Tort festiv

AutorDenisa Ene @ cuciresellajoaca.ro
DificultateIntermediar

Deși am renunțat să mai consumăm dulciuri cu zahăr adăugat sunt anumite momente care impun un tort festiv, cum au fost sărbătorile de iarnă, în cazul de față.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare1 orăTimp total2 ore

Ingrediente:

Blat
 2 Oua
 80 gr Miere
 100 ml Ulei
 200 gr Iaurt grecesc
 200 gr Faina
 5 gr Praf de copt
 40 gr Carob
 100 ml Lapte
Crema
 1 kg Smântână grasa
 150 gr Miere
 1 tsp Agar agar
 1 tsp Pudră de moringa
Glazura
 3 tbsp Zahăr
 3 tbsp Apa
 150 gr Unt gras
 150 gr Ciocolata cu lapte

Mod de preparare:

Blat
1

Pentru blat am amestecat toate ingredientele lichide și le-am omogenizat energic cu ajutorul unui tel. 

Am integrat apoi, cu ajutorul unei spatule, toate ingredientele uscate, amestecate toate în prealabil. 

Am pus compoziția obținută în forma metalică, cu inel reglabil și am copt blatul în cuptorul preîncălzit, circa 30 de minute, la foc potrivit. 

Eu am făcut blatul cu o zi înainte de asamblare și l-am păstrat în folie alimentară, într-o încăpere mai rece.

Glazura
2

Înainte de a realiza crema am făcut glazura pentru a avea timp să se răcească. 

Am pus pe foc apa cu zahărul, untul tăiat în bucăți mici și cubulețele de ciocolată. 

Am topit ingredientele la foc mic, amestecând continuu. 

După omogenizare am pus cratița cu glazură în chiuveta cu apă rece, pentru o răcire mai rapidă.

Crema
3

Pentru cremă am mixat smântâna cu mierea până am obținut consistența dorită, iar spre final am adăugat pudra de moringa și pudra de agar agar. 

Pe cea din urmă am adăugat-o întrucât îmi doream să devină mai fermă crema și să nu am surprize că se scurge când tai tortul. 

Pudra de moringa o puteți omite, dacă nu o folosiți în general, însă eu am profitat că o am și o pot folosi într-un preparat care nu mai este gătit termic. 

Am introdus crema la frigider cât timp am tăiat blatul în 3 foi.

4

Am montat tortul, punând cremă peste fiecare foaie, iar peste ultimul strat de cremă am turnat și glazura răcită. 

Am decorat cu fructe (afine și coacăze roșii) și am introdus tortul la frigider, peste noapte. 

Este de preferat acest lucru, căci în felul acesta crema înmoaie blatul, dând impresia că este însiropat. 

Abia așteptăm părerea voastră, dacă încercați această combinație de gusturi 😍

Ingrediente

Blat
 2 Oua
 80 gr Miere
 100 ml Ulei
 200 gr Iaurt grecesc
 200 gr Faina
 5 gr Praf de copt
 40 gr Carob
 100 ml Lapte
Crema
 1 kg Smântână grasa
 150 gr Miere
 1 tsp Agar agar
 1 tsp Pudră de moringa
Glazura
 3 tbsp Zahăr
 3 tbsp Apa
 150 gr Unt gras
 150 gr Ciocolata cu lapte

Indicații

Blat
1

Pentru blat am amestecat toate ingredientele lichide și le-am omogenizat energic cu ajutorul unui tel. 

Am integrat apoi, cu ajutorul unei spatule, toate ingredientele uscate, amestecate toate în prealabil. 

Am pus compoziția obținută în forma metalică, cu inel reglabil și am copt blatul în cuptorul preîncălzit, circa 30 de minute, la foc potrivit. 

Eu am făcut blatul cu o zi înainte de asamblare și l-am păstrat în folie alimentară, într-o încăpere mai rece.

Glazura
2

Înainte de a realiza crema am făcut glazura pentru a avea timp să se răcească. 

Am pus pe foc apa cu zahărul, untul tăiat în bucăți mici și cubulețele de ciocolată. 

Am topit ingredientele la foc mic, amestecând continuu. 

După omogenizare am pus cratița cu glazură în chiuveta cu apă rece, pentru o răcire mai rapidă.

Crema
3

Pentru cremă am mixat smântâna cu mierea până am obținut consistența dorită, iar spre final am adăugat pudra de moringa și pudra de agar agar. 

Pe cea din urmă am adăugat-o întrucât îmi doream să devină mai fermă crema și să nu am surprize că se scurge când tai tortul. 

Pudra de moringa o puteți omite, dacă nu o folosiți în general, însă eu am profitat că o am și o pot folosi într-un preparat care nu mai este gătit termic. 

Am introdus crema la frigider cât timp am tăiat blatul în 3 foi.

4

Am montat tortul, punând cremă peste fiecare foaie, iar peste ultimul strat de cremă am turnat și glazura răcită. 

Am decorat cu fructe (afine și coacăze roșii) și am introdus tortul la frigider, peste noapte. 

Este de preferat acest lucru, căci în felul acesta crema înmoaie blatul, dând impresia că este însiropat. 

Abia așteptăm părerea voastră, dacă încercați această combinație de gusturi 😍

Tort festiv