fbpx

Surf and Turf

AvatarAutorCatalin Ilie
DificultateAvansat

Surf and turf este un fel principal care combină fructe de mare și carne roșie. Se folosește de obicei homar, creveți, caalmari ori scoici, care pot fi gătite în felurite moduri - la abur, grătar ori prăjite. Iar carnea roșie este de obicei de vită.

ShareSalvează
Produce6 PorțiiTimp de Preparare1 oră 30 minsTimp Total1 oră 30 mins

Ingrediente:

Pentru mușchiul de vită :
 600 g muschi vita
 30 g unt
 15 g cibru verde
 1 linguriță(e) piper
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru creveții tempura :
 300 g creveti decorticati
 100 g faina tempura
 100 ml apa rece
 ½ linguriță(e) sare
 200 ml ulei pentru prajit
Pentru scoicile Saint Jaques :
 8 scoici Saint Jaques
 20 g unt
 2 linguri(ă) ulei de masline
 ½ linguriță(e) sare
Pentru mazăre :
 200 g mazare
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru morcovii picanți :
 200 g morcovi baby
 30 ml vin porto
 1 linguriță(e) zahar brun
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru vinete :
 1 vanata
 2 sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru sosul de coacăze :
 100 g coacaze negre
 ½ ceapa rosie
 100 ml vin rosu sec
 1 linguriță(e) fulgi ardei iute
 2 linguri(ă) ulei de masline
 2 linguri(ă) graunti de usturoi
Pentru uleiul infuzat :
 20 g busuioc verde
 15 g menta
 2 fire usturoi verde
 5 g menta
 100 ml ulei de masline

Mod de preparare:

Mușchiul de vită :
1

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă mușchiul de vită tăiat în bucăți mai mici cât să intre în tigaie. Se adaugă cimbrul și se prăjește pe fiecare parte câte 2 minute ori până când este bine rumenit. Se presară cu sare și se dă la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 10 minute ori până când ajunge la o temperatură interioară de 70°C (medium rare).

Creveții tempura :
2

Se amestecă apa cu făina. Se presară creveții cu sare, se dau prin aluat, se scurg bine, și apoi se prăjesc în baie de ulei. Se scot pe hârtie absorbantă pentru a se înlătura uleiul în exces.

Scoicile Saint Jaques :
3

Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă scoicile și se presară cu sare și piper. Se prăjesc pentru 2 minute, se întorc, se presară și pe această parte cu sare și piper, se adaugă untul și se continuă gătirea pentru încă 2 minute.

Morcovii picanți :
4

Se gătesc morcovii la abur pentru 5 minute ori până când se străpung ușor cu furculița. Se scot în apă rece, se scurg de apă, se amestecă cu sarea, fulgii de ardei și zahărul și se prăjesc până se rumenesc iar zahărul se topește.

Vânăta :
5

Se taie vânăta felii de 1 cm grosime, se presară cu sare și se lasă să se scurgă de apă pentru 10 minute. Se usucă cu ajutorul unor șervețele, iar apoi se prăjesc în ulei.

Mazărea :
6

Se gătește mazărea la abur după indicațiile de pe ambalaj. Se scoate în apa foarte rece pentru a se opri gătirea. Se scurge de apă, și apoi se presară cu sare și stropește cu ulei de măsline.

Sosul de coacăze :
7

Se taie ceapa și uturoiul mărunt. Se călesc într-o tigaie pentru 2 minute, se adaugă coacăzele, cimbrul și vinul. Se gătește până când scade la jumătate. Se lasă să se răcească puțin, iar apoi se pasează cu ajutorul unui mixer. Se trece printr-o strecurătoare fină, iar dacă e prea subțire, se încălzește din nou și se adaugă unt până când capătă consistența dorită.

Uleiul infuzat :
8

Se blanșează busuiocul, menta și usturoiul. Se scurg de apă și se toacă mărunt. Se amestecă cu uleiul și se pasează într-un blender. Se trece apoi printr-o strecurătoare fină.

Servire :
9

Cum sunt multe ingrediente, iar timpul gătirii este lung, recomand ținerea lor într-o tavă în cuptorul încălzit la 60-70°C.
Se folosește o farfurie întinsă în centru căreia se pune o lingură din sosul de coacăze. Se taie un sfert din mușchiul de vită, poate avea între 3 și 5cm, depinzând de grosimea bucății de carne. Se așează bucata de mușchi pe o felie de vânătă, se adaugă și un morcov (ori 2 dacă sunt foarte mici), câțiva creveți, 2 scoici, 2 linguri de mazăre, iar la final se stropește totul cu uleiul infuzat.

Ingrediente

Pentru mușchiul de vită :
 600 g muschi vita
 30 g unt
 15 g cibru verde
 1 linguriță(e) piper
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru creveții tempura :
 300 g creveti decorticati
 100 g faina tempura
 100 ml apa rece
 ½ linguriță(e) sare
 200 ml ulei pentru prajit
Pentru scoicile Saint Jaques :
 8 scoici Saint Jaques
 20 g unt
 2 linguri(ă) ulei de masline
 ½ linguriță(e) sare
Pentru mazăre :
 200 g mazare
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru morcovii picanți :
 200 g morcovi baby
 30 ml vin porto
 1 linguriță(e) zahar brun
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru vinete :
 1 vanata
 2 sare
 2 linguri(ă) ulei de masline
Pentru sosul de coacăze :
 100 g coacaze negre
 ½ ceapa rosie
 100 ml vin rosu sec
 1 linguriță(e) fulgi ardei iute
 2 linguri(ă) ulei de masline
 2 linguri(ă) graunti de usturoi
Pentru uleiul infuzat :
 20 g busuioc verde
 15 g menta
 2 fire usturoi verde
 5 g menta
 100 ml ulei de masline

Direcții

Mușchiul de vită :
1

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă mușchiul de vită tăiat în bucăți mai mici cât să intre în tigaie. Se adaugă cimbrul și se prăjește pe fiecare parte câte 2 minute ori până când este bine rumenit. Se presară cu sare și se dă la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 10 minute ori până când ajunge la o temperatură interioară de 70°C (medium rare).

Creveții tempura :
2

Se amestecă apa cu făina. Se presară creveții cu sare, se dau prin aluat, se scurg bine, și apoi se prăjesc în baie de ulei. Se scot pe hârtie absorbantă pentru a se înlătura uleiul în exces.

Scoicile Saint Jaques :
3

Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă scoicile și se presară cu sare și piper. Se prăjesc pentru 2 minute, se întorc, se presară și pe această parte cu sare și piper, se adaugă untul și se continuă gătirea pentru încă 2 minute.

Morcovii picanți :
4

Se gătesc morcovii la abur pentru 5 minute ori până când se străpung ușor cu furculița. Se scot în apă rece, se scurg de apă, se amestecă cu sarea, fulgii de ardei și zahărul și se prăjesc până se rumenesc iar zahărul se topește.

Vânăta :
5

Se taie vânăta felii de 1 cm grosime, se presară cu sare și se lasă să se scurgă de apă pentru 10 minute. Se usucă cu ajutorul unor șervețele, iar apoi se prăjesc în ulei.

Mazărea :
6

Se gătește mazărea la abur după indicațiile de pe ambalaj. Se scoate în apa foarte rece pentru a se opri gătirea. Se scurge de apă, și apoi se presară cu sare și stropește cu ulei de măsline.

Sosul de coacăze :
7

Se taie ceapa și uturoiul mărunt. Se călesc într-o tigaie pentru 2 minute, se adaugă coacăzele, cimbrul și vinul. Se gătește până când scade la jumătate. Se lasă să se răcească puțin, iar apoi se pasează cu ajutorul unui mixer. Se trece printr-o strecurătoare fină, iar dacă e prea subțire, se încălzește din nou și se adaugă unt până când capătă consistența dorită.

Uleiul infuzat :
8

Se blanșează busuiocul, menta și usturoiul. Se scurg de apă și se toacă mărunt. Se amestecă cu uleiul și se pasează într-un blender. Se trece apoi printr-o strecurătoare fină.

Servire :
9

Cum sunt multe ingrediente, iar timpul gătirii este lung, recomand ținerea lor într-o tavă în cuptorul încălzit la 60-70°C.
Se folosește o farfurie întinsă în centru căreia se pune o lingură din sosul de coacăze. Se taie un sfert din mușchiul de vită, poate avea între 3 și 5cm, depinzând de grosimea bucății de carne. Se așează bucata de mușchi pe o felie de vânătă, se adaugă și un morcov (ori 2 dacă sunt foarte mici), câțiva creveți, 2 scoici, 2 linguri de mazăre, iar la final se stropește totul cu uleiul infuzat.

Surf and Turf