Tort cu zmeură, pictat cu flori, lavandă și spice

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Azi împlinesc 33 de ani. Sunt recunoscătoare pentru tot ce am realizat până acum. Nu mă simt nici tânără, nici bătrână. Încă am o grămadă de așteptări, aștept marea iubire, îmi doresc să-mi întemeiez o familie și să am o emisiune culinară, să-mi public cărți cu rețete și să-mi împărtășesc cu voi rețetele. Vă mulțumesc tuturor pentru fiecare apreciere la rețetele mele!

Am pregătit un tort pictat, cu flori de lavandă, sânziană și spice. Pentru umplutură, am folosit mascarpone, frișcă, apă de flori de portocal, coajă de lămâie și zmeură proaspătă. Ador zmeura.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire3 ore 25 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total3 ore 50 minute

Ingrediente:

Pentru blat:
 6 ouă mari
 sare
 5 ml îndulcitor
 7 gr praf de copt
 90 gr nucă măcinată
 55 gr făină albă
Pentru sirop:
 400 ml apă
 1 tsp coajă de portocală aromată cu vanilie și whisky
 5 ml îndulcitor
 30 ml whisky
Pentru cremă:
 50 gr cremă mascarpone
 100 ml frișcă lichidă
 ½ tsp apă de flori de portocal
 ½ tsp coajă de lămâie
 150 gr zmeură
Pentru decor:
 200 gr cremă mascarpone
 200 ml frișcă lichidă
 Un vârf de cuțit colorant alimentar gel galben lămâie
 Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu căpșună
 Un vârf de cuțit colorant alimentar gel albastru
 zmeură

Mod de preparare:

Pentru blat:
1

Separi ouăle. Bați spumă albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, adaugi praful de copt și omogenizezi. Apoi adaugi nuca și făina, amestecând cu mișcări largi, pentru a păstra compoziția aerată.
Torni aluatul în două forme de copt, pregătite cu hârtie de copt. Dai la cuptorul preîncălzit, 25 de minute, la foc mic (sau până trec testul scobitorii).
Lași la răcit.

Pentru sirop:
2

Fierbi două-trei minute apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, lași la răcit, apoi adaugi whisky.

Crema:
3

Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele, apa de flori de portocal și coaja de lămâie. Speli zmeura, o zvânți pe un șervet de bucătărie și apoi o zdrobești cu furculița și o adaugi la cremă. Pentru mine, este cea mai bună cremă de vară, nu este grea, grețoasă, ci florală, fructată, acrișoară și răcoritoare. Poți folosi și dulceață, însă îți recomand să folosești fructe proaspete, să vezi ce aromă și savoare poate avea o cremă.

Montare:
4

Însiropezi blaturile, adaugi pe blatul de bază crema și o nivelezi cu o spatulă. Adaugi blatul-capac.

Decor:
5

Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele. Îmbraci tortul în alb. Apoi crema rămasă o împarți în mai multe boluri, adăugând coloranți alimentari, pentru a obține diferite nuanțe și tonuri.

Tehnici:
6

Mai întâi fă-ți o schiță pe o hârtie de același diametru ca tortul. Te va ajuta să ai în minte clar desenul și să nu te răzgândești pe parcurs, ci să urmezi schema.
Trasează imaginar sau foarte ușor pe capac florile și ce vrei să pictezi.
Colorează cremele în boluri mici pentru a le putea adăuga ulterior din bolul cu cremă albă, dacă vrei să deschizi mai apoi culorile cu un ton sau două.

Culori:
7

Cu verde am trasat tijele și tulpinile. Cu galben deschis, am pictat florile de sânziană, în partea de jos a capacului.

8

Cu galben închis am format spicele.

9

Cu mov am pictat florile de lavandă.

Ustensile:
10

Am cumpărat niște cuțite și pensule pentru pictură, pe care le folosesc numai la torturi.
Am folosit cuțitul pentru frunze, tije și floarea galbenă și o pensulă subțire pentru detalii, cum ar fi adăugarea unor puncte din cremă albă, pentru efect de lumină.
Florile de lavandă și de sânziană le-am șprițat cu poșul cu un dui stelat, cât mai mic.
Spicele le-am șprițat cu poșul cu un dui rotund, mic.
La final, poți adăuga puțină zmeură spălată, uscată și tăiată bucățele, care să semene cu niște boboci de flori.
Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru blat:
 6 ouă mari
 sare
 5 ml îndulcitor
 7 gr praf de copt
 90 gr nucă măcinată
 55 gr făină albă
Pentru sirop:
 400 ml apă
 1 tsp coajă de portocală aromată cu vanilie și whisky
 5 ml îndulcitor
 30 ml whisky
Pentru cremă:
 50 gr cremă mascarpone
 100 ml frișcă lichidă
 ½ tsp apă de flori de portocal
 ½ tsp coajă de lămâie
 150 gr zmeură
Pentru decor:
 200 gr cremă mascarpone
 200 ml frișcă lichidă
 Un vârf de cuțit colorant alimentar gel galben lămâie
 Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu căpșună
 Un vârf de cuțit colorant alimentar gel albastru
 zmeură

Indicații

Pentru blat:
1

Separi ouăle. Bați spumă albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, adaugi praful de copt și omogenizezi. Apoi adaugi nuca și făina, amestecând cu mișcări largi, pentru a păstra compoziția aerată.
Torni aluatul în două forme de copt, pregătite cu hârtie de copt. Dai la cuptorul preîncălzit, 25 de minute, la foc mic (sau până trec testul scobitorii).
Lași la răcit.

Pentru sirop:
2

Fierbi două-trei minute apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, lași la răcit, apoi adaugi whisky.

Crema:
3

Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele, apa de flori de portocal și coaja de lămâie. Speli zmeura, o zvânți pe un șervet de bucătărie și apoi o zdrobești cu furculița și o adaugi la cremă. Pentru mine, este cea mai bună cremă de vară, nu este grea, grețoasă, ci florală, fructată, acrișoară și răcoritoare. Poți folosi și dulceață, însă îți recomand să folosești fructe proaspete, să vezi ce aromă și savoare poate avea o cremă.

Montare:
4

Însiropezi blaturile, adaugi pe blatul de bază crema și o nivelezi cu o spatulă. Adaugi blatul-capac.

Decor:
5

Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele. Îmbraci tortul în alb. Apoi crema rămasă o împarți în mai multe boluri, adăugând coloranți alimentari, pentru a obține diferite nuanțe și tonuri.

Tehnici:
6

Mai întâi fă-ți o schiță pe o hârtie de același diametru ca tortul. Te va ajuta să ai în minte clar desenul și să nu te răzgândești pe parcurs, ci să urmezi schema.
Trasează imaginar sau foarte ușor pe capac florile și ce vrei să pictezi.
Colorează cremele în boluri mici pentru a le putea adăuga ulterior din bolul cu cremă albă, dacă vrei să deschizi mai apoi culorile cu un ton sau două.

Culori:
7

Cu verde am trasat tijele și tulpinile. Cu galben deschis, am pictat florile de sânziană, în partea de jos a capacului.

8

Cu galben închis am format spicele.

9

Cu mov am pictat florile de lavandă.

Ustensile:
10

Am cumpărat niște cuțite și pensule pentru pictură, pe care le folosesc numai la torturi.
Am folosit cuțitul pentru frunze, tije și floarea galbenă și o pensulă subțire pentru detalii, cum ar fi adăugarea unor puncte din cremă albă, pentru efect de lumină.
Florile de lavandă și de sânziană le-am șprițat cu poșul cu un dui stelat, cât mai mic.
Spicele le-am șprițat cu poșul cu un dui rotund, mic.
La final, poți adăuga puțină zmeură spălată, uscată și tăiată bucățele, care să semene cu niște boboci de flori.
Poftă Bună!

Note

Tort cu zmeură, pictat cu flori, lavandă și spice