Tarte cu ciocolată, lămâie și coacăze

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Tarte cu aluat crocant, cremă de lămâie și apă de flori de portocal, glazură de ciocolată, decorate cu coacăze roșii, acrișoare și tocmai bune pentru acest desert de vară. Pentru că am avut niște forme pentru tarte ceva mai mari (diametru 12 cm), o tartă e suficientă pentru 2 persoane.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total1 oră 55 minute

Ingrediente:

Aluatul de tartă:
 95 gr unt/margarină
 190 gr făină pentru patiserie tip 550
 sare
 1 ou mare
 2 apă rece
 100 gr făină blatul de lucru
Crema de lămâie:
 200 ml lapte
 sare
 3 ml îndulcitor
 30 gr făină albă
 ½ tsp coajă rasă de lămâie
 ½ tsp apă de flori de portocal
 130 ml frișcă lichidă
 45 gr unt
Glazura de ciocolată:
 116 gr cuvertură de ciocolată neagră
 100 ml lapte
 40 gr unt
Decor:
 Coacăze roșii
 Alune de pădure

Mod de preparare:

Aluatul de tartă:
1

Se amestecă, într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă oul și se amestecă, adăugând puțină apă rece, cât să se obțină un aluat omogen. Se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină și se frământă doar cât să-i dăm formă. Nu se prelucrează aluatul prea mult, pentru a nu încălzi cu mâinile grăsimea din conținutul aluatului. Se dă la frigider măcar o jumătate de oră sau peste noapte.
Se scoate aluatul de la rece, se întinde în foaie subțirică, se decupează 4 cercuri, iar din restul de aluat se pregătesc fâșii pentru marginile tartelor. Se așază într-o tavă pregătită cu hârtie de copt (mie mi-au încăput 2 forme într-o tavă) și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Primele 15 minute se coc în orb (se așază câte o bucată de hârtie de copt pe tartă și se umple cu paste, bile ceramice sau orice greutăți doriți), apoi încă 10 minute descoperite. Se lasă la răcit.

Crema de lămâie:
2

Se pun într-o crăticioară laptele cu un praf de sare, îndulcitorul și făina albă, coaja rasă de lămâie și apa de flori de portocal, se fierb pe foc mic până se îngroașă, amestecând cu un tel. se dă de pe foc, se adaugă untul, amestecând până se topește și se lasă la răcit.
Se bate cu mixerul frișca lichidă, mai moale, apoi se încorporează treptat în crema de lămâie.

Glazura de ciocolată:
3

Se pun într-un ibric laptele, cuvertura de ciocolată neagră și untul și se fierb pe foc mic, până se topește ciocolata, iar amestecul se îngroașă ușor. Se dă de pe foc, se lasă la răcit.

Montare și decor:
4

Se umple tartele cu crema de lămâie, nivelând cu o spatulă.
Se adaugă glazura de ciocolată răcită suficient cât să o putem turna (nu foarte rece, pentru că începe să se închege).

5

Se decorează cu coacăze roșii sau orice fructe de sezon, mai acrișoare, de preferat, dar și cu alune de pădure și flori din crema de lămâie rămase.
Se dau la frigider până la servire.

Poftă Bună!

Ingrediente

Aluatul de tartă:
 95 gr unt/margarină
 190 gr făină pentru patiserie tip 550
 sare
 1 ou mare
 2 apă rece
 100 gr făină blatul de lucru
Crema de lămâie:
 200 ml lapte
 sare
 3 ml îndulcitor
 30 gr făină albă
 ½ tsp coajă rasă de lămâie
 ½ tsp apă de flori de portocal
 130 ml frișcă lichidă
 45 gr unt
Glazura de ciocolată:
 116 gr cuvertură de ciocolată neagră
 100 ml lapte
 40 gr unt
Decor:
 Coacăze roșii
 Alune de pădure

Indicații

Aluatul de tartă:
1

Se amestecă, într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă oul și se amestecă, adăugând puțină apă rece, cât să se obțină un aluat omogen. Se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină și se frământă doar cât să-i dăm formă. Nu se prelucrează aluatul prea mult, pentru a nu încălzi cu mâinile grăsimea din conținutul aluatului. Se dă la frigider măcar o jumătate de oră sau peste noapte.
Se scoate aluatul de la rece, se întinde în foaie subțirică, se decupează 4 cercuri, iar din restul de aluat se pregătesc fâșii pentru marginile tartelor. Se așază într-o tavă pregătită cu hârtie de copt (mie mi-au încăput 2 forme într-o tavă) și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Primele 15 minute se coc în orb (se așază câte o bucată de hârtie de copt pe tartă și se umple cu paste, bile ceramice sau orice greutăți doriți), apoi încă 10 minute descoperite. Se lasă la răcit.

Crema de lămâie:
2

Se pun într-o crăticioară laptele cu un praf de sare, îndulcitorul și făina albă, coaja rasă de lămâie și apa de flori de portocal, se fierb pe foc mic până se îngroașă, amestecând cu un tel. se dă de pe foc, se adaugă untul, amestecând până se topește și se lasă la răcit.
Se bate cu mixerul frișca lichidă, mai moale, apoi se încorporează treptat în crema de lămâie.

Glazura de ciocolată:
3

Se pun într-un ibric laptele, cuvertura de ciocolată neagră și untul și se fierb pe foc mic, până se topește ciocolata, iar amestecul se îngroașă ușor. Se dă de pe foc, se lasă la răcit.

Montare și decor:
4

Se umple tartele cu crema de lămâie, nivelând cu o spatulă.
Se adaugă glazura de ciocolată răcită suficient cât să o putem turna (nu foarte rece, pentru că începe să se închege).

5

Se decorează cu coacăze roșii sau orice fructe de sezon, mai acrișoare, de preferat, dar și cu alune de pădure și flori din crema de lămâie rămase.
Se dau la frigider până la servire.

Poftă Bună!

Tarte cu ciocolată, lămâie și coacăze