Tartă cu nuci, alune, prune și struguri

AutorAncutsa Cuisine
DificultateIntermediar

O tartă delicioasă ca un apus de toamnă târzie, cu aluat crocant, o cremă consistentă din aromatele nuci, nuci caju și alune de pădure, decorată cu prune și struguri.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire50 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră 30 minute

Ingrediente:

Pentru aluatul de tartă:
 240 gr făină pentru patiserie tip 550
 140 gr unt rece
 sare
 2 ½ ml îndulcitor
 1 gălbenuș mare
 Apă rece cât să lege aluatul (aprox 80 ml)
 50 gr făină pentru blatul de lucru
Pentru crema de nuci:
 100 gr unt la temperatura camerei
 5 ml îndulcitor
 sare
 2 ouă mari
 1 albuș
 ½ tsp apă de flori de trandafir
 140 gr mix nuci (50 g nuci, 70 g nuci caju, 20 g alune de pădure)
Pentru stratul de fructe:
 12 prune
 Struguri negri
 Gem de prune
 1 tbsp zahăr pentru decor

Mod de preparare:

Aluatul de tartă:
1

Pui într-un bol încăpător făina, untul rece tăiat cubulețe și un praf de sare și amesteci și sfărâmi cu degetele sau cu o ustensilă pentru frământat. Adaugi îndulcitorul, gălbenușul și apă rece, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 80 ml). Vei obține un aluat sfărâmicios, pe care îl transferi pe blatul presărat cu făină și îl frămânți doar puțin.
Te poți ajuta de o ustensilă pentru frământat, așa te asiguri că nu frămânți aluatul excesiv.
Îl dai la rece o jumătate de oră.

Crema de nuci și alune:
2

Mărunțești cu un cuțit nucile și alunele, apoi le dai la râșnița de cafea, pentru a obține un amestec mai fin.

3

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Când bezeaua e fermă, adaugi apa de flori de trandafir, amesteci și dai deoparte.

4

Separat, freci untul cu gălbenușurile.

5

De data aceasta, adaugi ½ din bezea, ½ din cantitatea de nuci și alune mărunțite, apoi restul de bezea, restul de nuci și alune. Amesteci ușor cu o spatulă, pentru a te asigura că păstrezi compoziția aerată și în același timp ai încorporat bine bezeaua. De data aceasta, nu ai nevoie de făină, ținând cont de proporția de nuci folosite.

Coacere:
6

Întinzi aluatul în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de tartă cu hârtie de copt, cu ajutorul unui făcăleț. Îndepărtezi surplusul de aluat cu un cuțit, din el poți face decorațiuni, însă eu, de data aceasta, l-am păstrat pentru altă rețetă.
Înțepi aluatul, din loc în loc, cu o furculiță.

7

Torni crema de nuci peste aluat și nivelezi frumos.
Speli prunele și strugurii, tai prunele în felii subțiri și aranjezi fructele după plac.
Presari zahăr, pentru un luciu frumos.

8

Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 30 de minute la foc mic, pentru a se coace bine înăuntru, (ținând cont că nu am copt-o în orb înainte, ci cu totul), apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească.

9

La final, după ce ai scos-o din cuptor, o ungi cu gem de prune.

Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru aluatul de tartă:
 240 gr făină pentru patiserie tip 550
 140 gr unt rece
 sare
 2 ½ ml îndulcitor
 1 gălbenuș mare
 Apă rece cât să lege aluatul (aprox 80 ml)
 50 gr făină pentru blatul de lucru
Pentru crema de nuci:
 100 gr unt la temperatura camerei
 5 ml îndulcitor
 sare
 2 ouă mari
 1 albuș
 ½ tsp apă de flori de trandafir
 140 gr mix nuci (50 g nuci, 70 g nuci caju, 20 g alune de pădure)
Pentru stratul de fructe:
 12 prune
 Struguri negri
 Gem de prune
 1 tbsp zahăr pentru decor

Indicații

Aluatul de tartă:
1

Pui într-un bol încăpător făina, untul rece tăiat cubulețe și un praf de sare și amesteci și sfărâmi cu degetele sau cu o ustensilă pentru frământat. Adaugi îndulcitorul, gălbenușul și apă rece, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 80 ml). Vei obține un aluat sfărâmicios, pe care îl transferi pe blatul presărat cu făină și îl frămânți doar puțin.
Te poți ajuta de o ustensilă pentru frământat, așa te asiguri că nu frămânți aluatul excesiv.
Îl dai la rece o jumătate de oră.

Crema de nuci și alune:
2

Mărunțești cu un cuțit nucile și alunele, apoi le dai la râșnița de cafea, pentru a obține un amestec mai fin.

3

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Când bezeaua e fermă, adaugi apa de flori de trandafir, amesteci și dai deoparte.

4

Separat, freci untul cu gălbenușurile.

5

De data aceasta, adaugi ½ din bezea, ½ din cantitatea de nuci și alune mărunțite, apoi restul de bezea, restul de nuci și alune. Amesteci ușor cu o spatulă, pentru a te asigura că păstrezi compoziția aerată și în același timp ai încorporat bine bezeaua. De data aceasta, nu ai nevoie de făină, ținând cont de proporția de nuci folosite.

Coacere:
6

Întinzi aluatul în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de tartă cu hârtie de copt, cu ajutorul unui făcăleț. Îndepărtezi surplusul de aluat cu un cuțit, din el poți face decorațiuni, însă eu, de data aceasta, l-am păstrat pentru altă rețetă.
Înțepi aluatul, din loc în loc, cu o furculiță.

7

Torni crema de nuci peste aluat și nivelezi frumos.
Speli prunele și strugurii, tai prunele în felii subțiri și aranjezi fructele după plac.
Presari zahăr, pentru un luciu frumos.

8

Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 30 de minute la foc mic, pentru a se coace bine înăuntru, (ținând cont că nu am copt-o în orb înainte, ci cu totul), apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească.

9

La final, după ce ai scos-o din cuptor, o ungi cu gem de prune.

Poftă Bună!

Tartă cu nuci, alune, prune și struguri