Tort cu trandafiri, volănașe și cremă de zmeură

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

De Sf. Stelian o serbăm pe una dintre surorile mele. De data aceasta, blatul de tort l-am pregătit după rețeta bunicii, adăugând unt la blatul cu nuci. Mi s-a părut mai bun așa. Apoi am ales o cremă de zmeură și l-am decorat cu volănașe și trandafiri.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total2 ore 55 minute

Ingrediente:

pentru blat avem nevoie de:
 5 ouă
 200 gr unt
 sare
 7 ml îndulcitor
 3 făină
 6 nucă măcinată
 1 oz praf de copt
pentru crema de zmeură:
 8 gem de zmeură
 4 apă
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 250 gr cremă mascarpone
 100 ml frişcă lichidă
pentru sirop:
 400 ml apă
 4 ml îndulcitor
 Sucul de la o portocală
 1 tsp esenţă de rom
pentru decor :
 250 ml frişcă lichidă
 250 gr cremă mascarpone
 1 tsp cacao
 1 tsp zahăr pudră cu aromă de rom
 Colorant alimentar natural pudră roșu
 Colorant alimentar natural pudră galben
 ornamente de zahăr

Mod de preparare:

Blatul:
1

Se bat spumă albuşurile cu 2,5 ml îndulcitor şi un praf de sare.
Separat, se amestecă gălbenuşurile cu 5 ml îndulcitor, untul, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri.
Se adaugă și praful de copt, nuca şi făina, amestecând bine. Se obţine o compoziție pufoasă, care se toarnă într-o formă rotundă pregătită cu foaie de copt. Se coace la foc mic, aprox 25-30 de minute. Se lasă la răcit.

Siropul:
2

Se prepară un sirop din 400 ml apă, 4 ml îndulcitor, sucul de la o portocală, se lasă să fiarbă 5-8 minute, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.

Crema de zmeură:
3

Se desface gemul de zmeură (eu am avut gem de casă) în puțină apă, se lasă la răcit, se strecoară de sâmburi.
Se amestecă o cutie de cremă mascarpone cu 100 ml frişcă lichidă, cu mixerul, se adaugă și zahărul Bourbon și spuma de zmeură, omogenizând.

Montare şi decor:
4

Se taie tortul în două foi, se îndepărtează capacul, se însiropează, se umple cu cremă, așezând capacul la mijloc, între foi.

5

Se amestecă 250 g cremă mascarpone cu 250 ml frişcă lichidă și o linguriță de zahăr cu aromă de rom, cu mixerul, se îmbracă tortul într-un strat superficial, apoi din crema ce rămâne se împarte în mai multe castronele pentru a adăuga coloranți alimentari. Eu am folosit unii naturali, tip pudră, în 3 castronele, pentru a obține culoarea piersicii, roz pal și roz intens.

6

Se ornează tortul cu volănașe și trandafiri, cu ajutorul unui poș, folosind diferite duze.

7

Două linguri de cremă se amestecă cu puțină cacao, pentru scrisul de pe tort.
Se decorează cu onamente de zahăr.
Poftă Bună!

Ingrediente

pentru blat avem nevoie de:
 5 ouă
 200 gr unt
 sare
 7 ml îndulcitor
 3 făină
 6 nucă măcinată
 1 oz praf de copt
pentru crema de zmeură:
 8 gem de zmeură
 4 apă
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 250 gr cremă mascarpone
 100 ml frişcă lichidă
pentru sirop:
 400 ml apă
 4 ml îndulcitor
 Sucul de la o portocală
 1 tsp esenţă de rom
pentru decor :
 250 ml frişcă lichidă
 250 gr cremă mascarpone
 1 tsp cacao
 1 tsp zahăr pudră cu aromă de rom
 Colorant alimentar natural pudră roșu
 Colorant alimentar natural pudră galben
 ornamente de zahăr

Indicații

Blatul:
1

Se bat spumă albuşurile cu 2,5 ml îndulcitor şi un praf de sare.
Separat, se amestecă gălbenuşurile cu 5 ml îndulcitor, untul, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri.
Se adaugă și praful de copt, nuca şi făina, amestecând bine. Se obţine o compoziție pufoasă, care se toarnă într-o formă rotundă pregătită cu foaie de copt. Se coace la foc mic, aprox 25-30 de minute. Se lasă la răcit.

Siropul:
2

Se prepară un sirop din 400 ml apă, 4 ml îndulcitor, sucul de la o portocală, se lasă să fiarbă 5-8 minute, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi se lasă la răcit.

Crema de zmeură:
3

Se desface gemul de zmeură (eu am avut gem de casă) în puțină apă, se lasă la răcit, se strecoară de sâmburi.
Se amestecă o cutie de cremă mascarpone cu 100 ml frişcă lichidă, cu mixerul, se adaugă și zahărul Bourbon și spuma de zmeură, omogenizând.

Montare şi decor:
4

Se taie tortul în două foi, se îndepărtează capacul, se însiropează, se umple cu cremă, așezând capacul la mijloc, între foi.

5

Se amestecă 250 g cremă mascarpone cu 250 ml frişcă lichidă și o linguriță de zahăr cu aromă de rom, cu mixerul, se îmbracă tortul într-un strat superficial, apoi din crema ce rămâne se împarte în mai multe castronele pentru a adăuga coloranți alimentari. Eu am folosit unii naturali, tip pudră, în 3 castronele, pentru a obține culoarea piersicii, roz pal și roz intens.

6

Se ornează tortul cu volănașe și trandafiri, cu ajutorul unui poș, folosind diferite duze.

7

Două linguri de cremă se amestecă cu puțină cacao, pentru scrisul de pe tort.
Se decorează cu onamente de zahăr.
Poftă Bună!

Note

Tort cu trandafiri, volănașe și cremă de zmeură