Curatenia de primavara include si curatenia din frigider, sa ne folosim de produsele mai vechi sau aproape de starea de expirare. De aici m-am inspirat sa fac o tarta delicioasa, fresh, doar din legume diverse pe care le aveam in frigider si care cereau sa fie gatite.
Aceasta tarta merge atat la pranz, alaturi de o salata fresh de primavara sau pentru o cina mai light.
Recomand ca si inspiratie propriul frigider, atunci cand realizam tot felul de mancaruri delicioase, astfel incercam si temperarea risipei.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Primul pas este pregatirea drojdiei, pentru activarea ei. Se amesteca drojdia proaspata cu jumatate de lingurita de zahar, pana se face ca o crema. Apoi se adauga cele 3 linguri de lapte caldut, nu fierbinte, caci vom distruge bacteriile din drojdie. Presaram putina faina deasupra si lasam sa se active drojdia pentru 10 minute. Produsul astfel obtinut se numeste maia.
Amestecam faina cu oul, untul topit, condimentele si maiaua obtinuta, pana devine un aluat ferm, putin elastic, care sa se dezlipeasca foarte usor de pe peretii bolului in care a fost amestecat. Se formeaza o bila, care se acopera cu un prosop curat de bucatarie sau folie plastic, si se lasa la un loc caldut (eu de obicei il pun deasupra mobilei de bucatarie), pentru 30-40 de min, pana isi dubleaza volumul.
Se formeaza o bila, care se acopera cu un prosop curat de bucatarie sau folie de plastic, si se lasa la un loc caldut (eu de obicei il pun deasupra mobilei de bucatarie), pentru 30-40 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Sotam ceapa rosie maruntita in putin ulei, pana devine moale. Se adauga ciupercile pleurotus, taiate in bucati mai grosiere, apoi taiatile feliute adaugati si prazul maruntit, inclusiv cu partea de frunze, atat cat permite.
Dupa 10 minute, se adauga si jumatatea de ardei gras rosu, taiat cubulete si se mai lasa 10-15 minute, pana legumele sunt gatite.
La final, se adauga condimentele dupa preferinte, eu am adaugat : sare, mix piper macinat, cimbru, oregano, coriandru boabe macinat.
Cand legumele sunt gatite, se inchide focul si adaugam si maslinele fara samburi, taiate pe jumatate.
Tapetam o tava rotunda, de tarta cu un diametru de 27 cm, cu folie de copt. Pastram o bila de aluat, fix cat sa fie pe dimensiunea palmei noastra, pentru a crea acel "grilaj" de deasupra tartei.
Adaugam aluatul in tava si incepem, cu degetele cu podul palmei, modelarea aluatului pe dimensiunea tavii. Tapetam si marginea tavii cu aluat de 5 cm inaltime, ca sa formeze un fel de pereti pentru umplutura tartei.
Cand aluatul este asezat corespunzator in tava, cu o furculita incepem sa intepam tot aluatul, cat mai simetric. Acest pas ajuta aluatul sa se gateasca corespunzator si nici sa se umfle prea mult.
Turnam umplutura de legume in tava, peste aluat si o asezam, cat sa cuprinda toata tava si sa nu depaseasca peretii de aluat formati anterior.
Impartim bila de aluat, pastrata anterior, in 6-8 bucati mai mici de aluat, pentru a crea acele fasii de grilaj. Pentru a crea aceste fasii de aluat, luam fiecare bila de aluat si o frecam intre cele 2 palme, pentru a o subtia si lungi pe dimensiunea necesara. Cand e gata, atunci aplatizam cu degetele mari de la ambele maini, ca sa capete o forma plata, insa lungimea se pastreaza. Asezam fasiile astfel : 3-4 pe lungime, si 3-4 pe latime, ca sa capete aspectul de grilaj.
Pentru a orna tarta, ungem fiecare fasie cu oul batut dinainte. Presaram seminte diverse, eu am avut mix de susan alb, si seminte de floarea soarelui si adaugam si fulgi de ardei iute, pentru o cromatica reusita, dar si un gust usor spicy.
Cand incepem asamblarea tartei, din momentul modelarii aluatului in tava, nu uitam sa preincalzim cuptorul, la 200˚C.
Bagam tarta la cuptor, la o temperatura de 180˚C, pentru 30-40 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
La final, se lasa la racit pentru 5-10 minute, pe un fund de lemn, si se serveste dupa preferinte, cu o salata fresh de primavara.
Ingrediente
Indicații
Primul pas este pregatirea drojdiei, pentru activarea ei. Se amesteca drojdia proaspata cu jumatate de lingurita de zahar, pana se face ca o crema. Apoi se adauga cele 3 linguri de lapte caldut, nu fierbinte, caci vom distruge bacteriile din drojdie. Presaram putina faina deasupra si lasam sa se active drojdia pentru 10 minute. Produsul astfel obtinut se numeste maia.
Amestecam faina cu oul, untul topit, condimentele si maiaua obtinuta, pana devine un aluat ferm, putin elastic, care sa se dezlipeasca foarte usor de pe peretii bolului in care a fost amestecat. Se formeaza o bila, care se acopera cu un prosop curat de bucatarie sau folie plastic, si se lasa la un loc caldut (eu de obicei il pun deasupra mobilei de bucatarie), pentru 30-40 de min, pana isi dubleaza volumul.
Se formeaza o bila, care se acopera cu un prosop curat de bucatarie sau folie de plastic, si se lasa la un loc caldut (eu de obicei il pun deasupra mobilei de bucatarie), pentru 30-40 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Sotam ceapa rosie maruntita in putin ulei, pana devine moale. Se adauga ciupercile pleurotus, taiate in bucati mai grosiere, apoi taiatile feliute adaugati si prazul maruntit, inclusiv cu partea de frunze, atat cat permite.
Dupa 10 minute, se adauga si jumatatea de ardei gras rosu, taiat cubulete si se mai lasa 10-15 minute, pana legumele sunt gatite.
La final, se adauga condimentele dupa preferinte, eu am adaugat : sare, mix piper macinat, cimbru, oregano, coriandru boabe macinat.
Cand legumele sunt gatite, se inchide focul si adaugam si maslinele fara samburi, taiate pe jumatate.
Tapetam o tava rotunda, de tarta cu un diametru de 27 cm, cu folie de copt. Pastram o bila de aluat, fix cat sa fie pe dimensiunea palmei noastra, pentru a crea acel "grilaj" de deasupra tartei.
Adaugam aluatul in tava si incepem, cu degetele cu podul palmei, modelarea aluatului pe dimensiunea tavii. Tapetam si marginea tavii cu aluat de 5 cm inaltime, ca sa formeze un fel de pereti pentru umplutura tartei.
Cand aluatul este asezat corespunzator in tava, cu o furculita incepem sa intepam tot aluatul, cat mai simetric. Acest pas ajuta aluatul sa se gateasca corespunzator si nici sa se umfle prea mult.
Turnam umplutura de legume in tava, peste aluat si o asezam, cat sa cuprinda toata tava si sa nu depaseasca peretii de aluat formati anterior.
Impartim bila de aluat, pastrata anterior, in 6-8 bucati mai mici de aluat, pentru a crea acele fasii de grilaj. Pentru a crea aceste fasii de aluat, luam fiecare bila de aluat si o frecam intre cele 2 palme, pentru a o subtia si lungi pe dimensiunea necesara. Cand e gata, atunci aplatizam cu degetele mari de la ambele maini, ca sa capete o forma plata, insa lungimea se pastreaza. Asezam fasiile astfel : 3-4 pe lungime, si 3-4 pe latime, ca sa capete aspectul de grilaj.
Pentru a orna tarta, ungem fiecare fasie cu oul batut dinainte. Presaram seminte diverse, eu am avut mix de susan alb, si seminte de floarea soarelui si adaugam si fulgi de ardei iute, pentru o cromatica reusita, dar si un gust usor spicy.
Cand incepem asamblarea tartei, din momentul modelarii aluatului in tava, nu uitam sa preincalzim cuptorul, la 200˚C.
Bagam tarta la cuptor, la o temperatura de 180˚C, pentru 30-40 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
La final, se lasa la racit pentru 5-10 minute, pe un fund de lemn, si se serveste dupa preferinte, cu o salata fresh de primavara.