fbpx

Tartă cu ciocolată amăruie și albă și cardamom

AutorKristina
DificultateIntermediar

Această tartă este o metodă extraordinară de a încheia o masă specială.

ShareSalvează
Produce12 PorțiiTimp de Preparare50 minsTimp Total50 mins

Ingrediente:

Pentru creme
 7 păstăi de cardamom
 400 ml de smântână pentru frișcă
 100 g de zahăr
 200 g de ciocolată belgiană albă
 180 g de ciocolată amaruie cu 99 sau 100% cacao
 25 g de unt moale, tăiat în bucăți mici
 1 linguriță(e) extract de vanilie
 150 de lapte integral
Pentru blat
 200 g de biscuiți digestivi cu ciocolată
 75 g de unt topit, plus extra pentru uns tava
 3 de zahăr

Mod de preparare:

1

Zdrobește păstăile de cardamom într-un mojar, apoi pune semințele și tecile într-o cratiță medie. Adaugă smântâna și zahărul, amestecă, apoi încălzește ingredientele la foc mic, până când smântâna începe să fiarbă. Ia cratița de pe foc și lasă crema la infuzat 30 de minute.

2

Între timp, toacă fin ciocolata albă în robotul de bucătărie, apoi pune-o într-un bol mediu. Repetă cu ciocolata amăruie, pune-o într-un alt bol și adaugă untul. Asezonează fiecare ciocolată cu un praf de sare.

3

Încinge cuptorul la 180˚C și unge cu puțin unt o formă de tartă cu diametrul de 23 cm. Fără a curăța robotul de bucătărie, pune în el biscuiții digestivi și fărâmițează-i. Adaugă untul topit și zahărul și repornește robotul, până când compoziția devine nisipoasă. Transfer-o în forma de tartă și apas-o ferm pentru a crea un strat compact. Așează forma într-o tavă și ține-o la cuptor 10 minute, apoi lasă blatul să se răcească de tot.

4

Când blatul s-a răcit, readu smântâna aproape de punctul de fierbere. Strecoară jumătate din ea peste ciocolata albă și amestecă. Adaugă laptele în ce a rămas în cratiță, reîncălzește totul, apoi strecoară acest lichid peste amestecul de ciocolată amăruie cu unt și amestecă. Va dura câteva minute până când ambele feluri de ciocolată se vor topi complet.

5

Toarnă aproape toată crema cu ciocolată, mai puțin 3 linguri, peste blatul de biscuiți și refrigerează prăjitura 15 minute sau până când crema se stabilizează. Apoi toarnă deasupra crema de ciocolată albă. La final adaugă crema de cacao păstrată, punând 6 grămăjoare de jur împrejurul prăjiturii și una în centru, pentru a crea un model asemănător cu cel de pe cadranul unui ceas. Folosește o scobitoare pentru a întrepătrunde culorile pe alocuri. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 4 ore sau, cel mai bine, peste noapte, astfel încât crema să devină fermă. Scoate tarta din frigider cu 30 de minute înainte de a o servi.

Ingrediente

Pentru creme
 7 păstăi de cardamom
 400 ml de smântână pentru frișcă
 100 g de zahăr
 200 g de ciocolată belgiană albă
 180 g de ciocolată amaruie cu 99 sau 100% cacao
 25 g de unt moale, tăiat în bucăți mici
 1 linguriță(e) extract de vanilie
 150 de lapte integral
Pentru blat
 200 g de biscuiți digestivi cu ciocolată
 75 g de unt topit, plus extra pentru uns tava
 3 de zahăr

Direcții

1

Zdrobește păstăile de cardamom într-un mojar, apoi pune semințele și tecile într-o cratiță medie. Adaugă smântâna și zahărul, amestecă, apoi încălzește ingredientele la foc mic, până când smântâna începe să fiarbă. Ia cratița de pe foc și lasă crema la infuzat 30 de minute.

2

Între timp, toacă fin ciocolata albă în robotul de bucătărie, apoi pune-o într-un bol mediu. Repetă cu ciocolata amăruie, pune-o într-un alt bol și adaugă untul. Asezonează fiecare ciocolată cu un praf de sare.

3

Încinge cuptorul la 180˚C și unge cu puțin unt o formă de tartă cu diametrul de 23 cm. Fără a curăța robotul de bucătărie, pune în el biscuiții digestivi și fărâmițează-i. Adaugă untul topit și zahărul și repornește robotul, până când compoziția devine nisipoasă. Transfer-o în forma de tartă și apas-o ferm pentru a crea un strat compact. Așează forma într-o tavă și ține-o la cuptor 10 minute, apoi lasă blatul să se răcească de tot.

4

Când blatul s-a răcit, readu smântâna aproape de punctul de fierbere. Strecoară jumătate din ea peste ciocolata albă și amestecă. Adaugă laptele în ce a rămas în cratiță, reîncălzește totul, apoi strecoară acest lichid peste amestecul de ciocolată amăruie cu unt și amestecă. Va dura câteva minute până când ambele feluri de ciocolată se vor topi complet.

5

Toarnă aproape toată crema cu ciocolată, mai puțin 3 linguri, peste blatul de biscuiți și refrigerează prăjitura 15 minute sau până când crema se stabilizează. Apoi toarnă deasupra crema de ciocolată albă. La final adaugă crema de cacao păstrată, punând 6 grămăjoare de jur împrejurul prăjiturii și una în centru, pentru a crea un model asemănător cu cel de pe cadranul unui ceas. Folosește o scobitoare pentru a întrepătrunde culorile pe alocuri. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 4 ore sau, cel mai bine, peste noapte, astfel încât crema să devină fermă. Scoate tarta din frigider cu 30 de minute înainte de a o servi.

Tartă cu ciocolată amăruie și albă și cardamom