Tartă cu cremă frangipane și orange curd

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

O tartă delicioasă și iernatică, dulce-acrișoară, cu cremă frangipane și orange curd, decorată cu portocală uscată la cuptor, frunze de mentă, migdale și frișcă.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră 15 minute

Ingrediente:

Pentru aluatul de tartă:
 220 gr făină pentru patiserie tip 550
 110 gr unt rece
 sare
 1 gălbenuș
 Suc de portocală cât să lege aluatul (aprox 60 ml)
 40 gr Făină pentru blatul de lucru
Pentru crema frangipane:
 100 gr unt moale
 sare
 4 albușuri
 1 gălbenuș
 100 gr migdale măcinate
 30 gr făină albă 000
 5 ml îndulcitor
Pentru orange curd:
 3 gălbenușuri
 100 ml suc de portocală (4 portocale)
 1 tsp coajă de portocală
 50 gr zahăr
 sare
 100 gr unt moale
Decor:
 100 ml frișcă lichidă
 Migdale rumenite
 Frunze de mentă
 Felii de portocală, uscate

Mod de preparare:

Orange curd:
1

Pregătești mai întâi orange curd, pentru că trebuie să stea la răcit 3 ore. Eu am făcut cu minimum de zahăr, însă poți să o faci mai dulce, dacă vrei.
Pui într-o crăticioară gălbenușurile cu sarea, zahărul, sucul și coaja de portocală. Amesteci bine cu un tel și pui pe foc mic, amestecând tot timpul. Când s-a topit zahărul, adaugi untul moale, tăiat cubulețe, câte un cub, amestecând tot timpul, iar după ce s-a topit, adaugi următorul cubuleț. Se mai lasă pe foc până s-a îngroșat ușor. Dacă amesteci cu o lingură de lemn și dai cu degetul pe dosul lingurii, peste cremă, iar aceasta nu curge, atunci este gata. Dai de pe foc și strecori, pentru a înlătura coaja de portocală. Acoperi cu folie alimentară și lași la răcit pe masă 10 minute, apoi o dai la frigider.

Aluatul de tartă:
2

Amesteci într-un bol făina de patiserie cu untul tăiat cubulețe și un praf de sare, cu o ustensilă pentru frământat sau cu o furculiță, ca să fărâmițezi. Pentru un aluat fraged, trebuie ca untul să fie rece. Eventual, îl poți da pe răzătoare. Adaugi gălbenușul și amesteci, apoi suc de portocală, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 60 ml). Transferi aluatul pe masa presărată cu făină. La început este sfărâmicios, dar pe măsură ce îl frămânți, o să vezi că se leagă. Nu trebuie frământat mult, ci doar până capătă formă. Dai la frigider până faci crema frangipane.

Crema frangipane:
3

Bați cu mixerul toate albușurile cu sare și îndulcitorul, până obții o spumă moale. Adaugi untul tăiat cubulețe, amestecând, apoi gălbenușul. Aluatul are tendința să se separe, dar nu are nimic. Acum adaugi migdalele și făina și amesteci cu o spatulă și vei simți că amestecul s-a îngroșat.

Coacere:
4

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi în foaie subțire și îl transferi într-o formă de tartă. Eu am folosit o tavă ceramică tapetată cu ulei tip spray, plus o hârtie de copt pe fund.
Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit. Poți face niște mici decorațiuni din el, pe care le coci separat, pentru 8 minute, la foc mediu.
Torni crema frangipane peste aluat și nivelezi cu o spatulă.
Dai tava la cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru.
O lași la răcit.

Montare și decor:
5

După ce s-au răcit bine toate, torni orange curd peste tartă și nivelezi frumos.
Bați frișca lichidă până capătă o consistență mătăsoasă.

6

Decorezi cu frișcă, felii de portocală, migdale, frunze de mentă, ornamentele de aluat și frișcă.
Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru aluatul de tartă:
 220 gr făină pentru patiserie tip 550
 110 gr unt rece
 sare
 1 gălbenuș
 Suc de portocală cât să lege aluatul (aprox 60 ml)
 40 gr Făină pentru blatul de lucru
Pentru crema frangipane:
 100 gr unt moale
 sare
 4 albușuri
 1 gălbenuș
 100 gr migdale măcinate
 30 gr făină albă 000
 5 ml îndulcitor
Pentru orange curd:
 3 gălbenușuri
 100 ml suc de portocală (4 portocale)
 1 tsp coajă de portocală
 50 gr zahăr
 sare
 100 gr unt moale
Decor:
 100 ml frișcă lichidă
 Migdale rumenite
 Frunze de mentă
 Felii de portocală, uscate

Indicații

Orange curd:
1

Pregătești mai întâi orange curd, pentru că trebuie să stea la răcit 3 ore. Eu am făcut cu minimum de zahăr, însă poți să o faci mai dulce, dacă vrei.
Pui într-o crăticioară gălbenușurile cu sarea, zahărul, sucul și coaja de portocală. Amesteci bine cu un tel și pui pe foc mic, amestecând tot timpul. Când s-a topit zahărul, adaugi untul moale, tăiat cubulețe, câte un cub, amestecând tot timpul, iar după ce s-a topit, adaugi următorul cubuleț. Se mai lasă pe foc până s-a îngroșat ușor. Dacă amesteci cu o lingură de lemn și dai cu degetul pe dosul lingurii, peste cremă, iar aceasta nu curge, atunci este gata. Dai de pe foc și strecori, pentru a înlătura coaja de portocală. Acoperi cu folie alimentară și lași la răcit pe masă 10 minute, apoi o dai la frigider.

Aluatul de tartă:
2

Amesteci într-un bol făina de patiserie cu untul tăiat cubulețe și un praf de sare, cu o ustensilă pentru frământat sau cu o furculiță, ca să fărâmițezi. Pentru un aluat fraged, trebuie ca untul să fie rece. Eventual, îl poți da pe răzătoare. Adaugi gălbenușul și amesteci, apoi suc de portocală, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 60 ml). Transferi aluatul pe masa presărată cu făină. La început este sfărâmicios, dar pe măsură ce îl frămânți, o să vezi că se leagă. Nu trebuie frământat mult, ci doar până capătă formă. Dai la frigider până faci crema frangipane.

Crema frangipane:
3

Bați cu mixerul toate albușurile cu sare și îndulcitorul, până obții o spumă moale. Adaugi untul tăiat cubulețe, amestecând, apoi gălbenușul. Aluatul are tendința să se separe, dar nu are nimic. Acum adaugi migdalele și făina și amesteci cu o spatulă și vei simți că amestecul s-a îngroșat.

Coacere:
4

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi în foaie subțire și îl transferi într-o formă de tartă. Eu am folosit o tavă ceramică tapetată cu ulei tip spray, plus o hârtie de copt pe fund.
Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit. Poți face niște mici decorațiuni din el, pe care le coci separat, pentru 8 minute, la foc mediu.
Torni crema frangipane peste aluat și nivelezi cu o spatulă.
Dai tava la cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru.
O lași la răcit.

Montare și decor:
5

După ce s-au răcit bine toate, torni orange curd peste tartă și nivelezi frumos.
Bați frișca lichidă până capătă o consistență mătăsoasă.

6

Decorezi cu frișcă, felii de portocală, migdale, frunze de mentă, ornamentele de aluat și frișcă.
Poftă Bună!

Tartă cu cremă frangipane și orange curd