Tort Brăduţ de Crăciun

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Am pregătit cu mult drag pentru ai mei un tort Brăduţ de Crăciun din foi de pandişpan, între care alternează cremele mele preferate: cea cu alune de pădure şi crema de ciocolată cu alune, înveselite cu aroma feliilor de portocală. L-am ornat cu frişcă pe care am colorat-o în verde cu puţin colorant alimentar. Nu este un verde intens pentru a nu depăşi dozajul de colorant. Şi cum orice brad trebuie împodobit, l-am decorat cu ornamente de sărbătoare: perluţe pe post de instalaţie, fulgi de zahăr ca ornamente, iar zăpada este din cocos. Nu am uitat de cadouri, pe-acestea le-am făcut din alune de pădure şi nuci trase în ciocolată albă, apoi date prin zahăr colorat, pe care le-am aşezat la bază.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total3 ore 15 minute

Ingrediente:

pentru foile de pandişpan avem nevoie de:
 10 ouă (medii)
 sare
 8 zahăr
 250 ml ulei
 10 făină
 1 oz praf de copt
pentru crema cu alune de pădure:
 250 gr cremă mascarpone
 1 tbsp zahăr pudră
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 300 ml frişcă lichidă
 50 gr ciocolată neagră pentru crema de ciocolată
 1 portocală
 2 alune de pădure rumenite şi măcinate
pentru decor:
 200 ml frişcă lichidă
 colorant alimentar verde
 Zahăr colorat
 Perluţe de zahăr
 Fulgi de zahăr
 O lingură fulgi de cocos
 50 g ciocolată albă
 Câteva alune de pădure
 Câteva nuci

Mod de preparare:

Foile de pandişpan:
1

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul, apoi gălbenuşurile unul câte unul. Se toarnă în fir subţire uleiul, amestecând. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, omogenizând. Se toarnă compoziţia în crăticioare de mărimi diferite. Eu am copt în 3 crăticioare şi pentru că aveam nevoie şi de foi mai mici şi nu aveam forme de copt atât de mici, am ales să torn din compoziţie şi într-o tavă pătrată, toate pregătite cu foaie de copt. Se coc pe rând, la foc potrivit, aprox 10-15 min sau până trec testul scobitorii. Nu trebuie să fie rumene deasupra pentru că se vor usca. Se lasă la răcit.

Decoraţiunile:
2

Se rumenesc alunele de pădure într-o crăticioară, cu puţină sare. Se lasă la răcit, de decojesc.
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, cât să devină mai vâscoasă.
Doar o mână de alune se râşneşte pentru creme, restul se dau prin ciocolată albă. Se dau şi nucile prin ciocolată. Apoi aceste ornamente care vor servi drept daruri le dăm prin zahăr colorat. Din ciocolata albă rămasă se formează o stea pe o hârtie de copt. Se dau la frigider până la utilizare.

Cremele cu alune de pădure:
3

Se bate cu mixerul crema mascarpone împreună cu frişca lichidă, zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi alunele de pădure (aprox 2 linguri). Mai departe, din cremă se păstrează două treimi albe, iar o treime se amestecă într-un castronel cu puţină ciocolată neagră topită şi răcorită.

Montare şi decor:
4

Eu am folosit cele 3 foi coapte în crăticioare şi am mai decupat 3 foi mai mici din blatul mai mare.
Se distribuie uniform cremele între foile de pandişpan, având grijă să alternăm pe cea albă cu cea în care am pus ciocolată. Se decupează din portocală felii subţiri, printre pieliţe, astfel încât să scoatem doar pulpa. Se aşază feliile pe fiecare nivel. Crema albă a fost suficientă cât să îmbrac într-un strat subţire şi tortul.

5

Pentru aspectul de brad propriu-zis: se bate frişca lichidă împreună cu o linguriţă de colorant alimentar verde (respectaţi doza recomandată pe produs!) până devine consistentă şi cremoasă. Se decorează brăduţul, apoi se împodobeşte după gust şi imaginaţie.
Se dă la rece până la servire.

6

Sfaturi:
Am ales să nu-l însiropez, pentru a-l face mai stabil.

Porţii: 20
Timp de coacere: 15 min fiecare foaie, iar în funcţie de cum vă încap în cuptor, aprox 45 min în total

Ingrediente

pentru foile de pandişpan avem nevoie de:
 10 ouă (medii)
 sare
 8 zahăr
 250 ml ulei
 10 făină
 1 oz praf de copt
pentru crema cu alune de pădure:
 250 gr cremă mascarpone
 1 tbsp zahăr pudră
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 300 ml frişcă lichidă
 50 gr ciocolată neagră pentru crema de ciocolată
 1 portocală
 2 alune de pădure rumenite şi măcinate
pentru decor:
 200 ml frişcă lichidă
 colorant alimentar verde
 Zahăr colorat
 Perluţe de zahăr
 Fulgi de zahăr
 O lingură fulgi de cocos
 50 g ciocolată albă
 Câteva alune de pădure
 Câteva nuci

Indicații

Foile de pandişpan:
1

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul, apoi gălbenuşurile unul câte unul. Se toarnă în fir subţire uleiul, amestecând. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, omogenizând. Se toarnă compoziţia în crăticioare de mărimi diferite. Eu am copt în 3 crăticioare şi pentru că aveam nevoie şi de foi mai mici şi nu aveam forme de copt atât de mici, am ales să torn din compoziţie şi într-o tavă pătrată, toate pregătite cu foaie de copt. Se coc pe rând, la foc potrivit, aprox 10-15 min sau până trec testul scobitorii. Nu trebuie să fie rumene deasupra pentru că se vor usca. Se lasă la răcit.

Decoraţiunile:
2

Se rumenesc alunele de pădure într-o crăticioară, cu puţină sare. Se lasă la răcit, de decojesc.
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, cât să devină mai vâscoasă.
Doar o mână de alune se râşneşte pentru creme, restul se dau prin ciocolată albă. Se dau şi nucile prin ciocolată. Apoi aceste ornamente care vor servi drept daruri le dăm prin zahăr colorat. Din ciocolata albă rămasă se formează o stea pe o hârtie de copt. Se dau la frigider până la utilizare.

Cremele cu alune de pădure:
3

Se bate cu mixerul crema mascarpone împreună cu frişca lichidă, zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi alunele de pădure (aprox 2 linguri). Mai departe, din cremă se păstrează două treimi albe, iar o treime se amestecă într-un castronel cu puţină ciocolată neagră topită şi răcorită.

Montare şi decor:
4

Eu am folosit cele 3 foi coapte în crăticioare şi am mai decupat 3 foi mai mici din blatul mai mare.
Se distribuie uniform cremele între foile de pandişpan, având grijă să alternăm pe cea albă cu cea în care am pus ciocolată. Se decupează din portocală felii subţiri, printre pieliţe, astfel încât să scoatem doar pulpa. Se aşază feliile pe fiecare nivel. Crema albă a fost suficientă cât să îmbrac într-un strat subţire şi tortul.

5

Pentru aspectul de brad propriu-zis: se bate frişca lichidă împreună cu o linguriţă de colorant alimentar verde (respectaţi doza recomandată pe produs!) până devine consistentă şi cremoasă. Se decorează brăduţul, apoi se împodobeşte după gust şi imaginaţie.
Se dă la rece până la servire.

6

Sfaturi:
Am ales să nu-l însiropez, pentru a-l face mai stabil.

Porţii: 20
Timp de coacere: 15 min fiecare foaie, iar în funcţie de cum vă încap în cuptor, aprox 45 min în total

Tort Brăduţ de Crăciun