Tort Ora 12

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Le-am pregătit alor mei un mărțișor dulce: tort Ora 12, a ieșit ciocolatos, aromat, însiropat, dar nu foarte tare, ci atât cât trebuie, ca să nu iasă grețos. Am pus niște flori mari de frișcă, preferatele mele și am adăugat și câteva flori de zahăr la care am lucrat cu o zi înainte. Ai mei s-au bucurat foarte mult.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total2 ore

Ingrediente:

Pentru blat :
 200 gr unt
 sare
 6 ouă L
 5 ml îndulcitor
 55 ml lapte
 30 gr cacao
 180 gr făină
 1 oz praf de copt
 1 tsp esenţă de vanilie
Pentru sirop :
 300 ml apă
 5 ml îndulcitor
 2 esenţă de rom
Pentru glazură:
 150 gr cuvertură de ciocolată neagră
 70 ml lapte
 42 gr unt
Pentru decor :
 250 ml frişcă lichidă
 flori de zahăr

Mod de preparare:

Pregatirea blatului :
1

Se freacă untul, se adaugă treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, esenţa de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaua. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.
Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aproximativ 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

Pentru însiropat :
2

Se fierb apa cu îndulcitorul un minut, se dau de pe foc, se adaugă esenţa de rom și se lasă la răcit.

Glazura :
3

Se pun pe foc mic cuvertura de ciocolată neagră, laptele și untul și se fierb până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul, să nu se lipească și depărtând din când în când ibricul de flacără, să nu se ardă. Se lasă la răcit 2 minute.

Montare și decor :
4

Cât timp se răcește glazura, se însiropează tortul. Nu e nevoie să-l tăiați în foi pentru că nu avem cremă, așa că de data aceasta, deci îl vom decora repede.

5

Se toarnă glazura de ciocolată pe tortul așezat pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi adânci, pentru că glazura este destulă și va da peste, iar ce este în plus o putem strânge. Așadar, se toarnă glazura din mijloc spre margini, lăsând să cadă în tavă excesul. Când nu mai curge glazura, se mută tortul pe un platou. Se dă la frigider 30 de minute, să se închege ușor.

6

Se bate apoi frişca lichidă, cu mixerul, până devine consistentă, dar cremoasă. Se umple un poș cu frișcă și se decorează tortul. Se decorează după gust. La final, se picură din glazura rămasă, cu ajutorul unei lingurițe, peste florile de frișcă.

Sfat :
7

Nu lăsați glazura să se răcească prea tare, ca să o puteți turna pe tort. După ce se răcește, se încheagă, căpătând o consistență densă, e foarte gustoasă. Dacă s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, o puteţi subţia cu puţin lapte.

8

Sugestie de decorare : eu am adăugat și o notă personală tortului Ora 12: câteva flori de zahăr, la care am lucrat cu o zi înainte.

Ingrediente

Pentru blat :
 200 gr unt
 sare
 6 ouă L
 5 ml îndulcitor
 55 ml lapte
 30 gr cacao
 180 gr făină
 1 oz praf de copt
 1 tsp esenţă de vanilie
Pentru sirop :
 300 ml apă
 5 ml îndulcitor
 2 esenţă de rom
Pentru glazură:
 150 gr cuvertură de ciocolată neagră
 70 ml lapte
 42 gr unt
Pentru decor :
 250 ml frişcă lichidă
 flori de zahăr

Indicații

Pregatirea blatului :
1

Se freacă untul, se adaugă treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, esenţa de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaua. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.
Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aproximativ 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

Pentru însiropat :
2

Se fierb apa cu îndulcitorul un minut, se dau de pe foc, se adaugă esenţa de rom și se lasă la răcit.

Glazura :
3

Se pun pe foc mic cuvertura de ciocolată neagră, laptele și untul și se fierb până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul, să nu se lipească și depărtând din când în când ibricul de flacără, să nu se ardă. Se lasă la răcit 2 minute.

Montare și decor :
4

Cât timp se răcește glazura, se însiropează tortul. Nu e nevoie să-l tăiați în foi pentru că nu avem cremă, așa că de data aceasta, deci îl vom decora repede.

5

Se toarnă glazura de ciocolată pe tortul așezat pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi adânci, pentru că glazura este destulă și va da peste, iar ce este în plus o putem strânge. Așadar, se toarnă glazura din mijloc spre margini, lăsând să cadă în tavă excesul. Când nu mai curge glazura, se mută tortul pe un platou. Se dă la frigider 30 de minute, să se închege ușor.

6

Se bate apoi frişca lichidă, cu mixerul, până devine consistentă, dar cremoasă. Se umple un poș cu frișcă și se decorează tortul. Se decorează după gust. La final, se picură din glazura rămasă, cu ajutorul unei lingurițe, peste florile de frișcă.

Sfat :
7

Nu lăsați glazura să se răcească prea tare, ca să o puteți turna pe tort. După ce se răcește, se încheagă, căpătând o consistență densă, e foarte gustoasă. Dacă s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, o puteţi subţia cu puţin lapte.

8

Sugestie de decorare : eu am adăugat și o notă personală tortului Ora 12: câteva flori de zahăr, la care am lucrat cu o zi înainte.

Tort Ora 12