Tort de Linz

AutorKristina
DificultateIntermediar

Acest tort clasic se poate prepara și pentru păstrare. Învelit în folie de aluminiu, se poate ține 2 luni.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare1 oră 20 minuteTimp total1 oră 50 minute

Ingrediente:

Pentru o formă de tort cu fund detașabil ( 28 cm Ø )
Pentru aluat
 300 gr făină
 300 gr unt
 300 gr alune măcinate
 220 gr zahăr
 1 ou
 ½ tsp praf de cuișoare
 1 tsp praf de scorțisoară
 coaja și zeama de la 1/2 lămâie
Pentru decorat
 1 blat de napolitană
 250 gr dulceață de coacăze
 1 gălbenuș
 40 gr migdale feliate
 4 de zahăr pudră

Mod de preparare:

1

Se amestecă făina cu untul. Se frământă împreună cu restul ingredientelor. Se modelează aluatul sub formă de bilă, se învelește în folie și se ține 30 de minute la rece. Se încinge cuptorul la 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3).

2

Două treimi din aluat se întind pe fundul formei. Se așează blatul de napolitană deasupra și se unge cu dulceață, lăsând o margine liberă de circa 2 cm.

3

Din două treimi din aluatul rămas se modelează șnururi groase cât un creion și se așează pe suprafața tortului sub formă de plasă. Din restul de aluat se modelează un șnur mai gros. Acesta se așează pe marginea tortului și se apasă bine.

4

Se bate gălbenușul. Se unge suprafața tortului cu el și se presară migdalele deasupra.

5

Se introduce tortul pentru 50 de minute la cuptor, până se rumenește. Se scoate, se lasă să se răcească și se scoate din formă. Înainte de servire, se presară zahăr pudră peste tort.

Ingrediente

Pentru o formă de tort cu fund detașabil ( 28 cm Ø )
Pentru aluat
 300 gr făină
 300 gr unt
 300 gr alune măcinate
 220 gr zahăr
 1 ou
 ½ tsp praf de cuișoare
 1 tsp praf de scorțisoară
 coaja și zeama de la 1/2 lămâie
Pentru decorat
 1 blat de napolitană
 250 gr dulceață de coacăze
 1 gălbenuș
 40 gr migdale feliate
 4 de zahăr pudră

Indicații

1

Se amestecă făina cu untul. Se frământă împreună cu restul ingredientelor. Se modelează aluatul sub formă de bilă, se învelește în folie și se ține 30 de minute la rece. Se încinge cuptorul la 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3).

2

Două treimi din aluat se întind pe fundul formei. Se așează blatul de napolitană deasupra și se unge cu dulceață, lăsând o margine liberă de circa 2 cm.

3

Din două treimi din aluatul rămas se modelează șnururi groase cât un creion și se așează pe suprafața tortului sub formă de plasă. Din restul de aluat se modelează un șnur mai gros. Acesta se așează pe marginea tortului și se apasă bine.

4

Se bate gălbenușul. Se unge suprafața tortului cu el și se presară migdalele deasupra.

5

Se introduce tortul pentru 50 de minute la cuptor, până se rumenește. Se scoate, se lasă să se răcească și se scoate din formă. Înainte de servire, se presară zahăr pudră peste tort.

Tort de Linz