Sos de caramel sarat

AutorSoare Elena
DificultateAvansat

Un deliciu! Gata in 10 minute!

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 minuteTimp de preparare8 minuteTimp total10 minute

Ingrediente:

 50 ml apa
 2 tbsp zeama de lamaie
 240 ml smantana pentru frisca
 1 tsp sare de mare
 240 gr zahar
 10 gr unt

Mod de preparare:

1

Punem zaharul, apa si zeama de lamaie (eu pun jumatate de lamaie pentru ca nu vreau sa iasa foarte, foarte dulce) intr-o cratita cu fundul dublu si o dam la foc mediu.

2

Lasam sa fiarba fara sa amestecam.

3

Dupa 4-5 minute e bine sa stam langa oala.

4

Cand zaharul incepe sa devina din transparent galbui, micsoram focul.

5

Lasam oala pe foc pana cand obtinem o nuanta aramie si un miros placut de caramel. Daca folosim termometru, pana cand ajunge la 180°C.

6

Daca nuanta caramelului este deja maron si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul pre tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar.

7

Luam oala de pe foc si, in fir subtire, amestecand continuu, turnam frisca. Va avea loc reactie destul de violenta: frisca si zaharul ars vor bolborosi cu bule mari si cu aburi, este absolut normal..

8

Dupa ce adaugam toata smantana si compozitia „se linisteste”, daca vedem ca s-au format cocoloase, mai punem vasul pe foc pentru un minut, pana se topesc.

9

Luam de pe foc, adaugam sarea si untul si amestecam pana cand se topeste sarea (circa 1 minut)

10

Lasam sosul sa se raceasca putin, apoi il depozitam intr-un borcan.

11

Daca dorim sa obtinem o consistenta mai groasa, reducem cantitatea de smantana. La 240 ml vom avea consistenta unui sos de caramel ca cel din comert, pe care il punem peste inghetata; la 200 ml vom avea consistenta mierii lichide, iar la 180 ml cea a unei smantani (fermentate).

Ingrediente

 50 ml apa
 2 tbsp zeama de lamaie
 240 ml smantana pentru frisca
 1 tsp sare de mare
 240 gr zahar
 10 gr unt

Indicații

1

Punem zaharul, apa si zeama de lamaie (eu pun jumatate de lamaie pentru ca nu vreau sa iasa foarte, foarte dulce) intr-o cratita cu fundul dublu si o dam la foc mediu.

2

Lasam sa fiarba fara sa amestecam.

3

Dupa 4-5 minute e bine sa stam langa oala.

4

Cand zaharul incepe sa devina din transparent galbui, micsoram focul.

5

Lasam oala pe foc pana cand obtinem o nuanta aramie si un miros placut de caramel. Daca folosim termometru, pana cand ajunge la 180°C.

6

Daca nuanta caramelului este deja maron si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul pre tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar.

7

Luam oala de pe foc si, in fir subtire, amestecand continuu, turnam frisca. Va avea loc reactie destul de violenta: frisca si zaharul ars vor bolborosi cu bule mari si cu aburi, este absolut normal..

8

Dupa ce adaugam toata smantana si compozitia „se linisteste”, daca vedem ca s-au format cocoloase, mai punem vasul pe foc pentru un minut, pana se topesc.

9

Luam de pe foc, adaugam sarea si untul si amestecam pana cand se topeste sarea (circa 1 minut)

10

Lasam sosul sa se raceasca putin, apoi il depozitam intr-un borcan.

11

Daca dorim sa obtinem o consistenta mai groasa, reducem cantitatea de smantana. La 240 ml vom avea consistenta unui sos de caramel ca cel din comert, pe care il punem peste inghetata; la 200 ml vom avea consistenta mierii lichide, iar la 180 ml cea a unei smantani (fermentate).

Note

Sos de caramel sarat