Tarta mea de căpșune proaspete e pe cât de arătoasă, pe atât de gustoasă și fresh. Nu e invenția mea, însă m-am jucat destul de mult timp cu cantitățile, mai ales cu cele de zahăr, căci mi se pareau exagerate în rețeta originală...și aveam dreptate. Dacă totuși nu sunteți de acord, puteti dubla cantitățile de zahăr.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru a prepara coca pentru blat, folosiți un robot de bucatarie sau mixer cu lame. Varsați făina și untul taiat cubulete și acționați lamele robotului până obtineți o compoziție nisipoasă.
Adăugați zahărul pudră, coaja de lămâie și oul bătut în prealabil. Acționați din nou lamele, la viteza redusă, până obșineți o compozișie omogenă.
Indepărtați aluatul și modelați-l într-o "turtiță". Înveliți-l în folie menajeră și lasați-l la frigider cel puțin 30 de minute, în timp ce preparași crema.
Intr-o oala medie turnați laptele, smântâna lichida și batonul de vanilie, cu semințele îndepărtate, pe care le veți folosi pentru a aromațiza compoziția de ou. Puneți oala pe foc mediu și aduceți-o la punctul de fierbere.
Intre timp, amestecați cu telul, într-un bol, gălbenușurile de ou, semințele de vanilie și zahărul pudră. Bateți viguros până obțineți un amestec omogen. Începeți să adăugați și să încorporați treptat amidonul de porumb, mestecând până nu mai rămân cocoloașe.
Când laptele incepe să fiarbă, luați un polonic și adăugați-l peste compoziția de ou, amestecând continuu cu telul, pentru a lega compoziția.
Micșorați focul la minimum și adăugați compoziția de ou în oala cu lapte, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe, până când compoziția începe să se închege. Nu trebuie lăsată să se întăreasca prea mult pentru că se va întări și pe parcurs ce se răcește.
Odată luată de pe foc, se toarnă într-un recipient si se răcește, inițial la temperatura camerei, apoi la frigider până când e gata blatul.
Coca se scoate de la frigider si se întinde cu un sucitor, pe o suprafață plată, presărată în prealabil cu făină, până la grosimea de 4-5mm. Pentru a o transfera ușor în forma de gătit, rulați-o pe sucitor. Datorită făinii de pe fund nu se va lipi.
Unge tava de copt cu unt tapeteaz-o cu făină. Transferă alatul în tavă, lasă-l să se așeze bine și îndepărtează coca în exces. Înțeapă cu o furculită coca de pe fundul tăvii.
Taie o bucată de hârtie de copt pe rotund și pune-o peste aluat. Umple apoi tava cu fasole sau pietricele pentru copt (eu folosesc fasole, nu am văzut niciodată acele pietricele în realitate). Fasolea va preveni umflarea aluatului in timpul coacerii.
Se bagă tava la cuptorul fără ventilație, preâncălzit la 180°C, aproximativ 20 de minute. Scoateți-o și îndepărtați hârtia de copt și fasolea și puneți-o din nou la cuptor 7-8 minute.
Când blatul este copt, scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se răceasca complet.
În timp ce se răcește blatul, preparati siropul. Puneți apa și zahărul la fiert într-un ibric și mestecați până se topește zahărul. Când începe să fiarbă adăugați sucul de la 1/2 lamâie, strecurat. Lăsați pe foc până se transformă intr-o compoziție vâscoasă.
Odată ce blatul s-a răcit, adăugați crema de vanilie și distribuiți-o uniform. Apoi, incepând de pe margine, adaugați capșunile în rânduri concentrice. Căpșunile pot fi tăiate in jumătăți sau în felii mai subțiri- eu fac o combinație. În centru puneți o căpșună întreagă.
După ce terminați aranjarea căpșunelor, ungeți-le cu siropul călâi, folosind o pensulă.
Ultimul pas este să lăsați tarta la frigider 3-4 ore înainte de servire. Astfel, blatul se înmoaie puțin datorită cremei.
Ingrediente
Indicații
Pentru a prepara coca pentru blat, folosiți un robot de bucatarie sau mixer cu lame. Varsați făina și untul taiat cubulete și acționați lamele robotului până obtineți o compoziție nisipoasă.
Adăugați zahărul pudră, coaja de lămâie și oul bătut în prealabil. Acționați din nou lamele, la viteza redusă, până obșineți o compozișie omogenă.
Indepărtați aluatul și modelați-l într-o "turtiță". Înveliți-l în folie menajeră și lasați-l la frigider cel puțin 30 de minute, în timp ce preparași crema.
Intr-o oala medie turnați laptele, smântâna lichida și batonul de vanilie, cu semințele îndepărtate, pe care le veți folosi pentru a aromațiza compoziția de ou. Puneți oala pe foc mediu și aduceți-o la punctul de fierbere.
Intre timp, amestecați cu telul, într-un bol, gălbenușurile de ou, semințele de vanilie și zahărul pudră. Bateți viguros până obțineți un amestec omogen. Începeți să adăugați și să încorporați treptat amidonul de porumb, mestecând până nu mai rămân cocoloașe.
Când laptele incepe să fiarbă, luați un polonic și adăugați-l peste compoziția de ou, amestecând continuu cu telul, pentru a lega compoziția.
Micșorați focul la minimum și adăugați compoziția de ou în oala cu lapte, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe, până când compoziția începe să se închege. Nu trebuie lăsată să se întăreasca prea mult pentru că se va întări și pe parcurs ce se răcește.
Odată luată de pe foc, se toarnă într-un recipient si se răcește, inițial la temperatura camerei, apoi la frigider până când e gata blatul.
Coca se scoate de la frigider si se întinde cu un sucitor, pe o suprafață plată, presărată în prealabil cu făină, până la grosimea de 4-5mm. Pentru a o transfera ușor în forma de gătit, rulați-o pe sucitor. Datorită făinii de pe fund nu se va lipi.
Unge tava de copt cu unt tapeteaz-o cu făină. Transferă alatul în tavă, lasă-l să se așeze bine și îndepărtează coca în exces. Înțeapă cu o furculită coca de pe fundul tăvii.
Taie o bucată de hârtie de copt pe rotund și pune-o peste aluat. Umple apoi tava cu fasole sau pietricele pentru copt (eu folosesc fasole, nu am văzut niciodată acele pietricele în realitate). Fasolea va preveni umflarea aluatului in timpul coacerii.
Se bagă tava la cuptorul fără ventilație, preâncălzit la 180°C, aproximativ 20 de minute. Scoateți-o și îndepărtați hârtia de copt și fasolea și puneți-o din nou la cuptor 7-8 minute.
Când blatul este copt, scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se răceasca complet.
În timp ce se răcește blatul, preparati siropul. Puneți apa și zahărul la fiert într-un ibric și mestecați până se topește zahărul. Când începe să fiarbă adăugați sucul de la 1/2 lamâie, strecurat. Lăsați pe foc până se transformă intr-o compoziție vâscoasă.
Odată ce blatul s-a răcit, adăugați crema de vanilie și distribuiți-o uniform. Apoi, incepând de pe margine, adaugați capșunile în rânduri concentrice. Căpșunile pot fi tăiate in jumătăți sau în felii mai subțiri- eu fac o combinație. În centru puneți o căpșună întreagă.
După ce terminați aranjarea căpșunelor, ungeți-le cu siropul călâi, folosind o pensulă.
Ultimul pas este să lăsați tarta la frigider 3-4 ore înainte de servire. Astfel, blatul se înmoaie puțin datorită cremei.