fbpx

Tartă trandafir cu mere

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Toamna este despre culori, arome, veselie, iubire… V-am adus o tartă delicioasă cu cremă de migdale și caju, decorată cu mere așezate astfel încât să formeze un trandafir și stropite cu apă de flori de trandafir. În loc de apă, la aluat am folosit cidru, pentru a fi în ton cu merele, pentru a sărbători toamna, dar și pentru un aluat mai fraged.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră 15 minute

Ingrediente:

Pentru aluatul de tartă:
 200 gr făină pentru patiserie tip 550
 100 gr unt/margarină Unirea (rece)
 sare
 1 gălbenuș mare
 cidru cât să lege aluatul (aprox 60 ml)
 40 gr Făină pentru blatul de lucru
Pentru cremă:
 100 gr unt/margarină Unirea (la temperatura camerei)
 sare
 2 ouă L
 1 albuș
 60 gr migdale măcinate
 40 gr nuci caju măcinate
 1 tbsp făină
 2 fl oz zahăr vanilat Bourbon
Pentru stratul de fructe:
 3 mere Florina
 3 apă
 1 tbsp zahăr pentru decor
 ½ tsp apă de flori de trandafir

Mod de preparare:

Aluatul de tartă:
1

Amesteci într-un bol făina de patiserie cu untul tăiat cubulețe și un praf de sare, cu mâinile sau cu o ustensilă pentru frământat. Este important ca untul să fie rece, pentru ca aluatul să fie fraged. Adaugi gălbenușul și cidrul, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 60 ml). De altfel, și cidrul va face ca aluatul să fie fraged. Nu ai nevoie de zahăr, pentru că ai cidrul care e dulce. Transferi aluatul, sfărâmicios la început, pe blatul presărat cu puțină făină și îl frămânți cât să-i dai formă. Îl dai la frigider 15 minute.

Crema cu migdale și caju:
2

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și zahărul Bourbon și dai deoparte.
Separat, bați cu mixerul untul/margarina cu gălbenușurile. Este bine ca untul să fie la temeratura camerei, astfel încât crema să iasă spumoasă. Adaugi migdalele și caju, apoi încorporezi treptat spuma de albușuri. La urmă, adaugi făina și amesteci.

Montare și coacere:
3

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de formă de tartă. Eu am folosit o tavă ceramică cu hârtie de copt pe fund, unsă cu grăsime și tapetată cu făină.
Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit.

4

Torni și nivelezi crema peste aluat. Nu ai nevoie de pesmet.
Speli merele și le tai felii subțiri, apoi le aranjezi pe tartă sub forma unui trandafir.

5

Într-un bol mic amesteci puțină apă cu zahăr și apa de flori de trandafir și umezești ușor merele cu o pensulă.

6

Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 25 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru, apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească.
Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru aluatul de tartă:
 200 gr făină pentru patiserie tip 550
 100 gr unt/margarină Unirea (rece)
 sare
 1 gălbenuș mare
 cidru cât să lege aluatul (aprox 60 ml)
 40 gr Făină pentru blatul de lucru
Pentru cremă:
 100 gr unt/margarină Unirea (la temperatura camerei)
 sare
 2 ouă L
 1 albuș
 60 gr migdale măcinate
 40 gr nuci caju măcinate
 1 tbsp făină
 2 fl oz zahăr vanilat Bourbon
Pentru stratul de fructe:
 3 mere Florina
 3 apă
 1 tbsp zahăr pentru decor
 ½ tsp apă de flori de trandafir

Indicații

Aluatul de tartă:
1

Amesteci într-un bol făina de patiserie cu untul tăiat cubulețe și un praf de sare, cu mâinile sau cu o ustensilă pentru frământat. Este important ca untul să fie rece, pentru ca aluatul să fie fraged. Adaugi gălbenușul și cidrul, cât să lege aluatul (eu am avut nevoie de 60 ml). De altfel, și cidrul va face ca aluatul să fie fraged. Nu ai nevoie de zahăr, pentru că ai cidrul care e dulce. Transferi aluatul, sfărâmicios la început, pe blatul presărat cu puțină făină și îl frămânți cât să-i dai formă. Îl dai la frigider 15 minute.

Crema cu migdale și caju:
2

Bați spumă albușurile cu un praf de sare și zahărul Bourbon și dai deoparte.
Separat, bați cu mixerul untul/margarina cu gălbenușurile. Este bine ca untul să fie la temeratura camerei, astfel încât crema să iasă spumoasă. Adaugi migdalele și caju, apoi încorporezi treptat spuma de albușuri. La urmă, adaugi făina și amesteci.

Montare și coacere:
3

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi în foaie subțire și îl transferi într-o tavă de formă de tartă. Eu am folosit o tavă ceramică cu hârtie de copt pe fund, unsă cu grăsime și tapetată cu făină.
Decupezi surplusul de aluat cu un cuțit.

4

Torni și nivelezi crema peste aluat. Nu ai nevoie de pesmet.
Speli merele și le tai felii subțiri, apoi le aranjezi pe tartă sub forma unui trandafir.

5

Într-un bol mic amesteci puțină apă cu zahăr și apa de flori de trandafir și umezești ușor merele cu o pensulă.

6

Dai tava la cuptorul preîncălzit, mai întâi 25 de minute la foc mic, să se coacă bine înăuntru, apoi 10 minute la foc mediu, să se rumenească.
Poftă Bună!

Tartă trandafir cu mere