Shakshouka by Denisa

AutorDenisa Ene @ cuciresellajoaca.ro
DificultateÎncepător

Nu e prima dată când facem shakshouka, dar e prima dată când am adăugat și năut.

Conform Wikipedia, Shakshuka (sau Shakshoka, Shakshouka; arabă: شكشوكة=Šakšūka) este o specialitate a bucătăriei nord-africane și a celei evreiești și este preparată din ouă într-un sos de roșii, ardei iute și ceapă.

Shakshuka este un mic dejun foarte popular în primul rând în Israel, unde probabil a fost introdus cândva de evreii tunisieni și alți evrei maghrebieni și este considerat între timp mâncare tradițională.

Shakshuka, care a ajuns între timp în Israel mâncare națională și se mănâncă în primul rând la micul dejun, provine probabil din zona Africii de Nord, precum Tunisia, Algeria și Egipt. Acesta a fost, probabil, introdusă în Israel de evrei din Tunisia și din alte zone din Africa de Nord. O origine clară nu s-a putut până acum atribui.

În alte țări, cum ar fi Turcia, unde se numește Șakșuka, nu se folosesc ouă, ci vinete, dovlecei, cartofi și iaurt.

În Spania este răspândită varianta Pisto, care este preparată ca ratatouille și este servită de cele mai multe ori cu ochiuri.

În Algeria, este larg răspândită varianta Chakhchoukha. Acest fel de mâncare se servește fără ou, dar cu griș, carne de miel, vinete și dovlecei.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total50 minute

Ingrediente:

 2 ulei de măsline
 100 ml apa
 1 ceapa alba
 1 ardei kapia
 2 cești pasta de tomate
 condimente (la alegere)
 200 gr năut fiert
 5 oua
 pătrunjel
 50 gr cascaval

Mod de preparare:

1

Am tocat mărunt ceapa și ardeiul. Eu am optat pentru ardei kapia, dar în funcție de preferințe, puteți alege chiar ardei iute. Le-am călit circa 10 minute în puțin ulei și apă. Am adăugat pasta de tomate si condimentele.
Am mai lăsat pe foc 2-3 minute, să se întrepătrundă aromele, apoi am mutat sosul într-o tavă ceramică. Am adăugat năutul fiert (hidratat peste noapte și gătit 30 minute pe funcția Pressure Cook a multicooker-ului) și am făcut 5 “cuiburi” unde am spart 5 ouă.

2

Am introdus tava in cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30 de minute, astfel încât ochiurile să se gătească corespunzător și să nu rămână moi.
La final am adăugat pătrunjel tocat și cașcaval ras.
Să vă mai spun că abia am putut răbda să se răcească puțin?
Noroc că în acest timp am putut face fotografii și a trecut timpul mai repede. 🙈

Ingrediente

 2 ulei de măsline
 100 ml apa
 1 ceapa alba
 1 ardei kapia
 2 cești pasta de tomate
 condimente (la alegere)
 200 gr năut fiert
 5 oua
 pătrunjel
 50 gr cascaval

Indicații

1

Am tocat mărunt ceapa și ardeiul. Eu am optat pentru ardei kapia, dar în funcție de preferințe, puteți alege chiar ardei iute. Le-am călit circa 10 minute în puțin ulei și apă. Am adăugat pasta de tomate si condimentele.
Am mai lăsat pe foc 2-3 minute, să se întrepătrundă aromele, apoi am mutat sosul într-o tavă ceramică. Am adăugat năutul fiert (hidratat peste noapte și gătit 30 minute pe funcția Pressure Cook a multicooker-ului) și am făcut 5 “cuiburi” unde am spart 5 ouă.

2

Am introdus tava in cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30 de minute, astfel încât ochiurile să se gătească corespunzător și să nu rămână moi.
La final am adăugat pătrunjel tocat și cașcaval ras.
Să vă mai spun că abia am putut răbda să se răcească puțin?
Noroc că în acest timp am putut face fotografii și a trecut timpul mai repede. 🙈

Shakshouka by Denisa