Ruladă Ducesa

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Ruladă în ruladă (foaie de cacao în interiorul unei foi albe) cu cremă de ciocolată, gem de căpşuni, portocale, nuci rumenite şi frişcă.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 30 minute

Ingrediente:

Pentru ruladă :
 5 ouă mari
 1 albuș
 sare
 1 tbsp zeamă de lămâie
 4 zahăr
 150 ml ulei
 2 extract de vanilie
 3 apă fierbinte
 5 făină
 1 oz praf de copt
 1 tbsp cacao
 3 gem de căpșuni
Pentru crema de ciocolată :
 200 ml frişcă lichidă
 1 tbsp lapte
 100 gr mix ciocolată (cu lapte şi neagră)
Pentru decor :
 100 ml frişcă lichidă
 50 gr ciocolată pentru topit
 1 portocală
 Nucă rumenită şi măcinată

Mod de preparare:

Rulada :
1

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, se adaugă treptat zahărul, apoi gălbenuşurile, uleiul, extractul de vanilie, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o compoziţie un pic mai moale ca la chec. O treime din compoziţie se amestecă separat, într-un castronel, cu o lingură de cacao.

2

Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se întinde bine cu o spatulă, apoi se coace la foc mediu, aproximativ 15 minute sau până se face uşor aurie. Se scoate pe un prosop de bucătărie şi se rulează fierbinte.

3

Se coace şi se pregăteşte la fel şi foaia de cacao. Se lasă la răcit. Apoi din foaia de cacao se taie pe lungime o margine de 5 cm care se îndepărtează, astfel încât foaia neagră să fie mai îngustă decât cea albă.

Crema :
4

Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Separat, se topeşte ciocolata (eu am avut şi neagră şi cu lapte, însă puteţi folosi de care vă place) într-un ibric, cu o lingură de lapte, să nu se ardă. Se lasă ciocolata la răcit, apoi se încorporează treptat frişca, amestecând uşor, cu o spatulă.

Montare :
5

Pe foaia albă se întinde jumătate de cremă, dar nu până la margine, pentru a nu musti când o rulăm, apoi se adaugă foaia de cacao, cealaltă jumătate de cremă, iar pe mijloc se întinde cu grijă, gemul de căpşuni pe lungime, într-o fâşie îngustă. Se rulează şi se dă la frigider minute.

Decor :
6

Se bate frişca până devine consistentă, se îmbracă rulada în frişcă, se presară pe margini nucă rumenită şi măcinată, se decorează cu miez de portocală, puţină ciocolată topită şi frişca ramasa de la îmbrăcat rulada.

Ingrediente

Pentru ruladă :
 5 ouă mari
 1 albuș
 sare
 1 tbsp zeamă de lămâie
 4 zahăr
 150 ml ulei
 2 extract de vanilie
 3 apă fierbinte
 5 făină
 1 oz praf de copt
 1 tbsp cacao
 3 gem de căpșuni
Pentru crema de ciocolată :
 200 ml frişcă lichidă
 1 tbsp lapte
 100 gr mix ciocolată (cu lapte şi neagră)
Pentru decor :
 100 ml frişcă lichidă
 50 gr ciocolată pentru topit
 1 portocală
 Nucă rumenită şi măcinată

Indicații

Rulada :
1

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, se adaugă treptat zahărul, apoi gălbenuşurile, uleiul, extractul de vanilie, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o compoziţie un pic mai moale ca la chec. O treime din compoziţie se amestecă separat, într-un castronel, cu o lingură de cacao.

2

Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se întinde bine cu o spatulă, apoi se coace la foc mediu, aproximativ 15 minute sau până se face uşor aurie. Se scoate pe un prosop de bucătărie şi se rulează fierbinte.

3

Se coace şi se pregăteşte la fel şi foaia de cacao. Se lasă la răcit. Apoi din foaia de cacao se taie pe lungime o margine de 5 cm care se îndepărtează, astfel încât foaia neagră să fie mai îngustă decât cea albă.

Crema :
4

Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Separat, se topeşte ciocolata (eu am avut şi neagră şi cu lapte, însă puteţi folosi de care vă place) într-un ibric, cu o lingură de lapte, să nu se ardă. Se lasă ciocolata la răcit, apoi se încorporează treptat frişca, amestecând uşor, cu o spatulă.

Montare :
5

Pe foaia albă se întinde jumătate de cremă, dar nu până la margine, pentru a nu musti când o rulăm, apoi se adaugă foaia de cacao, cealaltă jumătate de cremă, iar pe mijloc se întinde cu grijă, gemul de căpşuni pe lungime, într-o fâşie îngustă. Se rulează şi se dă la frigider minute.

Decor :
6

Se bate frişca până devine consistentă, se îmbracă rulada în frişcă, se presară pe margini nucă rumenită şi măcinată, se decorează cu miez de portocală, puţină ciocolată topită şi frişca ramasa de la îmbrăcat rulada.

Note

Ruladă Ducesa