Zacusca dietetica de vinete si ardei copti

AutorZice Mami
DificultateÎncepător

O zacusca super gustoasa, din legume coapte, cu foarte putin ulei!

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 5 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră 45 minute

Ingrediente:

 2 vinete potrivite
 2 rosi mari
 1 dovlecel
 5 ardei copti
 2 cepe
 2 frunze de dafin
 2 tbsp ulei
 2 tbsp zahar brun
 1 catel de usturoi
 sare, piper, fulgi de chilli

Mod de preparare:

1

Ardeii îi aveam deja copți și curățați de cotoare. Am curățat vinetele și dovleceii și le-am tăiat cubulețe, apoi le-am pus în tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt. Cepele le-am tăiat în 4, iar roșiile felii groase. Am stropit cu ulei legumele, am presărat zahărul brun peste ele și le-am dat la cuptorul preîncălzit, la 220 de grade, pentru aproximativ 60 de minute.

2

Legumele s-au caramelizat puțin (cu ajutorul zahărului brun) și au prins aroma aceea minunată de copt, de fum. Am curățat pielița roșiilor, apoi am pus toate legumele în robotul de bucătărie și le-am procesat puțin. Mie nu îmi place zacusca tip pastă fină, o prefer cu bucățele, dar cum totul ține de gust, o mărunțiți exact atât cât vă place.

3

Am pus legumele mărunțite în vasul multicooker-ului, am condimentat cu sare, piper, fulgi de chilli, foi de dafin și un cățel de usturoi pisat. Dacă nu aveți un multicooker, folosiți o oală anti-aderentă. Singurul dezavantaj este că zacusca va trebui păzită și amestecat continuu în ea. În cazul multicooker-ului, am setat funcția “STEW” pentru 30 de minute și mi-am văzut de alte treburi prin casă. După cele 30 de minute, am eliberat presiunea, am ridicat capacul: zacusca era perfectă! Am umplut două borcane sterilizate, am pus capacele și le-am așezat pentru 5 minute cu fundul în sus. Al treilea borcan l-am păstrat pentru consum, lângă lipii de casă!

4

Pentru a fi sigură că zacusca se va păstra bine în cămară, am dat borcanele cu capac la cuptor, la 125 de grade, pentru 60 de minute, apoi le-am lăsat să se răcească lent, în cuptor.

5

Zacusca se poate personaliza după gust, poate deveni ușor baby friendly renunțând la zahăr și sare, poate deveni keto dacă se înlocuiește zahărul cu tagatoza și se folosește ulei de măsline, totul ține de gust și imaginație!

Ingrediente

 2 vinete potrivite
 2 rosi mari
 1 dovlecel
 5 ardei copti
 2 cepe
 2 frunze de dafin
 2 tbsp ulei
 2 tbsp zahar brun
 1 catel de usturoi
 sare, piper, fulgi de chilli

Indicații

1

Ardeii îi aveam deja copți și curățați de cotoare. Am curățat vinetele și dovleceii și le-am tăiat cubulețe, apoi le-am pus în tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt. Cepele le-am tăiat în 4, iar roșiile felii groase. Am stropit cu ulei legumele, am presărat zahărul brun peste ele și le-am dat la cuptorul preîncălzit, la 220 de grade, pentru aproximativ 60 de minute.

2

Legumele s-au caramelizat puțin (cu ajutorul zahărului brun) și au prins aroma aceea minunată de copt, de fum. Am curățat pielița roșiilor, apoi am pus toate legumele în robotul de bucătărie și le-am procesat puțin. Mie nu îmi place zacusca tip pastă fină, o prefer cu bucățele, dar cum totul ține de gust, o mărunțiți exact atât cât vă place.

3

Am pus legumele mărunțite în vasul multicooker-ului, am condimentat cu sare, piper, fulgi de chilli, foi de dafin și un cățel de usturoi pisat. Dacă nu aveți un multicooker, folosiți o oală anti-aderentă. Singurul dezavantaj este că zacusca va trebui păzită și amestecat continuu în ea. În cazul multicooker-ului, am setat funcția “STEW” pentru 30 de minute și mi-am văzut de alte treburi prin casă. După cele 30 de minute, am eliberat presiunea, am ridicat capacul: zacusca era perfectă! Am umplut două borcane sterilizate, am pus capacele și le-am așezat pentru 5 minute cu fundul în sus. Al treilea borcan l-am păstrat pentru consum, lângă lipii de casă!

4

Pentru a fi sigură că zacusca se va păstra bine în cămară, am dat borcanele cu capac la cuptor, la 125 de grade, pentru 60 de minute, apoi le-am lăsat să se răcească lent, în cuptor.

5

Zacusca se poate personaliza după gust, poate deveni ușor baby friendly renunțând la zahăr și sare, poate deveni keto dacă se înlocuiește zahărul cu tagatoza și se folosește ulei de măsline, totul ține de gust și imaginație!

Zacusca dietetica de vinete si ardei copti