Tartă de Santiago

AutorNina
DificultateIntermediar

Această tartă spaniolă simplă, dar delicioasă are aluat fraged, migdale măcinate, zahăr, ouă și coajă rasă de lămâie. În varianta tradițională, este decorată cu crucea Sf. Iacob (Santiago), dar puteți și să o pudrați cu zahăr, pur și simplu.

ShareSave
Randamente10 porțiiTimp de pregătire45 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 15 minute

Ingrediente:

 250 gr aluat fraged, semipreparat sau făcut acasă
 3 ouă
 175 gr zahăr tos
 coaja rasă de la 1 lămâie
 200 gr migdale măcinate
 ¼ tsp de scorțișoară măcinată ( opțional )
 3 gem de caise ( opțional )

Mod de preparare:

1

Întindeți aluatul și apăsați-l pe fundul și pereții formei de tartă. Tăiați aluatul care depășește marginile formei și dați-o la frigider 30 de minute.

2

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Bateți ouăle cu zahărul tos până se îngroașă amestecul și se deschide culoarea. Adăugați coaja rasă de lămâie și apoi prin răsturnare, încorporați migdalele măcinate și, dacă vă place, scorțișoară. Turnați amestecul în formă și coaceți 30 de minute, până se rumenește și se leagă. Scoateți tarta din cuptor și lăsați-o la răcit.

3

Până când se răcește tarta, trasați crucea pe o bucată de hârtie de copt și decupați-o. Scoateți tarta din forma și puneți-o pe un platou. Încălziți gemul de caise (dacă folosiți) împreună cu 1 lingură de apă și strecurați-l. Ungeți tarta cu un strat subțire de gem. Puneți crucea din hârtie pe tartă și pudrați cu un strat gros de zahăr pudră. Ridicați crucea apucând-o concomitent de ambele margini și ridicați-o cu grijă, ca imaginea de pe tartă să rămână precisă. Serviți tarta în felii, cu frișcă lichidă, dacă vă place.

Sfat :
4

Puteți să folosiți, pentru această rețetă, migdale întregi sau măcinate. Pentru o textură mai dură, cumpărați migdale întregi și blanșați-le ( opăriți-le ) câteva minute în apă fierbinte. Decojiți-le, lăsați-le la uscat pe un șervet de bucătărie și măcinați-le cât de mărunt doriți. Migdalele măcinate cumpărate sunt soluția cea mai ușoară, dar puteți combina ambele variante.

Origini :
5

Nimeni nu știe cum a ajuns această tartă cu migdale să fie legată de sfântul protector al Spaniei, Sf. Iacob de Compostela. Însă mulți dintre pelerinii care fac drumul pe jos până la catedrala Sf. Iacob de Compostela, unul dintre locurile de pelerinaj cele mai importante din lume, luau acasă o astfel de tartă, marcată cu crucea ordinului Cavalerilor Sfântului Iacob.

Ingrediente

 250 gr aluat fraged, semipreparat sau făcut acasă
 3 ouă
 175 gr zahăr tos
 coaja rasă de la 1 lămâie
 200 gr migdale măcinate
 ¼ tsp de scorțișoară măcinată ( opțional )
 3 gem de caise ( opțional )

Indicații

1

Întindeți aluatul și apăsați-l pe fundul și pereții formei de tartă. Tăiați aluatul care depășește marginile formei și dați-o la frigider 30 de minute.

2

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Bateți ouăle cu zahărul tos până se îngroașă amestecul și se deschide culoarea. Adăugați coaja rasă de lămâie și apoi prin răsturnare, încorporați migdalele măcinate și, dacă vă place, scorțișoară. Turnați amestecul în formă și coaceți 30 de minute, până se rumenește și se leagă. Scoateți tarta din cuptor și lăsați-o la răcit.

3

Până când se răcește tarta, trasați crucea pe o bucată de hârtie de copt și decupați-o. Scoateți tarta din forma și puneți-o pe un platou. Încălziți gemul de caise (dacă folosiți) împreună cu 1 lingură de apă și strecurați-l. Ungeți tarta cu un strat subțire de gem. Puneți crucea din hârtie pe tartă și pudrați cu un strat gros de zahăr pudră. Ridicați crucea apucând-o concomitent de ambele margini și ridicați-o cu grijă, ca imaginea de pe tartă să rămână precisă. Serviți tarta în felii, cu frișcă lichidă, dacă vă place.

Sfat :
4

Puteți să folosiți, pentru această rețetă, migdale întregi sau măcinate. Pentru o textură mai dură, cumpărați migdale întregi și blanșați-le ( opăriți-le ) câteva minute în apă fierbinte. Decojiți-le, lăsați-le la uscat pe un șervet de bucătărie și măcinați-le cât de mărunt doriți. Migdalele măcinate cumpărate sunt soluția cea mai ușoară, dar puteți combina ambele variante.

Origini :
5

Nimeni nu știe cum a ajuns această tartă cu migdale să fie legată de sfântul protector al Spaniei, Sf. Iacob de Compostela. Însă mulți dintre pelerinii care fac drumul pe jos până la catedrala Sf. Iacob de Compostela, unul dintre locurile de pelerinaj cele mai importante din lume, luau acasă o astfel de tartă, marcată cu crucea ordinului Cavalerilor Sfântului Iacob.

Note

Tartă de Santiago