fbpx

Tarta frantuzeasca cu capsuni (Galette)

AutorDiana Bragaru
DificultateÎncepător

Tarta frantuzeasca fresh, extrem de savuroasa, rapida, potrivita pentru zilele de duminica petrecute in familie.

Galette imbina gustul minunat al untului cu savoarea dulce-acrisoara a capusnilor, dand o nota visatoare in perioada primaverii.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare20 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total1 oră

Ingrediente:

Pentru aluat :
 180 g faina de grau 000
 125 g unt 82% grasime
 1 galbenus
 ¼ linguriță(e) praf de sare
 4 apa rece
Umplutura :
 300 g capsune proaspete
 1 linguri(ă) amidon
 75 g zahar brun
 1 oz zahar vanilat Bourbon
 2 ml esenta vanilie
Pentru decor :
 1 ou-pentru uns tarta
 10 g fulgi de migdale
 10 g zahar brun
 4-6 frunze busuioc verde si mov

Mod de preparare:

Pregatirea aluatului :
1

Intr-un bol incapator punem faina de grau, peste care adaugam untul rece, de la frigider, taiat cubulete mici.
Adaugam sarea si cu ajutorul mainilor incorporam untul (prin frecare intre degete) pana obtinem o consistenta granulata.
Ulterior, punem galbenusul de ou si apa si framantam usor pana obtinem un aluat (cca 2 minute).

2

Formam o bila (ca cea din poza) pe care o impachetam intr-o folie alimenta si o dam la rece, timp in care ne ocupam de umplutura (cca 10 minute).

Umplutura :
3

Taiem capsunile in felii potrivite, peste care adaugam amidonul, zaharul brun, zaharul vanilat Bourbon si esenta de vanilie.
Amestecam usor pana se intrepatrund toate savorile.

Asamblarea tartei :
4

Aluatul rece trebuie intins direct pe foaia de copt pe care o vom pune ulterior in tava cuptorului.
Batem albusul de ou ramas dupa folosirea galbenusului si il intindem cu ajutorul unei pensule peste foaia de aluat de cca 1 cm grosime, intinsa sub forma unui cerc. Abusulul are rol de pelicula protectoare, impiedicand ca sucul fructelor sa inmoaie foaia de aluat in timpul coacerii.

5

Adaugam fructele din centrul foii spre exterior, lasand marginile de cca 4-5 cm neacoperite.
Marginile libere de aluat le aducem, peste fructe, spre centrul tartei.

Coacere si decorare :
6

Ungem pliurile tartei cu oul batut cu un praf de sare.
Presaram fulgii de migade si zaharul brun doar pe suprafata aluatului, nu si pe fructe.

7

Coacem in cuptorul preinzaclzit la 180˚C, cu functia de ventilatie activa, timp de 40 minute.

8

Dupa ce tarta s-a racit o decoram cu frunzele de busuioc si o putem servi ca atare sau putem opta pentru o cupa de inghetata langa sau un sos de vanilie.

Ingrediente

Pentru aluat :
 180 g faina de grau 000
 125 g unt 82% grasime
 1 galbenus
 ¼ linguriță(e) praf de sare
 4 apa rece
Umplutura :
 300 g capsune proaspete
 1 linguri(ă) amidon
 75 g zahar brun
 1 oz zahar vanilat Bourbon
 2 ml esenta vanilie
Pentru decor :
 1 ou-pentru uns tarta
 10 g fulgi de migdale
 10 g zahar brun
 4-6 frunze busuioc verde si mov

Direcții

Pregatirea aluatului :
1

Intr-un bol incapator punem faina de grau, peste care adaugam untul rece, de la frigider, taiat cubulete mici.
Adaugam sarea si cu ajutorul mainilor incorporam untul (prin frecare intre degete) pana obtinem o consistenta granulata.
Ulterior, punem galbenusul de ou si apa si framantam usor pana obtinem un aluat (cca 2 minute).

2

Formam o bila (ca cea din poza) pe care o impachetam intr-o folie alimenta si o dam la rece, timp in care ne ocupam de umplutura (cca 10 minute).

Umplutura :
3

Taiem capsunile in felii potrivite, peste care adaugam amidonul, zaharul brun, zaharul vanilat Bourbon si esenta de vanilie.
Amestecam usor pana se intrepatrund toate savorile.

Asamblarea tartei :
4

Aluatul rece trebuie intins direct pe foaia de copt pe care o vom pune ulterior in tava cuptorului.
Batem albusul de ou ramas dupa folosirea galbenusului si il intindem cu ajutorul unei pensule peste foaia de aluat de cca 1 cm grosime, intinsa sub forma unui cerc. Abusulul are rol de pelicula protectoare, impiedicand ca sucul fructelor sa inmoaie foaia de aluat in timpul coacerii.

5

Adaugam fructele din centrul foii spre exterior, lasand marginile de cca 4-5 cm neacoperite.
Marginile libere de aluat le aducem, peste fructe, spre centrul tartei.

Coacere si decorare :
6

Ungem pliurile tartei cu oul batut cu un praf de sare.
Presaram fulgii de migade si zaharul brun doar pe suprafata aluatului, nu si pe fructe.

7

Coacem in cuptorul preinzaclzit la 180˚C, cu functia de ventilatie activa, timp de 40 minute.

8

Dupa ce tarta s-a racit o decoram cu frunzele de busuioc si o putem servi ca atare sau putem opta pentru o cupa de inghetata langa sau un sos de vanilie.

Tarta frantuzeasca cu capsuni (Galette)