Tort cu ciocolată și dantele

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Cine ar ghici că în spatele unui decor delicat cu flori colorate și dantele de zahăr, se ascunde un blat de cacao, nu prea dulce, cu note robuste, însiropat cu cafea, umplut cu cremă ganache? Un echilibru între feminin și masculin, un fel de yin și yang.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total1 oră 55 minute

Ingrediente:

Blat:
 200 gr unt gras moale
 sare
 6 ouă mari
 5 ml îndulcitor
 65 ml lapte
 30 gr cacao
 190 gr făină
 7 gr praf de copt
Pentru însiropat:
 400 ml apă
 2 ml îndulcitor
 4 tsp cafea solubilă
Pentru crema ganache:
 120 gr bănuți de ciocolată cu lapte Callebaut 33,6% cacao
 230 ml frişcă lichidă
Pentru decor:
 250 ml frişcă lichidă
 250 gr cremă mascarpone
 Un vârf de cuțit colorant alimentar roșu gel
 Un vârf de cuțit colorant alimentar galben gel
 Zahăr colorat verde
 perle de zahăr
 2 dantelă de zahăr (40 cm fiecare)

Mod de preparare:

Blatul:
1

Bați cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul și dai deoparte.
Separat, bați untul cu mixerul, până se deschide ușor la culoare, adaugi treptat gălbenuşurile, laptele, cacaoa, praful de copt. Încorporezi ½ din cantitatea de făină, 1/2 din albuşurile bătute spumă, apoi restul de făină și restul de albușuri.
Obții o compoziţie cremoasă (ca la negresă) pe care o torni într-o tavă pregătită cu foaie de copt sau unsă cu grăsime și dai la cuptorul preîncălzit aprox 25 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.
Tai blatul în 3 foi.

Pentru însiropat:
2

Pregătești cafeaua (din cafea solubilă, nu măcinată, pentru că e mai fină și nu mai e nevoie să o strecori, dar și pentru că are o aromă mai intensă). Lași la răcit.

Crema ganache:
3

Pui pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata, iar când s-a topit ciocolata, amesteci bine și dai la rece. Bați cu mixerul sau cu o spatulă, pentru o consistență fină, cremoasă.

Montare și decor:
4

Umpli tortul cu crema ganache.
Pentru decor, pregătești o cremă albă: bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi mascarponele și mai amesteci până capătă o consistență cremoasă.
Îmbraci tortul în alb.
Crema rămasă o împarți în 2 boluri și o amesteci cu colorant alimentar roșu, respectiv galben. Umpli un poș cu cele 2 culori, alternându-le și decorezi tortul cu flori mari, colorate, perle de zahăr și zahăr colorat pe capac, iar cu dantelele pe margine.

5

Sfaturi și trucuri:
Dacă optezi să decorezi tortul cu dantele de zahăr, pregătește decorațiunile cu o zi înainte, astfel încât decoratul să meargă mai ușor.

Poftă Bună!

Ingrediente

Blat:
 200 gr unt gras moale
 sare
 6 ouă mari
 5 ml îndulcitor
 65 ml lapte
 30 gr cacao
 190 gr făină
 7 gr praf de copt
Pentru însiropat:
 400 ml apă
 2 ml îndulcitor
 4 tsp cafea solubilă
Pentru crema ganache:
 120 gr bănuți de ciocolată cu lapte Callebaut 33,6% cacao
 230 ml frişcă lichidă
Pentru decor:
 250 ml frişcă lichidă
 250 gr cremă mascarpone
 Un vârf de cuțit colorant alimentar roșu gel
 Un vârf de cuțit colorant alimentar galben gel
 Zahăr colorat verde
 perle de zahăr
 2 dantelă de zahăr (40 cm fiecare)

Indicații

Blatul:
1

Bați cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul și dai deoparte.
Separat, bați untul cu mixerul, până se deschide ușor la culoare, adaugi treptat gălbenuşurile, laptele, cacaoa, praful de copt. Încorporezi ½ din cantitatea de făină, 1/2 din albuşurile bătute spumă, apoi restul de făină și restul de albușuri.
Obții o compoziţie cremoasă (ca la negresă) pe care o torni într-o tavă pregătită cu foaie de copt sau unsă cu grăsime și dai la cuptorul preîncălzit aprox 25 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.
Tai blatul în 3 foi.

Pentru însiropat:
2

Pregătești cafeaua (din cafea solubilă, nu măcinată, pentru că e mai fină și nu mai e nevoie să o strecori, dar și pentru că are o aromă mai intensă). Lași la răcit.

Crema ganache:
3

Pui pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata, iar când s-a topit ciocolata, amesteci bine și dai la rece. Bați cu mixerul sau cu o spatulă, pentru o consistență fină, cremoasă.

Montare și decor:
4

Umpli tortul cu crema ganache.
Pentru decor, pregătești o cremă albă: bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi mascarponele și mai amesteci până capătă o consistență cremoasă.
Îmbraci tortul în alb.
Crema rămasă o împarți în 2 boluri și o amesteci cu colorant alimentar roșu, respectiv galben. Umpli un poș cu cele 2 culori, alternându-le și decorezi tortul cu flori mari, colorate, perle de zahăr și zahăr colorat pe capac, iar cu dantelele pe margine.

5

Sfaturi și trucuri:
Dacă optezi să decorezi tortul cu dantele de zahăr, pregătește decorațiunile cu o zi înainte, astfel încât decoratul să meargă mai ușor.

Poftă Bună!

Note

Tort cu ciocolată și dantele