Prajitura „Valurile Dunării”

AutorKristina
DificultateIntermediar

Prăjitura Valurile Dunării sau „Donauwelle”, în limba germană, este o prăjitură delicată cu crema de vanilie, ciocolată și vișine, foarte gustoasă și aspectuoasă.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare45 minuteTimp total1 oră 45 minute

Ingrediente:

Pentru o tavă adâncă
Pentru aluat
 1,20 kg vișine proaspete, la borcan sau congelate
 5 ouă
 250 gr unt moale
 200 gr zahăr
 1 plic zahăr vanilat
 350 gr făină
 1 tsp și un plic praf de copt
 1 praf de sare
 2 praf de cacao
 2 rom
 grăsime pentru tavă
Pentru crema de unt
 1 plic budincă de vanilie
 500 ml lapte
 4 zahăr
 200 gr unt moale
 2-3 linguri lichior de ouă sau rachiu de cireșe
Pentru glazură
 200 gr ciocolată amăruie sau semi-amăruie
 20 gr unt de cocos

Mod de preparare:

1

Se unge tava. Se încinge cuptorul la 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3). Se scurg vișinele proaspete sau cele la borcan.

2

Pentru aluat se separă ouăle. Se freacă gălbenușurile cu untul, cu 150 g zahăr și cu zahărul vanilat, până se obține o cremă deschisă la culoare. Se amestecă făina cu praful de copt, se cerne peste această compoziție și se încorporează. Se bat albușurile spumă cu sarea și se adaugă cu grijă la aluat.

3

Jumătate din aluat se așează în tavă și se netezește la suprafață. Restul aluatului se amestecă cu zahărul rămas, praful de cacao și romul. Se toarnă aluatul cu ciocolată peste cel de culoare deschisă și se netezește la suprafață.

4

Se împart vișinele în mod uniform pe toată suprafața, vișinele congelate se așează nedezghețate. Se coace aluatul 40-50 de minute. Se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă peste noapte să se răcească în tavă.

5

Pentru crema de unt se amestecă praful de budincă cu 100 ml lapte și cu zahărul. Restul de lapte se dă în fiert, se adaugă amestecul de praf de budincă. Se lasă budinca să fiarbă la foc mic circa 30 de minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când. La sfârșit se trece budinca printr-o strecurătoare.

6

Se bate untul cu mixerul până când se obține o cremă deschisă la culoare și afânată. Se adaugă treptat cu o linguriță budinca și lichiorul de ouă sau rachiul, la temperatura camerei, și se bate la treapta cea mai mare a mixerului. Se unge crema de unt cu vanilie peste blat. Se pune prăjitura la rece.

7

Pentru glazură se topește ciocolata și se adaugă untul de cocos. Se lasă să se răcească puțin, ca să nu se topească crema de vanilie în timpul aplicării. Se toarnă glazura de ciocolată cât de uniform posibil peste toată suprafața prăjiturii.

8

Se lasă ciocolata să se întărească puțin, apoi se desenează valuri în stratul de ciocolată, cu ajutorul unei furculițe. Se pune tortul „ Valurile Dunării ” la rece, până când s-a întărit bine glazura de ciocolată. Se taie felii și se servește.

Bine de știut
9

Dacă încălziți ciocolata de două ori când o topiți, glazura va căpăta un aspect lucios, foarte apetisant.

Ingrediente

Pentru o tavă adâncă
Pentru aluat
 1,20 kg vișine proaspete, la borcan sau congelate
 5 ouă
 250 gr unt moale
 200 gr zahăr
 1 plic zahăr vanilat
 350 gr făină
 1 tsp și un plic praf de copt
 1 praf de sare
 2 praf de cacao
 2 rom
 grăsime pentru tavă
Pentru crema de unt
 1 plic budincă de vanilie
 500 ml lapte
 4 zahăr
 200 gr unt moale
 2-3 linguri lichior de ouă sau rachiu de cireșe
Pentru glazură
 200 gr ciocolată amăruie sau semi-amăruie
 20 gr unt de cocos

Indicații

1

Se unge tava. Se încinge cuptorul la 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3). Se scurg vișinele proaspete sau cele la borcan.

2

Pentru aluat se separă ouăle. Se freacă gălbenușurile cu untul, cu 150 g zahăr și cu zahărul vanilat, până se obține o cremă deschisă la culoare. Se amestecă făina cu praful de copt, se cerne peste această compoziție și se încorporează. Se bat albușurile spumă cu sarea și se adaugă cu grijă la aluat.

3

Jumătate din aluat se așează în tavă și se netezește la suprafață. Restul aluatului se amestecă cu zahărul rămas, praful de cacao și romul. Se toarnă aluatul cu ciocolată peste cel de culoare deschisă și se netezește la suprafață.

4

Se împart vișinele în mod uniform pe toată suprafața, vișinele congelate se așează nedezghețate. Se coace aluatul 40-50 de minute. Se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă peste noapte să se răcească în tavă.

5

Pentru crema de unt se amestecă praful de budincă cu 100 ml lapte și cu zahărul. Restul de lapte se dă în fiert, se adaugă amestecul de praf de budincă. Se lasă budinca să fiarbă la foc mic circa 30 de minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când. La sfârșit se trece budinca printr-o strecurătoare.

6

Se bate untul cu mixerul până când se obține o cremă deschisă la culoare și afânată. Se adaugă treptat cu o linguriță budinca și lichiorul de ouă sau rachiul, la temperatura camerei, și se bate la treapta cea mai mare a mixerului. Se unge crema de unt cu vanilie peste blat. Se pune prăjitura la rece.

7

Pentru glazură se topește ciocolata și se adaugă untul de cocos. Se lasă să se răcească puțin, ca să nu se topească crema de vanilie în timpul aplicării. Se toarnă glazura de ciocolată cât de uniform posibil peste toată suprafața prăjiturii.

8

Se lasă ciocolata să se întărească puțin, apoi se desenează valuri în stratul de ciocolată, cu ajutorul unei furculițe. Se pune tortul „ Valurile Dunării ” la rece, până când s-a întărit bine glazura de ciocolată. Se taie felii și se servește.

Bine de știut
9

Dacă încălziți ciocolata de două ori când o topiți, glazura va căpăta un aspect lucios, foarte apetisant.

Note

Prajitura „Valurile Dunării”