Tort duo, cu nuci, cacao și cremă de lămâie

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Tort cu două blaturi : unul de nucă, altul de cacao, cremă de lămâie, decorat cu flori și fluturi.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total2 ore 55 minute

Ingrediente:

Pentru blat avem nevoie de :
 6 ouă L
 sare
 5 ml îndulcitor
 4 ulei
 4 nucă măcinată
 5 făină
 1 oz praf de copt
 1 tbsp cacao
Pentru sirop :
 400 ml apă
 1 tbsp zahăr
 1 tsp esenţă de rom
Pentru crema de lămâie :
 2 gălbenușuri
 400 ml lapte
 sare
 45 gr făină
 5 ml îndulcitor
 ½ tsp esență de vanilie
 1 tsp coajă de lămâie
 85 gr unt
 45 ml frișcă lichidă
Pentru decor :
 300 ml frișcă lichidă
 1 tsp colorant natural pudră lila
 1 tsp colorant natural pudră orange
 2 apă fierbinte
 50 gr cuvertură de ciocolată neagră
 1 tbsp lapte
 Fluturi de zahăr
 Fluturi de napolitană

Mod de preparare:

Pregatirea blatului :
1

Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul, se adaugă treptat gălbenuşurile şi uleiul. Se adaugă nuca măcinată, făina şi praful de copt, amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru a aera compoziţia.
Se toarnă jumătate din compoziție în alt bol, pentru a o amesteca cu pudra de cacao.
Se toarnă acum cele două compoziții în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt şi se coc la foc mic, aproximativ 30 de minute sau până trec testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Crema :
2

Într-o crăticioară, se amestecă două gălbenușuri cu un praf de sare, îndulcitorul, laptele, esența de vanilie și făina. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu, să nu se lipească. Se dă de pe foc, se adaugă untul și coaja de lămâie. Se amestecă și se lasă la răcit. Se adaugă apoi frișca lichidă și se bate un pic cu mixerul până devine fină, cremoasă.

Siropul :
3

Se fierb apa cu zahărul, câteva minute, se ia focul, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.

Montare :
4

Se taie fiecare blat în două foi. Se ditribuie uniform crema de vanilie între foile de blat.

Decor :
5

Se bate frișca lichidă, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. O treime din frișcă rămâne albă și se îmbracă tortul cu ea. O treime din frișcă se amestecă împreună cu colorantul alimentar lila (desfăcut într-o linguriță de apă fierbinte), iar ultima treime cu colorant alimentar orange (desfăcut tot într-o linguriță de apă fierbinte).
Cuvertura de ciocolată împreună cu laptele se topesc pe baie de abur, se lasă la răcit, astfel încât glazura să devină vâscoasă, apoi se toarnă într-o pungă şi se prelinge pe tort, dar numai peste margine.
Cu frișca colorată mai devreme se umple două poșuri și se ornează tortul cu floricele. Se decorează cu fluturi de zahăr și de napolitană.

Sfat :
6

Laptele adăugat la glazura de ciocolată îi va da o textură catifelată și vă va ajuta să nu se mai închege așa repede (care are tendința să se închege fiind încă fierbinte), în plus va curge frumos peste tort.

Ingrediente

Pentru blat avem nevoie de :
 6 ouă L
 sare
 5 ml îndulcitor
 4 ulei
 4 nucă măcinată
 5 făină
 1 oz praf de copt
 1 tbsp cacao
Pentru sirop :
 400 ml apă
 1 tbsp zahăr
 1 tsp esenţă de rom
Pentru crema de lămâie :
 2 gălbenușuri
 400 ml lapte
 sare
 45 gr făină
 5 ml îndulcitor
 ½ tsp esență de vanilie
 1 tsp coajă de lămâie
 85 gr unt
 45 ml frișcă lichidă
Pentru decor :
 300 ml frișcă lichidă
 1 tsp colorant natural pudră lila
 1 tsp colorant natural pudră orange
 2 apă fierbinte
 50 gr cuvertură de ciocolată neagră
 1 tbsp lapte
 Fluturi de zahăr
 Fluturi de napolitană

Indicații

Pregatirea blatului :
1

Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul, se adaugă treptat gălbenuşurile şi uleiul. Se adaugă nuca măcinată, făina şi praful de copt, amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru a aera compoziţia.
Se toarnă jumătate din compoziție în alt bol, pentru a o amesteca cu pudra de cacao.
Se toarnă acum cele două compoziții în două forme rotunde pregătite cu foaie de copt şi se coc la foc mic, aproximativ 30 de minute sau până trec testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Crema :
2

Într-o crăticioară, se amestecă două gălbenușuri cu un praf de sare, îndulcitorul, laptele, esența de vanilie și făina. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu, să nu se lipească. Se dă de pe foc, se adaugă untul și coaja de lămâie. Se amestecă și se lasă la răcit. Se adaugă apoi frișca lichidă și se bate un pic cu mixerul până devine fină, cremoasă.

Siropul :
3

Se fierb apa cu zahărul, câteva minute, se ia focul, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.

Montare :
4

Se taie fiecare blat în două foi. Se ditribuie uniform crema de vanilie între foile de blat.

Decor :
5

Se bate frișca lichidă, până devine cremoasă, dar nu vârtoasă. O treime din frișcă rămâne albă și se îmbracă tortul cu ea. O treime din frișcă se amestecă împreună cu colorantul alimentar lila (desfăcut într-o linguriță de apă fierbinte), iar ultima treime cu colorant alimentar orange (desfăcut tot într-o linguriță de apă fierbinte).
Cuvertura de ciocolată împreună cu laptele se topesc pe baie de abur, se lasă la răcit, astfel încât glazura să devină vâscoasă, apoi se toarnă într-o pungă şi se prelinge pe tort, dar numai peste margine.
Cu frișca colorată mai devreme se umple două poșuri și se ornează tortul cu floricele. Se decorează cu fluturi de zahăr și de napolitană.

Sfat :
6

Laptele adăugat la glazura de ciocolată îi va da o textură catifelată și vă va ajuta să nu se mai închege așa repede (care are tendința să se închege fiind încă fierbinte), în plus va curge frumos peste tort.

Tort duo, cu nuci, cacao și cremă de lămâie