Tartă cu mere franțuzească

Autorszolosi.i
DificultateIntermediar

Când ai poftă de un desert gustos și sănătos, recomand să încerci rețeta de tartă cu mere. O prăjitură pufoasă și aromată, bogată în vitamine pe care o pot mânca toți membrii familiei.

ShareSave
Randamente12 porțiiTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total1 oră 5 minute

Ingrediente:

Pentru blat
 500 gr făină
 100 gr zahăr pudră cernut
 250 gr unt tăiat cubulețe
 2 ouă bătute
 1 tbsp lapte
Pentru umplutură
 1 kg mere decojite, curățate de cotoare și tăiate bucăți mari
 100 gr unt
 125 gr zahăr
 coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru topping
 4-5 mere decojite, curățate de cotoare și tăiate felii fine
 2 zahăr
 4-6 linguri gem de caise

Mod de preparare:

Pentru blat
1

Se cern pe o planșetă făina și zahărul pudră. Se adaugă untul și se amestecă folosind numai vârfurile degetelor, obținându-se firmituri. Se face o gropiță în mijlocul acestui amestec și se adaugă ouăle și laptele. Se frământă aluatul, apoi se pudrează cu puțină făină și se împachetează în folie transparentă. Se dă la frigider și se lasă să se odihnească cel puțin 30 de minute.

2

Se tapetează cu aluat o formă de tartă cu diametrul de 20 cm. Se înțeapă în mai multe locuri cu furculița și se lasă la frigider circa 15 minute. Se încinge cuptorul la 190˚C/treapta 5 la cuptoarele cu gaz. Se acoperă blatul cu o bucată de hârtie de copt pe care se așează boabele de fasole, se coace la cuptor 12 minute, apoi se îndepărtează foaia, cu tot cu boabe și se mai coace 5 minute, până ce blatul devine rumen-auriu.

3

Într-o crăticioară se așează merele cu 2 linguri de apă și untul, se înăbușă pe foc moale și se amestecă până ce se topește untul. Se mărește focul și mai lasă 15 minute până ce se înmoaie merele. Se pasează, apoi se adaugă zahăr și coaja de lămâie și se lasă să fiarbă la foc moale, amestecând, până ce se îngroașă. Se ia de pe foc apoi și se lasă să se răcească ușor.

4

Se repartizează pe fundul blatului umplutura-cremă de mere. Deasupra se așează feliile de mere, ușor suprapuse. Se taie bucățele câteva felii și se acoperă și centrul. Se presară zahăr peste tot și se dă la cuptor circa 30-35 minute, sau până ce merele încep să devină aurii.

5

Se încălzește gemul de caise cu 1 lingură de apă până ce devine fluid, apoi se aplică peste tarta cu mere, folosind o pensulă. Tarta se poate servi caldă sau la temperatura camerei, cu frișcă.

Ingrediente

Pentru blat
 500 gr făină
 100 gr zahăr pudră cernut
 250 gr unt tăiat cubulețe
 2 ouă bătute
 1 tbsp lapte
Pentru umplutură
 1 kg mere decojite, curățate de cotoare și tăiate bucăți mari
 100 gr unt
 125 gr zahăr
 coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru topping
 4-5 mere decojite, curățate de cotoare și tăiate felii fine
 2 zahăr
 4-6 linguri gem de caise

Indicații

Pentru blat
1

Se cern pe o planșetă făina și zahărul pudră. Se adaugă untul și se amestecă folosind numai vârfurile degetelor, obținându-se firmituri. Se face o gropiță în mijlocul acestui amestec și se adaugă ouăle și laptele. Se frământă aluatul, apoi se pudrează cu puțină făină și se împachetează în folie transparentă. Se dă la frigider și se lasă să se odihnească cel puțin 30 de minute.

2

Se tapetează cu aluat o formă de tartă cu diametrul de 20 cm. Se înțeapă în mai multe locuri cu furculița și se lasă la frigider circa 15 minute. Se încinge cuptorul la 190˚C/treapta 5 la cuptoarele cu gaz. Se acoperă blatul cu o bucată de hârtie de copt pe care se așează boabele de fasole, se coace la cuptor 12 minute, apoi se îndepărtează foaia, cu tot cu boabe și se mai coace 5 minute, până ce blatul devine rumen-auriu.

3

Într-o crăticioară se așează merele cu 2 linguri de apă și untul, se înăbușă pe foc moale și se amestecă până ce se topește untul. Se mărește focul și mai lasă 15 minute până ce se înmoaie merele. Se pasează, apoi se adaugă zahăr și coaja de lămâie și se lasă să fiarbă la foc moale, amestecând, până ce se îngroașă. Se ia de pe foc apoi și se lasă să se răcească ușor.

4

Se repartizează pe fundul blatului umplutura-cremă de mere. Deasupra se așează feliile de mere, ușor suprapuse. Se taie bucățele câteva felii și se acoperă și centrul. Se presară zahăr peste tot și se dă la cuptor circa 30-35 minute, sau până ce merele încep să devină aurii.

5

Se încălzește gemul de caise cu 1 lingură de apă până ce devine fluid, apoi se aplică peste tarta cu mere, folosind o pensulă. Tarta se poate servi caldă sau la temperatura camerei, cu frișcă.

Tartă cu mere franțuzească