Dacă îți plac tartele cu mere, trebuie să o încerci și pe aceasta. Rețeta este simplă, iar tarta cu mere ionatane e delicioasă și foarte aspectuoasă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru aluat, se cerne făina, se adaugă untul moale tăiat în bucăți, se adaugă sarea și se amestecă cu degetele. Se adaugă gălbenușul și se încorporează începând dinspre margini spre centru. Dacă aluatul e prea tare, se adaugă și apă. Nu se lucrează prea mult căci există riscul de a se întări. Se adună aluatul într-o bilă care se lasă la rece pentru 30 de minute.
În vasul în care va fi coaptă tarta se vor prepara merele și pentru aceasta se pun la topit untul și zahărul pentru a se obține un caramel. Nu se lasă să se ardă prea tare căci tarta va deveni amară. Se trage de pe foc.
Merele se curăță de coajă și semințe, se taie felii și se așează cât mai estetic peste caramelul răcit. Se presară cu scorțișoară, se acoperă vasul și se fierb merele pe aragaz circa 10 minute la foc mare.
Aluatul se întinde cu sucitorul, nu mai gros de 3-4 mm, dar puțin mai mare decât vasul. Se așează foaia peste mere, marginile care depășesc vasul se întorc în interior și se dă la copt pentru 20 de minute, până ce tarta devine aurie. Imediat ce este gata, cu ajutorul altui vas care se pune capac peste cel cu tarta, aceasta se scoate și se întoarce cu merele în sus. Se servește ca atare.
După ce tarta este coaptă, pentru a o scoate mai ușor din formă, este indicat să fie lăsată 10 minute să se răcorească puțin. Apoi, se trece cu cuțit pe marginea tartei.
Ingrediente
Indicații
Pentru aluat, se cerne făina, se adaugă untul moale tăiat în bucăți, se adaugă sarea și se amestecă cu degetele. Se adaugă gălbenușul și se încorporează începând dinspre margini spre centru. Dacă aluatul e prea tare, se adaugă și apă. Nu se lucrează prea mult căci există riscul de a se întări. Se adună aluatul într-o bilă care se lasă la rece pentru 30 de minute.
În vasul în care va fi coaptă tarta se vor prepara merele și pentru aceasta se pun la topit untul și zahărul pentru a se obține un caramel. Nu se lasă să se ardă prea tare căci tarta va deveni amară. Se trage de pe foc.
Merele se curăță de coajă și semințe, se taie felii și se așează cât mai estetic peste caramelul răcit. Se presară cu scorțișoară, se acoperă vasul și se fierb merele pe aragaz circa 10 minute la foc mare.
Aluatul se întinde cu sucitorul, nu mai gros de 3-4 mm, dar puțin mai mare decât vasul. Se așează foaia peste mere, marginile care depășesc vasul se întorc în interior și se dă la copt pentru 20 de minute, până ce tarta devine aurie. Imediat ce este gata, cu ajutorul altui vas care se pune capac peste cel cu tarta, aceasta se scoate și se întoarce cu merele în sus. Se servește ca atare.
După ce tarta este coaptă, pentru a o scoate mai ușor din formă, este indicat să fie lăsată 10 minute să se răcorească puțin. Apoi, se trece cu cuțit pe marginea tartei.