr cremă mascarpone
 100 ml frișcă lichidă
 10 gr zahăr Bourbon
 colorant alimentar natural pudră verde
 colorant alimentar natural pudră roșu
 colorant alimentar natural pudră galben
 3 linguri făină (1/colorant)
 cacao
 zahăr pudră cu aromă de rom

Mod de preparare:

1

Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se încorporează treptat gălbenușurile, îndulcitorul, apa, zeama de la o jumătate de portocală, uleiul, făina, amidonul și praful de copt.

2

Din compoziţia obținută se toarnă cam 2 linguri în mai multe ceșcuțe, pentru a amesteca împreună cu coloranții alimentari naturali, diverse culori, în funcție de modelul ales. Eu am ales un model cu crăciunițe, crenguțe de brad și de ilex, dar și conuri, așa că am avut nevoie de verde, galben, roșu, dar și cacao pentru conuri. Menționez că mai trebuie adăugat acum în fiecare ceașcă și câte o linguriță de făină, pentru că aluatul pentru ruladă e pufos, iar noi avem nevoie acum să desenăm cu poșul și să fie un pic mai tari, ca și consistență, pentru a putea desena florile, conurile și crengile.

3

Se schițează modelul pe o hârtie de copt, se dă la congelator 5 minute, se umple cu culorile dorite, apoi se dă iar la congelator 5 minute.

4

După aceea se toarnă restul de aluat pentru ruladă, în tavă. Se dă tava la cuptor, maxim 10 minute, la foc mediu, trebuie să rămână albă-ușor aurie. Dacă o coaceți prea mult, capătă gust de omletă și devine uscată, înecăcioasă.

5

Când este gata, se scoate pe un prosop de bucătărie pe care am presărat zahăr pudră cu aromă de rom, se rulează cu grijă și se lasă la răcit.

Pentru umplut:
6

se curăță portocalele de coajă, se taie jumătăți. Eu am avut nevoie de 5 jumătăți.

7

Se bate cu mixerul crema mascarpone cu frișca lichidă și zahăr Bourbon. Se desface cu grijă rulada, se umple cu cremă, dar nu până la margine, pentru a nu musti, se așază portocalele, apoi se rulează la loc.

8

Se poate rula pe o bucată de folie alimentară, ca să vă asigurați că stă strâns. Se dă la rece, până la servire.

Ingrediente

 5 ouă
 sare
 5 ml îndulcitor
 4 apă rece
 2 linguri suc de portocală
 65 ml ulei
 120 gr făină
 30 gr amidon alimentar
 8 gr praf de copt
 3 portocale
 250 gr cremă mascarpone
 100 ml frișcă lichidă
 10 gr zahăr Bourbon
 colorant alimentar natural pudră verde
 colorant alimentar natural pudră roșu
 colorant alimentar natural pudră galben
 3 linguri făină (1/colorant)
 cacao
 zahăr pudră cu aromă de rom

Indicații

1

Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, apoi se încorporează treptat gălbenușurile, îndulcitorul, apa, zeama de la o jumătate de portocală, uleiul, făina, amidonul și praful de copt.

2

Din compoziţia obținută se toarnă cam 2 linguri în mai multe ceșcuțe, pentru a amesteca împreună cu coloranții alimentari naturali, diverse culori, în funcție de modelul ales. Eu am ales un model cu crăciunițe, crenguțe de brad și de ilex, dar și conuri, așa că am avut nevoie de verde, galben, roșu, dar și cacao pentru conuri. Menționez că mai trebuie adăugat acum în fiecare ceașcă și câte o linguriță de făină, pentru că aluatul pentru ruladă e pufos, iar noi avem nevoie acum să desenăm cu poșul și să fie un pic mai tari, ca și consistență, pentru a putea desena florile, conurile și crengile.

3

Se schițează modelul pe o hârtie de copt, se dă la congelator 5 minute, se umple cu culorile dorite, apoi se dă iar la congelator 5 minute.

4

După aceea se toarnă restul de aluat pentru ruladă, în tavă. Se dă tava la cuptor, maxim 10 minute, la foc mediu, trebuie să rămână albă-ușor aurie. Dacă o coaceți prea mult, capătă gust de omletă și devine uscată, înecăcioasă.

5

Când este gata, se scoate pe un prosop de bucătărie pe care am presărat zahăr pudră cu aromă de rom, se rulează cu grijă și se lasă la răcit.

Pentru umplut:
6

se curăță portocalele de coajă, se taie jumătăți. Eu am avut nevoie de 5 jumătăți.

7

Se bate cu mixerul crema mascarpone cu frișca lichidă și zahăr Bourbon. Se desface cu grijă rulada, se umple cu cremă, dar nu până la margine, pentru a nu musti, se așază portocalele, apoi se rulează la loc.

8

Se poate rula pe o bucată de folie alimentară, ca să vă asigurați că stă strâns. Se dă la rece, până la servire.

Ruladă de Crăciun: cu portocale și crăciunițe